Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında restoranların ve lokantaların sadece paket servisine geçmesi ve hafta sonu sokağa çıkma yasakları esnafları etkilemeye devam ediyor. Bu dönemde esnafa destek olmak isteyen Kepez Belediyesi ise zor süreçte yer alan kiracılarına destek kararlarını açıkladı.
 
Kasım ayında vaka sayısının artması sonrasında tekrar başlayan tedbirlerin ardından, salgından en çok etkilenen kesim olan esnaflar, dükkanlarını devretme, kapatma veya devren kiralama yoluna giderken, geçtiğimiz hafta sağlık çalışanlarından başlayan aşı uygulaması ile birlikte bazı vatandaşlar ise yakın zamanda tedbirlerin kalkmasını umut ederek yeni girişimlerde bulunuyor.
 
KİRALAR DÜŞÜYOR, BİRİKİMİ OLAN DEĞERLENDİRİYOR
Esnafın iddiasına göre; Mart ayından beri süren salgın sebebiyle bazı esnaflar büyük borç altına girmesinden dolayı dükkanlarını değerinden daha uygun fiyatlara devrediyor. Dükkan sahipleri ise kapanan yerlerin boş kalmaması için kiralarını daha düşük fiyatlara çekmeye başladı. Birikimi olan ve dükkan sahibi olmak isteyen vatandaşlar ise bu durumu değerlendiriyor.  
 
KEPEZ BELEDİYESİ’NDEN KİRACILARINA DESTEK
Kepez Belediyesi ise bu zorlu dönemde esnafa yardımcı olmak için Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda aldığı kararı dün gerçekleşen encümen kararı ile kesinleştirdi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, başvuruda bulunan salgın süresince işyeri kapanan esnaf kiracılardan kira alınmayacak, kira sözleşmeleri kapalı oldukları süre kadar uzatılacak. Ayrıca işyeri faaliyetleri azalan esnaf kiracıların kiralarında indirim yapılacak.
 
GELİR KAYBI DESTEKLERİ ÖDENMEYE BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaflara yardım için açıkladığı destek paketi içerisinde yer alan gelir kaybı ve kira desteği ödemesi başvuruların tamamlanmasının ardından, esnaflar ödemenin başlayacağı tarihi bekliyordu. Beklenen açıklama geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan’dan geldi. Pekcan, "Bugün itibariyle esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik gelir kaybı desteklerini ödemeye başlamış bulunuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Ocak ayını ödemeye başladık. Bundan sonra da üç ay boyunca bunları ödemeye devam edeceğiz" duyurusunda bulundu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN