Dezenfekte çalışmalarına son hızla devam ettiklerini söyleyen Yılmaz, birçok konuda önlem aldıklarını da belirtti. Şu ana kadar Lapseki’de Koronavirüs vakası ile karşılaşmadıklarını da belirterek, aldıkları önlemlerin bu noktada etkisini olduğunu vurguladı.
 
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, ilçede Koronavirüs’e karşı alınan tedbirleri anlatarak, “Koronavirüs vakalarının Türkiye’ de görülmeye başladığı an itibariyle Lapseki’ de tüm kamu kurum ve kuruluşlarını, okullarımızı, camilerimizi, tüm özel iş yerlerini, kamu araçlarını, toplu taşımaları, taksileri, durakları, özellikle çocuk parklarını ve umumi tuvaletleri dezenfekte ilaçlama çalışmalarına başlattık. Ayrıca Lapseki ve köylerinde çiftçilik yapan vatandaşların da katılımı ile 13 Mart ve 30 Mart tarihlerinde, ilçemizdeki çiftçilerimiz ile tüm Lapseki cadde ve sokakları ilaçlama motorları ile dezenfekte ilaçlama çalışmaları yapıldı. Bu çalışmada 35 ton sulandırılmış şekilde dezenfektan maddesi kullanıldı. Yapılan dezenfekte çalışmaları belirli aralıklar ile sürekli olarak devam ediyor” bilgisini verdi.
 
“TOPLAMDA 65 YAŞ VE ÜSTÜ bin 672 VATANDAŞIMIZA ULAŞILDI”
Lapseki’de 65 ve 65 yaş üstü evlerinden çıkamayan vatandaşlar için yaptıkları yardımları anlatan Yılmaz, “23 Mart İtibariyle, Lapseki Belediyesi olarak, ilçemizde yaşayan 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın hizmetlerinin karşılanması için, tespit ettiğimiz 65 yaş üstü vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek vatandaşlarımızı bilgi verecek ekipler kuruldu. Kapı kapı, hane hane dolaşılarak, toplamda 65 yaş ve üstü bin 672 vatandaşımıza ulaşıldı. Sağlıkları için evde kalmalarını rica ettik. Taleplerinin karşılanması konusunda gerekli bilgiler verildi. Bizlere ulaşabileceği numaralarımızı ilettik. Telefon kullanmayı bilmeyenler not alındı. Günlük ziyaret edilecek listelerimize eklendi” ifadelerini kullandı.
 
“280 ADET TALEP GELDİ”
İl Özel İdare ve Çanakkale Valiliği’nin başlattığı Vefa Sosyal Destek Grubu’nun çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Yılmaz, “Lapseki Vefa Sosyal Destek Koordinasyon Grubu çalışmaları kapsamında, belediyemiz ekiplerince üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. 65 yaş ve üzeri, kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat hizmetindeyiz. Şu ana kadar olarak 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızdan 280 adet talep geldi ve talepleri gün içerisinde karşılandı. Talepler içinde, market alışverişi, pazar alışverişi, ilaç yazdırma ve bankadan para çekme talepleri de bulunuyor” dedi.
 
“TEDBİRLER KAPSAMINDA İLÇE DIŞINDAN ESNAF ALMADIK”
Yılmaz, ilçede kurulan halk pazarlarında tedbir amaçlı dezenfekten tünellerini kullandıklarını söyleyerek, “ İlçemizde kurulmakta olan Salı Pazarı ve Cumartesi pazarlarımıza 28 Mart itibariyle, aldığımız tedbirler kapsamında ilçe dışından esnaf almadık. Pazarlarımıza el dezenfektanları konuldu.  Pazar esnafımıza maske ve eldiven takmaları konusunda uyararak, maske ve eldiven dağıtımı yaptık. Tezgahlar arasında gerekli mesafe tedbirleri alındı. Vatandaşlarımızın, ürünlere el değmeden satın alması için,  gerekli tedbirler sağlandı.  4 Nisan Cumartesi günü Pazar girişimize dezenfektan tüneli kuruldu ve vatandaşımıza maske dağıtımı yapıldı. Şuana kadar vatandaşımıza 10 bin adet maske dağıtımı gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
 
“SICAK YEMEK DAĞITIMI YAPILMAKTADIR”
Vatandaşlara kuru erzak yardımı yaptıklarını ve günde iki kere ekmek dağıtımı yapacakları müjdeleyen Başkan Yılmaz, “İhtiyaç sahibi 395 vatandaşımıza kuru gıda erzak yardımı yapıldı ve yardımlarımız devam etmektedir. Aşevimizden günlük 120 vatandaşımıza sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır. İlçemizdeki ihtiyaç sahibi olan 520 aileye kişi başı bir tane olmak üzere ekmek dağıtımına başladık. Belediyemize ait iş yeri ve dükkanlarında kiracı bulunan esnafımızdan ve vatandaşımızdan kira bedelleri ödemesi ileri bir tarihe erteledik. 30 Mart tarihinde İlçe Sağlık Müdürlüğünde çalışmak üzere bir adet şoför görevlendirilmesi yapıldı. İlçeler arası taşımacılık yapan minibüs seferlerinin kaldırılmasından dolayı 2 Nisan Perşembe gününden itibaren sağlık çalışanlarımız için Çanakkale- Lapseki arasına ücretsiz servis aracı tahsis ettik. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İl ve İlçe hıfzıssıhha kurulunda ki alınan kararlar gereğince İlçemizde ki denetimler sıklıkla yapılmaktadır. Alınan kararlar İlçemizde ki esnafımıza ve halkımıza tebliğ edilmektedir. Şu ana kadar 19 adet Hıfzıssıhha kararı alınmış olup, vatandaşlarımızın ilçemizde daha sağlıklı bir şekilde yaşamaları için alınan kararlar uygulanmıştır. Günlük denetimlerimiz devam etmektedir. Günlük olarak emniyet personeli ile birlikte İlçemize, dışarıdan gelen vatandaşların tespit çalışmaları yapılmaktadır. Tespit edilen kişilere 14 gün evde karantina uygulaması uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
“KÖPRÜ ŞANTİYESİNE GİRİŞ ÇIKIŞ OLMUYOR”
1915 Çanakkale Boğaz köprüsü inşaat şantiyesinin giriş ve çıkışlara kapatıldığını belirten Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi: “Köprü inşaatında çalışanlar bizim için çok önemliydi, çünkü köprü inşaatına dışarıdan çok gelen giden oluyordu. Köprü inşaatını yapan firma ile konuştuk. 23 Mart günü itibariyle, personelini izole etmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlandık. Şu an köprü şantiyesine giriş çıkış olmuyor. Şantiye içinde kanla işçiler işlerini yapmaya devam ediyorlar. Köprü şantiyesinde izolasyonu sağlamamız çok iyi oldu. Şu an köprü inşaatında personel ihtiyacı var. Köprü inşaatını yapan firma personel ihtiyaçları ile ilgili alım yapıyorlar, kişi ile görüşülüyor işe başlaması konusunda firma Lapseki’ de bir otel tuttu yeni işe başlayacak bayan ve erkek personelleri için 14 günlük karantina bittikten ve sağlık kontrolünden geçtikten sonra herhangi bir Koronavirüs bulgusuna rastlanmaz ise şantiye alanında çalışmaya başlıyorlar. Firmada Koronavirüs salgını nedeni ile böyle koruyucu bir önlem aldı.”
 
“KORONAVİRÜS VAKASI İLE KARŞILAŞMADIK”
Başkan Yılmaz, şu ana kadar ilçede Koronavirüs vakasına rastlamadıklarını söyleyerek, “Biz Lapseki olarak virüsün Türkiye’de görülmesinden itibaren aldığımız ve uyguladığımız sıkı tedbirlerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşların Lapseki’ de en fazla toplu olarak bulundukları yerin pazarlar olduğunu bildiğimiz için hemen Lapseki pazarlarına dışarıdan gelen esnafları kabul etmedik ve pazarlarımızda sadece Lapsekili pazarcılar, esnaf ve çiftçilerin olmasını sağladık. Böylece dışarıdan bu yol ile gelebilecek bir virüs yayılımını da önlemiş olduk. Yapılan dezenfektasyon çalışmalarında etkili olduğuna inanıyorum. Şu an Lapseki’ de bir Koronavirüs vakası ile karşılaşmadık, ancak bu karşılaşmayacağız anlamına gelmiyor. Koronavirüs tedbirleri arttırarak ve tam olarak uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
 
 
Sevi Gözay UĞURLU