Güneş yanıkları, deri kanseri oluşumu, ışığa bağlı alerjik hastalıklar ve ışığa bağlı cilt yaşlanması gibi olumsuz etkilerden korunmak için ise gerekenleri anlatan dermokozmetik uzmanları güneş kremi kullanmanın önemine vurgu yapıyor.
 
Sınavların bitmesi ve turizm sektörünün hareketlenmesi ile birlikte vatandaşlar deniz tatili için rezervasyonlarını yapmaya başladı. Güneşlenmenin arttığı bu mevsimde, güneş ışınlarının ciltte yarattığı zararlardan korunmak için ise güneş kremlerinin önemi daha fazla vurgulanıyor.
 
GÜNEŞ KREMİ TERCİHİ DERMATOLOG ÖNERİSİYLE OLMALI
Dermokozmetik Uzmanı Semiha Yılmaz, güneş kremi kullanılmadığı takdirde oluşan hasarlara dikkat çekerek, “Güneş kremi kullanmalıyız çünkü yazın güneşin şiddetli sıcağından cildimizi koruyabilmek ve yaşlılık etkilerini geri çekebilmek açısından güneş kremi kullanmamız şart. Güneşin cildimize verdiği hasarlar oluşuyor biz bunları gözümüzle de görebiliyor veya pigmentlerde de hasara sebebiyet verebiliyor, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabiliyor. UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu özellikte olan güneş kremleri tercih edilebilir.  30 ve 50 SPF her ikisi de kullanılabilir” dedi.
 
“YAZ KIŞ GÜNEŞ KREMİ KULLANMAYA DEVAM ETMELİYİZ”
Yılmaz, “Sabah cildinizi yıkayıp nemlendirici varsa onu uygulayıp üzerine mutlaka güneş kremini uyguluyoruz. Dışarıya çıkılsa da çıkılmasa da mutlaka uygulanılmasında, yazın sıcak kışın ise soğuk havaya karşı kullanıp korunmamızda, güneş kremlerini 2 saatte bir tekrarlanmasında fayda var.  Düzenli kullanımda cildi korumuş hale gelecektir. Yüz için; nem desteği olan, yağlı ciltler için, fondötenli, beyaz krem çeşitlerimiz var. Vücut için ise genellikle sprey tarzı olan güneş koruyucuları öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
“GÜNEŞ KREMLERİNDE FİYATLAR BU SENE 80-400 LİRA ARALIĞINDA DEĞİŞİYOR”
Güneş kremlerinin bu sezon ki fiyatlarında çok büyük bir değişiklik olmadığını dile getiren Yılmaz, “Güneş ürünlerinin fiyat aralıkları bu sene 80 ile 400 lira aralığında değişiyor. Bu fiyatları belirleyen şey ise tabii ki kalitesi, markası, teknolojisi, içerisindeki vitamin destekleri ve hyalüronik asit olması. Çocukların ciltleri daha genç ve hassas olması itibariyle de onlar için dermokozmetik güneş ürünleri seçilmesine özen gösterilmeli. Dermokozmetik ürünlerin içeriğinde kimyasal problemlerle karşılaşılmaz fakat kozmetik ürünlerin içeriğinde sentetikler olabiliyor. Açıldıktan sonra bir sene içerisinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz daha sonra filtre ve koruması değişebiliyor” şeklinde konuştu.
 
“GÜNEŞ KREMİ DÖRT MEVSİM GEREKLİ”
Bir diğer Dermokozmetik Uzmanı Gamze Karamanlı ise güneş kremini bilinçli kullanımı konusunu şu sözlerle değerlendirdi: “Güneş koruması her yaş için, her cilt için gerekli özellikle çocuklarda, hassas cilt tipi sahip tipine sahip kişilerde önerdiğimiz bir şey. Yaş grubuna ve cilt tipine göre farklı ürünler gerekebiliyor. Güneş kremleri genellikle yazlık bir ürün, deniz kenarında kullanılabilecek bir ürün gibi algısı oluştu ama aslında dört mevsim gerekli. Sadece yazın biraz daha fazla tekrarlamamız gerekiyor.”
“GÜNEŞİN ETKİN OLDUĞU SAATLERDE KULLANMAMIZ GEREKİYOR”
Karamanlı güneş ürünlerini hangi sıklıkla kullanmamız gerektiğiyle ilgili olarak ise, “Güne başlarken güneş kremini kullanmamız gerekiyor.  Güneş kremleri terleme ve silinme ihtimaline karşın ortalama 4 saatte bir tekrarlanmalı. Güneşin en etkin olduğu saatlerde daha sık tekrarlamalıyız. En uzun süre kalan güneş kremi bile ciltte en fazla 6 saat kalabiliyor”  söyleminde bulundu. 
 
“EN İYİ KORUMAYI MİNERAL GÜNEŞ KORUMA SAĞLIYOR”
Karamanlı, ‘‘Güneş korumalarda dermokozmetik bir ürün tercih edildiğinde koruyuculuğuna güvenebilirsiniz. Cilt tipine gelince karma cilt, yağlı, kuru cilt bu tarz ayrımlar oluyor ve bir de cilt kanseri geçmişi olan, cilt kanserine yatkınlığı olan ya da gebelik döneminde, laktasyon döneminde olanlar için mineral filtreler var. Mineral filtreler biraz daha kalın biraz daha beyaz, cilde sürüldüğünde kendini belli eden bir yapı bu yüzden çok fazla tercih edilmiyorlar. Ama en iyi korumayı mineral filtreler sağlıyor. Bir de onların renkli olanları çıktı yine mineral güneş koruma fakat renkli olduğu için, örtücü özellik tercih edilebilir oluyor. Marka eğitimlerinde koruyuculukları bakımından renkli oldukları için ayrı bir bariyer, örtücülük oluşturuyor. Lekeli ciltlerin dermokozmetik anlamındaki güneş korumalarına baktığınız zaman genellikle renklidir’’ dedi.
 
“ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL MARKALAR VAR”
Karamanlı, güneş bakım ürünlerinin çocuk ve bebek olmak üzere iki gruba ayrıldığını vurgulayarak, ‘‘Çocuklar için özel markalar var. O markalar çocuklar için olması gereken tüm kriterlere uygun bir güneş koruyucu çıkartıyorlar. Çocukları 3 yaşa kadar ayırıyorlar. Doğumdan itibaren 3 yaşı bebek 3 yaşından sonrası olmak üzere çocuk olarak kabul ediliyor. 3 yaşı üstü bir çocuk için parfüm, boyar madde, koruyucu içermeyen bir güneş koruma yeterli olacaktır hatta mümkünse mineral olmalı. 3 yaş altı içinse bebeklere özel markalar var bunlar kullanılmalıdır’’ bilgisini verdi.
 
“ŞU DÖNEMDE EKSTRA BİR ZAM OLMADI”
Dermokozmetik Uzmanı Karamanlı, geçen yıla kıyasla güneş bakım ürünlerine gelen fiyat artışıyla ilgili olarak ise şunları belirtti: “Geçen yıla oranla yüzde 10 gibi bir artış söz konusu fakat bu artış her yıl olan bir şeydi. Her yıl mart ayında güneş korumalarının fiyatları güncellenir. Ortalama yüzde 10 bir zam gelirdi. Bu dönemde en büyük sıkıntımız ürün bulmak çünkü dermokozmetik ürünlerinin hepsi yurtdışı bağlantılı. Hatta gelmesini beklediğimiz birçok üründe var.  Pandemi sadece ürünlerin rafa gelmesini çok olumsuz etkiledi. Belirli markaların belirli ürünlerini bulamıyoruz.”
 
Gülçin AKIN