Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
 
Kutlama programı 2.Kolordu Karargahı önündeki Atatürk Anıtı önündeki çelenk sunum töreniyle başladı. Törene Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Garnizon Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Belediye Başkanı M.Mustafa Özacar, il genel meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri, askeri personel, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından günün anlam ve önemini ilişkin konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümünü kutlamanın mutluluk ve onurunu yaşadıklarını belirterek, işgal döneminde Gelibolu’nun da içerisinde yer alan Trakya’nın İsmet İnönü başkanlığındaki Mudanya Mütarekesi sayesinde savaşsız bir şekilde kurtulduğuna vurgu yaptı. Özacar konuşmasında şu cümleleri kurdu; “Yıllar önceydi, Gelibolu’yu işgal ettiler. Bunları yaşayan atalarımızdı. 99 yıl önce O’nlar, 1915 ruhundan nasiplenmişler olarak direndiler. Gelibolulular; onuruna, namusuna, haysiyetine sahip çıktılar. Bugün Gelibolu’ya pasaportla girmiyorsak ve yine bugün ülkemiz fiili işgal altında değilse, sınırlarımız ‘Edirne’den Ardahan’a” diyorsak bu varlık, bu zenginlik hep atalarımızın sayesindedir.  Onlar ki; bu cennet vatanı işgale kalkanlara ‘Geldikleri Gibi Giderler’ dediler. ‘Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.’ dediler. “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır.” diye haykırdılar. Bayraklaşan bir millet olarak vatanlaşan bir destan yazdılar. Sevgili Gelibolulular, işte o büyük kahramanlara, şehit düşüp Gelibolu’yu düşürmeyenlere, onurumuzu şerefimizi ayaklara düşürmeyenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Bozkırın ortasında meclis açanlara, elinde silah yokken istiklal destanı yazanlara, Dumlupınar’da, Kocatepe’de ayağa kalkanlara, ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ deyip İzmir’in dağlarında çiçekler açtıranlara, Önderimiz Atatürk'e ve arkadaşlarına şükranlarımızı sunuyoruz.
 
“MUDANYA MÜTAREKESİ ÇOK ÖNEMLİDİR”
Bu zaferler sayesindedir ki Mudanya Mütarekesi imzalanabildi. İngiltere, Fransa, İtalya masaya oturtulabildi. Nasıl ki Anadolu’da düşmanı püskürten kuvvet cesur yüreklerdeyse, namlunun ucundaysa, Trakya’dan düşmanı püskürten kuvvette Mudanya’da kalemin ucundaydı. Anadolu savaş meydanlarında, mücadeleyle ve müzakereyle kurtulabildi. Ardında şehitler bırakmış, yokluk imtihanından başarıyla çıkmışlar olarak ‘Vatanımızı Terkedin’ diyebildik. Mudanya Mütarekesinde İsmet İnönü başkanlığında, Gelibolu’yu savaşsız kurtarabildik.  Atatürk ve tüm silah arkadaşlarına bu anlamda çok şey borçluyuz.  İşte bu Kuvay-i Milliye ruhu, bu toprakları düşmandan kurtarmıştır. Aynı anlayış Tübitak’ın temeli atmış, bilimi gericilikten kurtarmıştır. Önder olmuş, ülkeyi 2. Dünya savaşından kurtarmıştır. Köy Enstitülerini kurmuş, gençliği cehaletten kurtarmıştır. Mudanya Mütarakesi’nde Gelibolu’yu, Trakya’yı ve boğazları düşmandan kurtarmıştır.  99 yıl evvel bir 26 Kasım tarihinde kurtulduk.  O’nlar, Gelibolu’yu kurtarmakla kalmadı, yeni bir memleket de inşaa etti. 1926’nın 26 Kasımında, Türkiye’nin ilk şeker fabrikasını Alpullu’da açtılar. 1934’ün 26 Kasımında, unvanları kaldıran, kanun önünde bizleri eşit kıldılar.26 Kasım 1935’de, Anadolu’yu demir ağlarla ören oldular. Yokluklar içinde, bağımsızlık için, bu topraklarda mücadele verildi.  Bu Milli Mücadele’ye Gelibolu halkı bütün benliğiyle katıldı. Gelibolu, tarihin her döneminde, en güzel ve en anlamlı şekilde yerini aldı.  Geçen 99 yılın ardından atalarımızı şöyle anıyoruz: Gelibolu’nun mazisi; korkulara mahkum edilemeyenlerle doludur. Umutlarıyla, dirilişi ve direnişiyle özgür kalanlarla doludur. Bizim atalarımız, vücutları tutsak alınsa da, zihinleri, yürekleri tutsak edilemeyenlerdir. Ve Gelibolulular,’Ya İstiklal Ya Ölüm’ deyişin arkasında saf tutan, Atatürk’ün yolunu yol tutanlardır.
 
“BORCUMUZU ASLA ÖDEYEMEYİZ”
Atalarımıza olan borçlarımızı ne yapsak da ödeyemeyeceğiz. Ulu Önder Atatürk’e, Mudanya’nın komutanları İsmet İnönü’ye, Fevzi Çakmak’a, Refet Paşa’ya, bölgemizin direniş kuvvetlerine, kurtuluş savaşının o muzaffer ordularına, borcumuzu ne yapsak ödeyemeyeceğiz. Ama daha güzel bir Gelibolu, daha güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti için çalıştıkça, enazından aziz ruhlarının huzur dolduğuna inanacağız. Cesaretleri bizlere ışık tutsun, mücadeleleri yolumuzu aydınlatsın. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.  Bağımsızlığa, demokrasiye ve hukuka sevdalanmış, Cumhuriyete sarsılmaz bir inançla adanmış, Mustafa Kemal Atatürk’e yürekten bağlanmış tüm Gelibolululara şükranlarımı sunuyorum. Gelibolu’muzun Kurtuluşunun 99. Yıldönümü kutlu olsun.”
 
Sevi Gözay UĞURLU