Çanakkale Boğazı'nın sularında her yıl gerçekleşen ve dünyanın en eski yüzme yarışmalarından biri olan "Çanakkale Boğazı Yüzerek Geçme" yarışması için geri sayım başladı.
 
Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmaları, 35 yıllık bir geçmişe sahip ve bugüne kadar binlerce yüzücünün katılımıyla gerçekleşti. Bu yıl da 17 ülkeden bin yüzücünün katılması bekleniyor. Edebiyat tarihindeki klasik bir aşk hikayesinden ilham alan ve 1810 yılında İngiliz Edebiyatçı'nın yüzerek geçmesiyle başlayan bu eşsiz yarışma, her yıl binlerce sporcuyu bir araya getiriyor. Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına denk gelmesi nedeniyle ayrı bir anlam taşıyor. Bu tarihi yarışma, Türkiye'nin bağımsızlık ve milli mücadele ruhunu yansıtarak gerçekleşecek.
 
Rotary Kulübü ve Wilusa Turizm İşbirliği
Yarışmanın düzenlenmesinde önemli rol oynayan Rotary Kulübü, her yıl geleneksel olarak yarışmanın gerçekleştirilmesine destek veriyor. Bu yıl ise yerel marka Wilusa Turizm, yarışmanın en büyük destekçisi olarak yer alıyor. Bu işbirliği sayesinde yarışma daha da güçlenerek gerçekleşiyor.
 
Basın Toplantısıyla Tanıtıldı
Yarışma öncesinde düzenlenen bir basın toplantısıyla yarışma hakkında bilgiler paylaşıldı. Limani Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik, Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Emine Şengören Güzel, Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışları Komodoru Soykan Özer ve 2023-2024 Rotary Kulübü Dönem Başkanı Tahir Orhan katıldı. Toplantıda yarışmanın ayrıntıları ve önemi üzerine konuşmalar yapıldı.
 
Binlerce Sporcunun Katılımıyla 36. Yıl
Yarışma hakkında bilgiler veren Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik “36. Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmaları dünyanın en eski yüzme yarışmalarından biri.  Uluslararsı camiada bu şekilde biliniyor. 1810 yılında ilk defa bir İngiliz edebiyatçı boğazı yüzerek geçiyor.  Daha öncesinde de  Hero ve Leandros hikayesi ile antik bir hikayesi vardır.  Ancak 1810’da yüzmenin ilk defa gerçekleşmesi ile dünyanın en eski yarışmadır Çanakkale Boğazını yüzerek geçme yarışmaları.  Yerel Basının bizde çok ayrı bir yeri var. Yaptığımız işlerin tamamında Yerel basının önemli katkıları var. Bundan önceki organizasyonlarda tecrübe ettik ve bir marka yarattık hep birlikte Gelibolu Maratonu gibi.  Ancak Çanakkale Boğazını yüzerek geçme yarışmaları bütün spor etkinliklerin üzerinde.  Çünkü en büyük uluslararası organizasyon.  Her sene 15’in üzerinde ayrı ülkelerden yarışmacıların katıldığı bir organizasyon.  Bu senede 17 ülkeden yabancı yüzücü gelecek.  300’e yakın yabancı yüzücü 700’e yakın yabancı yüzücü olmak üzere bin kişi Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çanakkale Boğazında kulaç açacak ve bu organizasyon bir kez daha tüm dünyaya Çanakkale adını tanıtmış olacak” diye konuştu.

Ahmet Çelik ise “Bu sene organizasyonlara çok kıymetli insanlar katılacak.  Birçok CEO var, dünyaca ünlü akademisyen var,  geçtiğimiz yıllarda da çok önemli isimler gelmişti ve bu sene de öyle olacak.  Bizim hedefimiz bin olan yüzme yarışçıların sayısını 2 binlere çıkarmak olacaktır.  Bu organizasyonu Çanakkale’ye bir hafta katkı sunacak bir organizasyon olacak.  Gelenler sadece Çanakkale Boğazını yüzüp gitmiyorlar. En az bir hafta öncesinden geliyorlar.  Ve bu insanlar sokaktaki dönercimizden tutun da otellere ve taşıyıcı firmalarımıza kadar herkes bu organizasyondan bir şekilde nasipleniyor.  Bu nedenle Çanakkaleliler olarak hepimizin sahip çıkması gereken çok kıymetli bir organizasyon” dedi.

Uluslararası Bir Yarışma
Ortaklık ve yüzme yarışına değinen Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Emine Şengören Güzel  “Çok az katılımcı ile bu işe başlamıştık ve çok amatörce yapmıştık.  Fakat 36 yıl içerisinde tabi gittikçe büyüyen ve bizim de sınırlarımızı da zorlamaya başladı.  Bu anlamda bir STK olarak bizim bunu biraz daha geliştirmemiz gerekiyordu. Wilusa firması yıllardır beraber çalıştığımız bir firma bu kapsamda bir ortaklık yapmayı planladık ve doğru kararı aldık.   Çünkü bu yarışma gelişmek zorundaydı ve yerelde kalmayarak uluslararası daha fazla yarışmacının katıldığı bir yarışma olmalıydı.  Bir STK’nın bunu gerçekleştirmesi takdir edersiniz ki zor. Çünkü böyle bir örnek yok. Rotary Kulübü dernekler yasasına bağlı bir kuruluş. Dolayısı ile biz de Wilusa firması ile bir ortaklık yaptık” şeklinde konuştu.
 
Haber: Senem Erdem İnal