Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, Ezine Kaymakamı Hacı Arslan Uzan başkanlığında düzenlediği toplantı ile siyasi partilerin ilçe başkanlarına, il genel meclis üyelerine ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine OSB’nin son durumu hakkında bilgi verdi.
 
OSB'nin Ezine ve Bölgeye sağlayacağı katma değer ve gelinen son durum hakkında geniş bilgi verilmesi amaçlanan toplantı sonrasında Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok değerlendirmelerde bulundu.
 
Altınok, bu toplantıların devamının geleceğini de söyleyerek, “Ezine’de bulunan sivil toplum örgütleri ve bütün parti temsilcilerine organize sanayi bölgesinin geldiği nokta hakkında bilgi vermekti. Çok olumlu geçen bir toplantı oldu. Bugüne kadar yapılan OSB çalışmalarının gelinen noktasını, hangi aşamalardan geçildiğini, ne zaman başlandığı ile ilgili geniş bilgi verdik. Tahsislere geçtik ve bu konuda yönetim kurulu olarak hangi kriterlere bakıyoruz, fiyatlar, hibeler nelerdir bunları konuştuk. Güney Marmara Kalkınma Ajansı, TKDK, KOSGEB ve İŞKUR ile ortaklaşa çalışıyoruz, örnek çalışmalar gösterdik. Yatırım yapacak bir firmanın nelerden faydalanabileceği, KDV muhafiyetlerinden, işçi sigorta primi desteklerinden ya da diğer imkanlardan bahsetmiş olduk. Akıllarına takılan soruları cevapladık. OSB, sadece Ezine’ye değil tüm Çanakkale’ye etki edecek. Bu yüzden belli aralıklarla OSB’nin gelmiş olduğu aşamaları bu toplantılar anlatma kararı aldık. Bütün herkesin desteklediği güç birliği adına güzel bir toplantı oldu” dedi.
 
15 TANE FİRMAYA TAHSİS GERÇEKLEŞTİ
Altınok, OSB’ye ciddi bir başvuru olduğunu söyleyerek, “Yönetim kurulu olarak, Sanayi Bakanlığı’nın ve organize sanayi bölgeleri yönetmeliğine uyan firmaları değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmeleri yaparken de Çanakkale’ye ve OSB’ye sağlayacakları katma değer, ekonomik durumları ve istihdam önemli. Kümeleme çalışmalarımızı yapmıştık, fiziki olarak başvuran firmalar üzerinden çıkan değerlendirme ile süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, su ürünleri, sebze-meyve ve diğerleri gibi bunların arasında parselizasyon olarak uygun yerleri tahsis etmeye başladık firmaların talepleri doğrultusunda. 15 firmaya tahsisimiz gerçekleşti. Her yönetim kurulunda karar alıyoruz, iki haftada bir toplanıyoruz ama bundan sonra daha sık toplanacağız. Dışarıdan da yatırımcı firmalar var onları da değerlendiriyoruz. Olabildiğince istihdam sayısı yüksek ve bölgedeki tarıma ve hayvancılığa hitap eden, sadece süt ve süt ürünleri değil, bölgemizde çıkan tüm ürünlerin değerlendirilebileceği bir organize sanayi bölgesi olsun istiyoruz. Bu yüzden ince eleyip sık dokuyoruz ama şu anda 15 tane firmamız var verdiğimiz. Kısa sürede tahsislerimiz tamamlanacak diye hesap ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“HAZİRAN- TEMMUZ GİBİ İNŞAATLAR BAŞLAR”
Firmaların ne zaman çalışmaya başlayacaklarına dair süreçle ilgili olarak ise Altınok, “Bizim yönetmeliğimize göre 1 sene içerisinde inşaat ruhsatı alma zorunluluğu var, inşaat ruhsatı aldıktan sonra ise 2 sene içerisinde işletme ruhsatı alması yani inşaatını bitirip işletmeye geçmiş olması lazım. Şu anda tahsis ettiklerimiz içerisinde zemin etüdüne başlayan, harfiyatlara başlayan, proje çizdirenler var. Süreç başladı. Yaklaşık Haziran- Temmuz gibi inşaatlar başlar diye düşünüyoruz. İki sene içerisinde 2023’te bacalarımız tütmeye başlar” bilgisini verdi.
 
“ULAŞILABİLİR OLMAK BÜYÜK FİRMALARIN BURAYA GELMESİNİ DAHA CAZİP KILIYOR”
Geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatının hedeflenen 18 Mart 2022 tarihinden önce tamamlanacağı yönünde müjde vermişti. Boğaz Köprüsü’nün Ezine Gıda İhtisas OSB’yi doğrudan olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Altınok, “Çanakkale’nin en büyük sorunlarından bir tanesi ulaşılabilirlikti. Şimdi ise buradaki firmaların üretecekleri ürünleri direkt olarak köprüden geçişini sağlayabilecekler. OSB için faydalı bir konuma gelecek ulaşım anlamında. O yüzden OSB’ye doğrudan etkileyecek. Buradaki firmaların, fabrikaların özellikle İstanbul tarafına doğru gidecek olan ürünleri ya da bu tarafa gelecek olan malzemelerin gemi beklemeksizin karşıya geçebilecek. Lojistik olarak çok büyük katkı sağlayacaktır. Ulaşılabilir olmak büyük firmaların buraya gelmesini daha cazip kılıyor” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN