Çanakkale'nin tarihi alanları, geçmişi yansıtan değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla önemli projeleri hayata geçiriyor.

Bu projelerle birlikte ziyaretçilerin tarihle daha yakın temas kurmaları ve bilgi alabilmeleri sağlanıyor. Bu başarılı çalışmaların öncüsü olarak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, tarihi alanın modernizasyon ve restorasyon çalışmalarını yürüterek bölgenin tarihine uygun şekilde güncellenmesine öncülük ediyor.

Çanakkale'nin tarihi alanları, tüm dünyanın ilgi gösterdiği önemli mekanlardan biri olarak öne çıkıyor. İsmail Kaşdemir liderliğindeki ekip, tarihi alanlarda ziyaretçi deneyimini daha etkileyici hale getirmek amacıyla yenilikçi projeleri hayata geçiriyor. Tarihi dokunun korunmasına özen gösterilirken, ziyaretçilere daha fazla bilgi sunulması ve etkileşim sağlanması hedefleniyor. Tarihi alanlarda modernizasyon ve restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle yürütülüyor. Tarihi yapıların orijinal özelliklerini koruyarak, çağın gereksinimlerine uygun hale getirilmesi sağlanıyor. Böylece ziyaretçiler hem tarihi atmosferi yaşayabiliyor hem de konforlu bir deneyim elde edebiliyor.

Kaşdemir, Cumhurbaşkanı tarafından göreve devam edilmesi kararının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Tensipleriyle tekrar Tarihi Alan Başkanlığı görevine atanmam vesilesiyle,  Cumhurbaşkanımız Sn. Recep  Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı arz ediyorum. Bakanımız Sn. Mehmet Nuri Ersoy’un öncülüğünde, çalışma arkadaşlarımla birlikte, bu müstesnâ topraklara hizmet etmeye ve bu topraklara gözümüz gibi bakmaya devam edeceğiz. Tarihi Alan’ı dünyanın en büyük ve en çok ziyaret edilen açık hava müzesi yapmak için var gücümüzle çalışacağız.  Türk Milleti’nin ortak değeri olan ‘Çanakkale Ruhu’nu’  her daim canlı tutmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çok çalışacağız.  Cumhuriyetimizin 100. yılında, Çanakkale’nin kahraman ve muzaffer komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve kahraman Mehmetçiklerimizi daha çok hatırlayacağız ve Onların büyük fedakarlıklar içeren destansı mücadelelerini, daha çok anlamaya çalışacağız.  Milli Mücadelemize ve Cumhuriyetimize giden yolun Çanakkale’de başladığını daha çok anlatacağız.  Bu toprakların nasıl ‘Vatan’ yapıldığını ve bu toprakları bize vatan yapanları daha çok anlatacağız.  Çanakkale’nin ortak değerimiz olduğunu, Çanakkale’nin, Milletimizin kalbi olduğunu, Çanakkale’nin manevi başkentimiz olduğunu daha çok vurgulayacağız.  İnşallah bir gün, Çanakkale’yi görmeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kalmayacak ve yüzbinlerde yabancı ziyaretçi Tarihi Alan’a ve Çanakkale’ye gelecek Nasıl ki ecdadımız 1915 yılında memleketin dört bir yanından hatta şu an sınırlarımız dışında kalan gönül coğrafyamızdan koşarak Çanakkale’ye gelmişlerse, O’nların torunları da yine dört bir yandan koşarak Çanakkale’ye gelecekler. Çanakkale’de buluşup, bir ve beraber olacaklar. Dedelerinin yaptığı gibi, vatan ve millet ve değerlerimize bağlılık konusunda tek vücut olacaklar inşallah.  Conkbayırı’ndan, Kocatepe’ye, Malazgirt’e bin selâm olsun… Bu çalışmaları yaparken, her zaman en büyük destekçimiz olan Halkımıza minnettarız.  Bütün kurumlarımıza müteşekkiriz” diye konuştu.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak