2020 yılı biterken Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, geçtiğimiz sene içerisinde belediye olarak yaptıkları çalışmaları ve yatırımları anlattı. Arslan, yeni yılda yapacakları projelere de değinerek, “Şubat son haftasında en geç Mart'ın ilk haftasında inşallah şebekeye Kepez tarihinde ilk defa arıtma tesisinden çıkan suyu vermiş olacağız. Arıtma tesisinin devreye girmesi ile beraber Kepez'deki kireçli su sorununu çözerek inşallah ben ve arkadaşlarım çok büyük bir hizmeti başarıyla sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
 
Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, göreve geldiğimizden bu yana Kepez’in dolayısı ile Kepez Halkının acil sorunlarını çözme gayretinde olduklarını belirterek, önceden kalan borçların ödenmesinin ve bunun yanı sıra yeni yatırımlara başlamanın zorlu bir süreç olduğunu söyledi. Arslan, “Ben ve ekip arkadaşlarım ve tüm Kepez Belediyesi çalışanları canını dişine takarak bu imkansızı başardık. Geldiğimiz noktada Kepez’in birçok sorununu çözdük, 2021 yılı başında da tamamlanacak proje ve yatırımlarla ile Kepez’in en büyük sorunlarını da çözmüş olacağız. Kepezli vatandaşlarımıza, hemşehrilerimize ifade etmek istiyorum, göreve geldiğimiz yaklaşık iki yıllık süreçte 22 ila 25 milyon TL arasında Kepez için yatırım yaptık. Bu yapmış olduğumuz yaklaşık 25 milyon TL'lik yatırımı asla borçlanarak yapmadık. Asla kredi kullanarak yapmadık. Kepez halkının paralarının her kuruşunu namusumuz gibi muhafaza ederek kullandık. Doğru yatırımlar yaparak borçlanmadan bunları cebimizdeki bütçeyle yaptık” diye anlattı.
 
EN GEÇ MART'IN İLK HAFTASINDA KEPEZ'DEKİ KİREÇLİ SU SORUNUNU ÇÖZÜLECEK
Uzun yıllardır Kepez beldesinde devam eden kireçli su sorununun 2021 senesi içerisinde ortadan kalkacağının müjdesini veren Başkan Arslan, “Tüm Kepez'in en büyük sorunu içme suyundaki yüksek kireçti. Yüksek kireçli sular özellikle de Kepezli hanımların en büyük sorunuydu. Yüksek kireçli su Kepez Çevre Yolunda eski Ekşiler Opel Showrom’un arkası şimdi Kampus Kolejinin arka tarafında Kepez’ in artezyen kuyuları var. Bu alanda 8 tane su kuyumuz vardı. Oradan çıkan su isale hattı ile depomuza geliyor, depoda bir ilaçlama ve klonlama çalışmasından sonra şebekeye veriliyordu. Arıtmamız yoktu. Arıtmamız olmadığı için yüksek kireçten dolayı vatandaşlarımız Kepez'de gerçekten çok yüksek Kireçli su kullanıyorlar. Hatta şunu söyleyebilirim dünya standartlarında 53 Fransız sertliğinin üzerindeki suları sağlık için tehlikeli buluyorlar. Bizim ölçümlerimizde ise Kepez suyu şu anda 54 Fransız sertliğinde. O anlamda Kepez’in en büyük ve acil çözülmesi gereken sorun su sorunu. Kepez arıtma tesisinin 2019’un Şubat ayının son haftasında SUKAP projesi ile ihalesi oldu. İhaleyi kazanan müteahhit firma Çalışmalara başladı. Firma Şu anda da çalışıyor. Şubat son haftasında en geç Mart'ın ilk haftasında inşallah şebekeye Kepez tarihinde ilk defa arıtma tesisinden çıkan suyu vermiş olacağız. Arıtma tesisinin devreye girmesi ile beraber Kepez'deki kireçli su sorununu çözerek inşallah ben ve arkadaşlarım çok büyük bir hizmeti başarıyla sağlamış olacağız” dedi.  
 
“HALKIN CEBİNDEN ÇIKMAMIŞ OLDU”
“Bu projenin iki tane yapılma modeli vardı. Birinci model, Kepez Belediyesi kendi cebinde ihale ederek yapmasıydı. Ama Kepez Belediyesi’nin kasasında para olmadığı için yaklaşık 12 milyon TL'lik arıtma tesisi yatırımı için bankadan faizle kredi çekmek durumunda kalacaktık” diyen Arslan, süreci şu şekilde anlattı: “12 milyon lira kredi kullandığımızda Kepez Arıtma Tesisi’nin bize maliyeti 20 milyon liradan aşağıya olmayacaktı. Yani bu tesisin yaklaşık Kepez Belediyesi'ne maliyeti 20 milyon TL olacaktı. Kepez belediyesinin devraldığımız mevcut 61 milyon 500 bin lira borcunun üzere 20 milyon TL daha Kepez halkının sırtına yüklemiş olacaktık. Bu birinci ve kolay model. Biz Belediyemizin ve halkımızın sırtına borç yüklememek için biz ikinci modeli uyguladık. Öncelikle SUKAP diye bir proje var ve bu projenin sonunda yapılan tüm yatırımın yüzde 50 sini hibe alıyorsunuz. Kepez Arıtma Tesisini bu model ile yapmanın savaşını verdik arkadaşlarımız ile birlikte. Sağ olsun Burçin Bey belediye meclis üyesi arkadaşlarımızı bu konuda görevlendirdi onunla birlikte biz çıkıp önce İller Bankası Bölge Müdürlüğü, ardından genel müdürlüklerde defalarca Bursa'ya ve Ankara'ya giderek SUKAP’ tan projeyi onaylattık. Projeyi onaylattık ihalesi oldu müteahhit firma işe başlayacak bu sefer de maalesef Pandemi süreci devreye girdi. İller Bankası çalışanları bu süreçte işe gitmediği evlerinden çalıştıkları içinde projemizin tamamlanması gecikti. Normalde  Kepez Arıtma tesisi tamamlanacak ve 2020 Ekim ayı başında şebeke arıtılmış suyu vermeye başlayacaktık. 29 Ekim'de de Cumhuriyetimizin kuruluşunda da kuruluş yıldönümünde de, Kepez Arıtma tesisinin açılışını yapmayı planlamıştık. Ama maalesef Pandemi’den dolayı bu durum biraz gecikti. Az önce de ifade ettiğim gibi Şubat’ın son haftasında, Mart'ın ilk haftası inşallah Kepez su şebekesine arıtılmış suyu vereceğiz. Kepez arıtma tesisini SUKAP üzerinden yapmamızın bize kazandırdığı nedir? Onu hemen paylaşayım Bu projenin maliyetinin yüzde ellisini yüzde hibe olarak aldığımız için minimum 10-12 milyon TL civarında Kepez Halkın parasını harcamamız olduk bu para Kepez Belediyesi yani kepez halkının cebinden çıkmamış oldu. Cebimizde kalan bu 12 milyon liralık bütçe ile diğer farklı yatırımlarda yine Kepez Halkının menfaatlerini gözeterek kullanacağız.”
 
“ATIK SU PROJEMİZ DE VAR”
Arslan, ayrıca atık su sorununu da çözeceklerini söyleyerek, “Atık su projemiz de var. Kepez'de maalesef atık su sorunu var.  Hem çevreci belediye olduğumuzu iddia ediyoruz, hem de Kepez sahilinde balıkçı barınağının bulunduğu bölgedeki o kötü görüntüyü manzara bize yakışmıyor. Oraya da sorunu çözmek için proje kapsamında 3 milyon TL harcayacağız. Bu projenin tamamlanmasının ardından artık Kepez'de atık su problemi olmayacak” dedi.
 
“EN GÜZEL CEVABI YAPACAĞIM TOPLANTIDA YAPILAN HİZMETLERLE VERMİŞ OLACAĞIM”
2021’in Nisan ayında göreve gelişinin ikinci senesi olması nedeniyle kamuoyunun önüne çıkarak tüm şeffaflıkla yapılan yatırımları ve harcamaları anlatacağını söyleyen Arslan, “Göreve geldiğimiz yaklaşık iki yıllık süreçte 22 ila 25 milyon TL arasında Kepez için yatırım yaptık. Bu yapmış olduğumuz yaklaşık 25 milyon TL'lik yatırımı asla borçlanarak yapmadık. Asla kredi kullanarak yapmadık. Kepez halkının paralarının her kuruşunu namusumuz gibi muhafaza ederek kullandık. Doğru yatırımlar yaparak borçlanmadan bunları cebimizdeki bütçeyle yaptık. İnşallah huzurlarınıza bunları borçlanmadan yapmış ve ayrıca da eski döneme ait borçlardan da bir kısmını ödemiş olarak 4 Nisan'da çıkacağız. O kadar çok saldırılar var ki sosyal medyada ya da bazı basın mensuplarında. Kepezlilere seslenmek istiyorum. Bu yalan haberlere itibar etmeyin. Kepez Belediye Başkanı ve bir Çanakkaleli olarak Birol Arslan sizin çocuğunuz. Sizin çocuğunuz asla da size yalan söylemez, asla ne Kepez halkını, ne Çanakkale halkını,  ne de bir vatandaşı asla aldatmaz. Bu yapılan yalan haberlere itibar etmeyin o yalan haberlere ben cevap vermiyorum. Onları muhatap olarak almıyorum. Ben en güzel cevabı 4 Nisan da yapacağım toplantıda yapılan hizmetlerle vermiş olacağım zaten” ifadelerini kullandı.
 
“MAHALLENİN SORUN OLAN YOLLARINI HİZMETE SOKTUK”
Kepez beldesinde yapmış oldukları yatırımlarla Hamidiye Mahallesi’nin en gözde yerlerden biri haline geldiğini söyleyen Arslan, “Hamidiye Mahallesi bölgenin, Çanakkale'nin, Kepez'in şu anda en revaçta mahallesi burada gerçekten satılan konutlar emlak değeri olarak milyon TL’lerin üzerinde ve bu mahalle çok modern lüks konutlar üretilmiş, siteler apartmanlar yapılmış ama maalesef altyapı ve yol yolları yapılmadığı için de mahallede büyük bir sıkıntı ve sorunlar vardı. Bu yörenin çocuğuyum, buradaki Kepez'deki sorunlarını bilerek göreve talip oldum. Bölgenin sorunu biliyorduk hemen geldiğimiz gibi zaten Hamidiye Mahallesinin eksiklerini tamamlamak için hızlıca bir ihaleye çıkarak kış öncesinde 2019'un sonbaharında biz mahallenin sorun olan yollarını hizmete soktuk. Bu çalışma ile mahallenin altyapı ve yollarını hizmete soktuktan sonra bununla birlikte  mahalledeki gelişim hızla arttı. Bazı vatandaşlar Kepez Hamidiye Mahallesinde bulunan apartmanlardan, sitelerden ev almışlar yolları olmayan mahalleye bazı vatandaşlar taşınmış yaşıyor. Nasıl yaşıyor kışın çamur da yazında toz içerisinde. Bazı vatandaşlarımız da yatırım yapmışlar evlerine almışlar yol olmadığı için,  altyapı olmadığı için de mahalleye taşınamamışlardı. Biz de bunu bu sorunu bildiğimiz için hızlıca 6 ay gibi kısa bir sürede mahallenin yollarını tamamen bitirdik. Yolların tamamlanmasının ardından hemen akabinde yeşil belediye ediyoruz bu nedenle mahalleye 1420 tane ağaç diktik. Bu çalışma ile gerçekten Hamidiye Mahallesi görünümüne büyük bir katma değer yarattık. Yeni hizmete giren Köfteci Ramiz'in arka tarafındaki Petrol Ofisi'nin şimdiki Shell istasyonu arka tarafında yeni hizmete giren Siteler bloklar vardı. Şu anda oralardaki çalışmalarımızı da bitirdik. Çanakkale Devlet Hastanenin üst tarafında ki yatırım çalışmalarımızsa şu anda alt yapıları ve Yolları tamamlandı. Hamidiye Mahallesi’nin şu anda yüzde 100’ ünün altyapı ve yolları tamamlamış olduk” şeklinde konuştu.
 
“HAMİDİYE HALK KAFE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
“Kepez Belediyesi’nin Hamidiye Mahallesine yatırımları bunlarla da sınırlı değil. Hamidiye Mahallemizde Çanakkaleli şehidimizin  adını verdiğimiz  bir ek hizmet binamıza açtık” diyen Arslan, şu bilgileri de paylaştı: “Bu ek binamızın hemen arkasında ki alana çok güzel bir spor tesisi hazırlıyoruz. Bu tesisi projelendirdik. Bu projeye hemen yeni yıl ile birlikte başlayacağız. 4 Nisan 2021 bizim görevi gelişimizin ikinci yılı ve biz bu ikinci yılında Hamidiye Mahallemize halkımıza bu hizmet spor kompleksinde kazandırmak istiyoruz. Bu spor kompleksinde; yürüyüş yolu var, koşu pisti var, tartan pist var, basketbol sahası, mini futbol sahası, tenis kortu ve kamelyaların olduğu bir spor alanı olacak. Bu önemli tesisin yanına bir Hamidiye Halk kafeyi getirmek istiyoruz. Hamidiye Halk Kafe çalışmalarımız devam ediyor. Nasıl Kepez sahilindeki Halk Kafede vatandaşlarımız denize sıfır manzarada 1 TL çay içiyorlarsa, aynı imkanları Hamidiye Mahallesi'ndeki vatandaşlarımız için de hazırlıyoruz. Bu hem spor kompleksini hem Hamidiye halk kafeyi 4 Nisan 2021’ de yana Kepez Belediyesinde göreve gelişimizin ikinci yılına yetiştirip halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.
 
Gülçin AKIN