Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenen 23 Nisan etkinlikleri kapsamında, Turgut Reis Ortaokulu öğrencileri “Anafartalar Destanı” isimli tiyatro oyununu sahneledi. Öğrencilerin oyununda gözyaşlarını tutamayan seyirciler, oyunun sonunda öğrencileri ayakta alkışladılar. Turgut Reis Ortaokulu 5. ve 6. sınıf öğrencilerinden oluşan 35 öğrenci, Turgut Reis Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Özlem Akı koordinatörlüğünde, tiyatrocu Abdülkadir Katra ile birlikte yaklaşık 1 yıl boyunca çalışarak, Katra’nın yazığı yönettiği ‘Anafartalar Destanı’ isimli oyunu sergiledi. Öğrencilerle gönüllü olarak çalışmayı kabul eden Katra ve Tiyatro Ekibi tarafından drama ve sahne eğitimi alan öğrenciler, sergiledikleri performans ile seyircilerden büyük alkış aldı.Turgut Reis Ortaokulu Müdürü Şule Yıldızoğlu’nun, öğrencilerin çalışmalarına destek verip, oyunun Valiliğin 23 Nisan etkinlikleri kapsamına alınması için gereken girişimlerde bulunduğu, projeye sahip çıktığı öğrenildi.Turgut Reis Ortaokulu öğrencileri daha önce de, “1915 Şehitleri” adlı tiyatro oyununu sahneye koymuşlar ve büyük beğeni toplamışlardı. O yıllarda Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplam Kalite Yönetimi Projeleri kapsamında proje yarışmasına öğrencileri için başvuran Öğretmen Özlem Akı, ‘Yılın En Kaliteli Ekibi’ kategorisinde okulunu Çanakkale İl 1.si yapmıştı.
 
“Hayatım boyunca yaptığım en anlamlı proje”
Turgut Reis Ortaokulu’nda öğrencilere yeni bir yön çizen ve tiyatroyu sevmelerini, sanatı anlamalarını sağlayan İngilizce Öğretmeni Özlem Akı, koordinatörlüğünü yürüttüğü bu projeyi yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Akı:“ Hayatını yeni nesillere ve onların eğitimine adamış bir öğretmenim. Uzun yıllar Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nde hem akademisyenlik, hem de idarecilik yaptım ve ÇOMÜ’nün Dış İlişkiler Birimine de üniversitenin Uluslararası İş Birliği Anlaşmalarında büyük emek verdim. Hem üniversitede, hem de Milli Eğitim’de ulusal ve uluslararası birçok projeye imza atmaktan da gurur duyuyorum. Ancak belirtmeliyim ki hayatım boyunca yaptığım en anlamlı proje, Çanakkale Turgut Reis Ortaokulu için yaptığım “Anafartalar Destanı” ile ilgili tiyatro projemdir” dedi.
 
Çocuklara ezberletilen ve bir süre sonra maalesef unutulan bilgilerin dışında, eğlenceli bir drama çalışması yöntemi ile doğal ve uzun bir süreçte Çanakkale Savaşını, savaş kahramanlarını, anaların ve bacıların neler yaşadıklarını ve en önemlisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün üstün başarılarını öğretmenin mutluluğu içinde olduğunu belirten Akı:“ İleride onlar bizim yerimize geçecekler ve bu ülkeyi yöneten onlar olacak. Şayet, Çanakkale doğumlu bir evlat olarak bu topraklarda yaşananları bilmezler ve öğrenemezlerse, bugünü anlayamaz ve gelecek için de planlama yapamazlar. Ülkemdeki tüm evlatların, özellikle de Çanakkaleli evlatlarımızın Çanakkale Savaşlarını, nedenlerini, sonuçlarını kısacası kendi tarihlerini çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Bu konuda bana ikinci kez gönüllü olarak destek veren ve hiçbir maddi beklenti beklemeden çocuklarıma yardım elini uzatan, Katra Tiyatrosu’nun yazarı ve yönetmeni Sayın Abdülkadir Katra’ya ve değerli ekibine çok teşekkür ediyorum.
 
Her zaman, en değerli varlıklarım evlatlarım dediğim canım öğrencilerime, çok zor ve çok yorucu bu süreçte, beni ve Katra çalışma ekibini hiç üzmeden, zamanında çalışmalara disiplinle katılan tüm sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getiren canım öğrencilerime gönülden teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu. Akı, Turgut Reis Ortaokulu Okul Aile Birliği Başkanı Arzu Aycibin de, tiyatro çalışmaları boyunca projeye destek vererek, öğrencileri yalnız bırakmadığını belirterek:“ Çocukların başarılı olacağına inandığını belirten Aycibin, öğrencilere ve projeye her türlü destek verdi” ifadelerini kullandı. Öğrencilere 1 yıl boyunca ekibiyle birlikte destek veren Tiyatrocu Abdülkadir Katra ise, öğrencilerin gelecekleri için düşündüğü meslekler arasına tiyatronun da girmesinde mutluluk duyduğunu ifade etti.
 
Haber: Emire Sülün KONUK