Uygulamaya ilişkin düşüncülerini bilim insanı ve birlik başkanı olarak iki farklı titri ile açıklayan Savran, uygulamanın yerinde bir uygulama olduğunun altını çizdi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in düzenleme ile sütün sağımından tüketiciye ulaşıncaya kadarki aşamalarında olması gereken kriterleri belirlediklerini ve ülkedeki süt işletmelerinin ari işletme hüviyetine kavuşmalarını teşvik ettiklerini açıklamasının ardından, Çanakkale İli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Yeni düzenleme hakkındaki düşüncelerimi dile getirirken farklı titrilerimle cevap vermem gerekir ifadelerini kullanan Savran:“ Çünkü birlik başkanı olarak ifade edeceklerim farklı olmak durumundadır, bir bilim insanı olarak ve halk sağlığı açısından düşündüğünüzde farklı cevap vermek durumunda kalabiliriz” dedi.
 
Savran:“ Güzel bir düşünce olmuş, fakat çiftliğin sütü satabilmesi için hangi koşullar içerisinde olması gerekir, bunun güzel ifade edilmesi gerekir. Her çiftliğin olanağının bunu yapma şansı doğuracağını düşünmüyorum. Satış yapabilecek işletmelerin ‘hastalıktan ari’ belgesinin olması şartı var. Bunun dışında marka alınacak, özel paketleme uygulamaları olacak. Tüm bunlar işletmelere ekstra maliyetler getirir. Pazarlama yapacak şirketler biraz daha büyük bir ölçekte olmak durumundadır, çünkü bu değindiğimiz konularda yatırım yapmak ve gerekli belgeleri almak kolay değil” şeklinde konuştu.
 
Birlik başkanı olarak konuşacak olursam; küçükbaş hayvan sütü açısından pek sıkıntı bulunmamakta sözlerini kullanan Savran sözlerini şöyle sürdürdü:“ Çoğunluk ürettiklerini mandıralara veriyor ya da olanakları varsa bir katma değer katarak peynire çeviriyor. Çanakkale ilinde bildiğimiz birkaç tane büyük işletme var. Onlar dediğimiz bu izinleri almak açısından avantajlı olabilirler. Büyükbaş hayvan üreticileri açısından bakarsak, küçük işletmeleri, bildiğimiz anlamıyla mahalle sütçüsü dediğimiz üreticileri ortadan kaldıracak. Kimi küçük ölçekli üreticilerimizin mallarını pazarlamasındaki sıkıntılar ortaya çıkacak.  Bu onlar için dezavantaj olacaktır ama halk sağlığı açısından bakarsak da, böyle düzenlemelerin yapılmasının çok yerinde ve doğru olacağını düşünüyorum”
 
Düzenleme, çiğ sütün son tüketiciye satışı 24 saat içinde gerçekleşecek. Üretici tarafından soğutma dışında hiçbir işlem uygulanmayacak. Sağlıklı süte erişimin kolaylaşacağı yeni düzenleme ile çiğ süte özel ambalaj şartı da getirildi. Ambalajda; ürünün adı, ne sütü olduğu, üreticinin adı gibi bilgiler yer alması maddelerini içeriyor.
 
Fehmi  Şenyiğit
 
 


Kaynak: Haber Merkezi