Demokratik Sol Partisi İl Başkanı Ufuk Cankaya, Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, Milliyetçi Hareket Partisi İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Recep Cahit Özer, Ülke gündeminin ele alındığı Siyaset Arenasında bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinde Yeni anayasanın görüşmelerinde yaşanan gerginlikler konuşuldu.

Mahalle Kavgası Yapıyorlar
CHP’li Celal Karakaş, Yeni Anayasa TBMM'de tartışılıyor. Her oyunun kendine göre kuralları vardır, siz öyle kafanıza göre kuralları değiştiremezsiniz. Konuşulan, tartışılan maddelerden önce üsluba bir bakmak lazım. Kaç kişinin bu anayasa değişikliği için öneride bulunduğu bizi ilgilendirmiyor. Niye ilgilendirmiyor? Çünkü bazen imza atmak zorunda kalırsınız.  Ama o sandıklar niye kapalı yerde? Orda siz bir tek vicdanınız ile baş başasınız. İmza atarken sizin yanınızda olan insanlar orda yanınızda yoktur. Orada imza atmış ya da atmamışsınız ama sandıkta gerçek kararı siz vereceksiniz. Şimdi ben hayretler içerisindeyim. İçeri girenler hayır oyu atıyorlar. Çekimserleri ve hayırları dışarıda gösteriyorlar.  Bazen de içeri bile girmiyorlar. Aleni şov yapıyorlar.  Sağlık Bakanı Recep Akdağ diyor ki 'bu insanlar zaten teklife imza vermişler. Teklifi veren evet demeyecek mi?' diyor. Hayır demez.  Sen %100 evet diyeceğine inanıyorsan kapalı yap bakalım.  Sadece bir maddeyi bunu denemek için kapalı yapsınlar. Bakalım ne kadar fire verecekler. Bunlar seçim ile ilgili bunları yaparken onu kameraya almak isteyen Milletvekilimize de saldırmaya kalkıyorlar.  Bu 80 milyon kişilik ülkeyi temsil etmek için 500 tane insan var, mahalle kavgası yapıyorlar. Kendilerine güveniyorsa kapalı oy kullansınlar sonuç ne çıkarsa çıksın alkışlayacağım” dedi.

Bu Sistem İle Rejim Değişiyor
DSP İl Başkanı ve Moderatör Ufuk Cankaya, AK Partililerin başkanlık sistemi ile 'Rejim Değişmeyecek' sözlerine yaptığı önemli tespit ile cevap verdi. Cankaya, getirilen Başkanlık sistemi ile hiçbir denetleme makamının kalmayacağını belirterek " Ben daha önce de Cumhur Başkanı ile Başbakan arasındaki farkı, Yasa ile Anayasa arasındaki farkı ortaya koydum. Anayasaya göre kanunların çıkması gerekli, siyasi oranın hükümet olduğu, Cumhurbaşkanının devleti yönettiği, hükümeti denetlemek ile görevli olduğu, hükümetlerin Anayasa çerçevesinde, siyasi fikirleri doğrultuda ülkeyi yönettikleri, kanunların çıkartıldığı, kanunların Anayasaya uygun olduğunu denetleyen bir Cumhurbaşkanı sistemimiz var şu anda ve bu sistem tamamen çöpe atıldı. Bu aynı zamanda Cumhuriyet rejiminin gereğidir. Siz bu sistemi çöpe atıp da halen rejim değişmedi sistem değişti diyemezsiniz. Çünkü ülkenin yönetimini Anayasanın çerçevesinden tamamen çıkartıyorsunuz.  Kanunlar ile ülke yönetilecek Anayasa diye birşey yok artık" şeklinde konuştu. 

45 Yıldır Siyasetteyim Böyle Bir Şey Görmedim
Mecliste yapılan oylamaları ve çıkan kavgaların git gide ortaoyunu tiyatrosuna benzediğini söyleyen MHP İl Genel Meclisi Meclisi Grup Başkan Vekili Recep Cahit Özer ise Meclis’te ciddiyetin olmadığının da altını çizdi. Özer, "Oylamalarını seyrederken rahmetli İsmail Dümbüllü'yü hatırladım. Çünkü oylamayı tam bir ortaoyununa döndürdüler. Hiçbir ciddiyet yok. Türkiye'nin içinden çıkan, seçilmiş diye kabul ettiğimiz kişilerin oradakilerin hareketlerini, tavırlarını görünce insanın midesinin bulanmaması mümkün değil. Bir yemin ediyorlar. ‘Ben seninle yol yürüyeceğime yemin ediyorum. Ben tarafsız olacağıma yemin ediyorum. Ben anayasaya bağlı kalacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ediyorum' diyorlar. Bunların hepsinin yerle bir olduğu bir meclis görüyoruz. Anayasanın hiçbir şeyi yok ki değiştirmeye çalışıyorsun.  Değiştirsen uymuyorsun. 7 Haziranda Türk Milletinin Ahmet Davutoğlu’nun başında olduğu AK Partiyi iktidara getirdi. Ne yaptılar? Davutoğlu'nun istifasını aldılar. Kim aldı? Cumhurbaşkanı. Demokraside böyle bir şey yok. Ben 45 yıldır siyasetin içindeyim böyle bir şey ne gördüm ne de duydum" dedi. 
 


Kaynak: Haber Merkezi