Protokol üyeleri, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Maori Kültürel Topluluğu'nun etkileyici karşılama gösterisiyle anıta geldi. Tören, içten ilahilerin okunması ve duaların edilmesiyle başladı. Yeni Zelanda Savunma Bakanı Andrew Little'ın konuşma yapmasıyla devam etti. Ardından, Yeni Zelanda ve Türkiye milli marşları eşliğinde çelenkler anıta sunuldu.

Konuşmaların ve anma ritüellerinin ardından, savaşta hayatını kaybeden Yeni Zelandalı askerler için bir saygı duruşu gerçekleştirildi. Yeni Zelanda bayrağı, duygusal bir törenle yarıya indirilerek, ölen askerlere olan saygı ifadesi gösterildi.

Törenin en etkileyici anlarından biri, Yeni Zelandalı askerlerin meşhur haka dansıyla geldi. Haka, sadece bir dans değil, aynı zamanda Maori kültüründe cesaret, birlik ve onurun bir ifadesi olarak kabul edilir. Yeni Zelandalı askerlerin haka performansı, katılımcılardan alkış aldı.

Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir gibi birçok önemli isim katıldı.


Kaynak: Şahver Banu Çağlak