Kurumda tek yoğun bakım uzmanı olan Gönlügür, yoğun bakım bilim dalının kurulmasını istediğini, gelecekte yoğun bakım yatak sayılarının artacağını ve bu alanın bilim dalından anabilim dalı mertebesine yükseleceğini düşündüğünü ifade etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan, Prof. Dr. Uğur Gönlügür, “Şu an baktığımızda Çanakkale devlet hastanesi gerekse araştırma ve uygulama hastanesi gerekse özel hastanelerde yoğun bakım yataklarının doluluk oranı çok yüksektir. Onun için yoğun bakım yatağı şu anda bile bir ihtiyaç, kaldı ki yaşlı popülâsyonu Avrupa da olduğu gibi ülkemizde de atış göstermektedir. Gelecekte hastanelerin 3 te 1 inin yoğun bakım yatağı olarak kullanılması öngörülmekte. Bu açıdan yoğun bakım çok önemli yer teşkil etmektedir. Hastanemiz için özellikle yoğun bakım bilim dalının kurulması için gayret gösteriyorum. Yan dalımızın olması bir çiçek bahçesinde yeni açan bir çiçek gibidir. Bizlere bir şeyler katar” dedi.
 
Çanakkale’de tek yoğun bakım uzmanının kendisi olduğunu belirten Gönlügür, “İl genelinde de başka yoğun bakım uzmanı bulunmuyor. Yoğun bakım bilim dalı zaten Türkiye genelinde sayılı ve belli yerlerde bulunuyor. Bu bakımdan Yoğun bakım bilim dalı kurulduğunda öncelikli bilim dalının gereklerini yerine getiren ve bilim dalına uygun şekilde tedavi olanağı sağlayan bir hastane statüsüne kavuşmuş olacağız. Bu hem hastanemiz hem de Çanakkale’miz için iyi bir fırsat oluğunu düşünüyorum” diye konuştu.
 
Hangi Tip Hastalara Hizmet Verecek
 
Yoğun bakımın aslında tek bir uzmanlık dalının olmadığı birçok uzmanın ortak çalışması gerektiren bir bilim dalı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Uğur Gönlügür şöyle devam etti; “Bir örnek vermek gerekirse halen beyin cerrahi yoğun bakım ünitesi birçok hastanede bulunmaktadır. Beyin ameliyatı geçirmiş bir kişi standart yoğun bakım ünitesinde yatırılmamalıdır. Özel şartların sağlandığı, gerektiğinde ani müdahale imkânın ve standardının bulunduğu yoğun bakım ünitelerinde yatırılmalıdır. Benim özellikle baktığım hastalar içinde zatüre, astım, bronşiti olan ani solunum yetmezliği gelişen, kanser olup son dönemde gelen hastalardır. Aslında yoğun bakım bir ekip işidir. Multidisipliner bir yaklaşım gerekmektedir. Burada önemli olan hastanın iyiliğidir, farklı hastalık gruplarında farklı yaklaşımlar sergilemekte gerekir. Hastane planlamasında tek tip yoğun bakımdan ziyade kalp hastaları için koroner yoğun bakım, göğüs hastalıkları için göğüs yoğun bakım, travma yada ameliyat sonrası hastalar için cerrahi yoğun bakım ve alt kategoriler planlanıyor. Bu hastalar hem daha iyi hizmet alabilmek için hem de meslekte acemilik suçunun oluşmaması için ve farklı doktorlar tarından takip edilmeleri gerektiği için yoğun bakım üniteleri büyük bir önem teşkil ediyor.”
 
ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde kurulması planlanan yoğun bakım ünitesi içerisinde göğüs hastalıkları yoğun bakım ünitesinin sorumluluğuna talip olduğunu söyleyen Gönlügür  “Yoğun bakım bilim dalını hizmete sokar isek o zaman Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kurmuş olduğumuz yoğun bakım dalına asistan gönderme ihtimali doğacak, kendi elamanımızı kendimiz yetiştirme, eğitme olanağına kavuşmuş olacağız. O yüzden yoğun bakım bilim dalının kurulması bu açısından da önem arz ediyor” dedi.


Kaynak: Haber Merkezi