Toyota’nın Adapazarı fabrikasında üretilip, dünya pazarlarına satılacak C-crossover modeli C-HR, aynı zamanda ilkleri de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin ilk yerli SUV’u ve hibrit aracı unvanını da kazanan yeni modelin satışı Çanakkale’de Aydoğan Plaza’da başladı. C-HR’ın 1,2 litrelik turbo benzinli motor versiyonu 83 bin 850 TL, 1,8 litre VVT-i yeni hibrit motora sahip versiyonu ise 98 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.
 
Ringe hazır bir boksör gibi
Aydoğan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Aydoğan, lansmanı yapılan araç için satışa yönelik yoğun taleplerin gelmeye başladığını belirterek Toyota C-HR’yi anlattı. Bir otomobil sürücüsü ve satıcısı olarak kendisinin de aracı çok beğendiğini söyleyen Aydoğan, “Kaslı ve çok iyi bir araç olmuş. Demek ki Toyota ailesi ve mühendisleri bu araç üzerinde çok durmuş ki araba kas yapmış. Tabiri Caiz ise ringe çıkmaya hazır bir boksör gibi. Rakiplerinin gözünü de korkutuyordur. Bizim uzun yıllardır beklediğimiz Hibrit teknolojisi, Türkiye’de ilgi görmedi. İlgi görmemesinin sebeplerinden bir tanesi de vergi oranlarının yüksek olması. Önümüzdeki günlerde bir vergi uyarlaması ile karşı karşıya kalacağız. Bunun ile birlikte Hibrit teknolojisi ile üretilen araçlarının vergisi de bir hayli aşağı düşecek. Bu da Hibrit teknolojisi ile üretilen araçların piyasaya daha fazla girmesini sağlayacak. Geçtiğimiz yıllarda biliyorsunuz bir marka emisyon oranları ile oynayarak bir hayli dünyaya zarar vermişti. Hibrit teknolojisinin de en büyük avantajı sağlığımızı ve çevremizi ilgilendiren bir teknoloji. Emisyonu hemen hemen olmayan ve çevreyi kirletmeyen bir teknoloji. Aynı zamanda ekonomiye de inanılmaz bir katkı sağlıyor. Çünkü maliyeti çok düşük bir yakıt ile aracı rahatlık ile kullanabiliyor” dedi.
 
Geleceğin teknolojisi hibrit olacak
Yerli üretim C-HR’nin Toyota ailesine inanılmaz bir getiri sağlayarak, pazar payını yükselteceğine inandığını belirten Aydoğan, “Toyota’daki diğer modellerin de hibrit teknolojisi ile üretilen modelleri var. Onlar da Türkiye’ye yavaş yavaş gelecek. Gün gelecek ki tamamen hibrit teknolojisi ile üretilen araçları satacağımızdan hiç şüphemiz yok. Önümüzdeki yıllar geleceğin teknolojisi hibrit olacak. Çanakkale’de de bu hibrit aracı bizim Pazar payına önemli bir katkı sağlayacak. Gerek satışta gerekse serviste zaten Çanakkale’de bizim çok iyi bir pazarımız var. Bu araç da bu pazarımıza önemli bir destek sağlayacak.  Bizim için önemli olan müşterinin memnuniyeti. Eminim ki bu yeni aracımız da müşteri memnuniyetini bir kez daha katlayacaktır” diye konuştu.
 
Yerli ve yabancı üretimlerde vergi farkı olmalı
Aydoğan vergilendirmeye yönelik yapılması düşünülen düzenlemeyle ilgili şunları söyledi; “Aldığımız duyumlara göre, arzu ettiğimiz şekil fiyatına göre ÖTV uygulaması. Özellikle bu tarz araçlarda tam tersi bir uygulama ile indirimler yapılacak. Tabi Toyota’nın birkaç ürünü Türkiye’de üretiliyor. İlerde hükümetimiz ne tür uygulamalar yapar bilemiyoruz ama yerli ve ithal otomobillerde vergi farkları bence oluşmalı.”
 
Aydoğan Plaza’da inceleyip, test edebilirsiniz
Aydoğan Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Aydoğan ise Toyota’nın Türkiye’de ilk defa bir hibrit araç ürettiğini kaydederek C-HR’nin özelliklerini şöyle sıraladı; “Bu aracımızın %72’si yerli üretimdir. Aracı tasarlayan mühendisimiz elmastan ilham alarak,  dururken bile hareket ediyormuş havası veren bir tasarıma imza atmış. Bu özellikle araç durduğunda bile dinamik bir görüntü sergiliyor. Aracımız C-HR segmentindeki müşterilerimize hitap etmektedir. 1.2 hibrit benzinli ve 1.8 hibrit versiyonu ile iki versiyonlu motor seçeneği sunuyor. 1.2 versiyonundaki aracımız 116 beygir gücündedir. 1.8 hibritli aracımız da 122 beygir gücündedir. Plazada yer alan aracı müşteriler dilediği gibi gelip inceleyebilir ve test sürüşünde bulunabilirler. Ülkemizde bu yıl hibrit teknolojisi ile ilgili ve elektrikli araçlar ile ilgili yeni kanun çıktı. Yani motor seçeneklerinde bir alt seçenekte şu anda vergileniyor. Bu sayede örneklendirmek gerekiyorsa bu araç 150 bin bandında çıkacaktı ama son çıkan kanun ile birlikte vergi bir alt dilimden dilimlendiği için hibrit aracımız 98 bin TL’den piyasaya sürülmüştür.”
 
Ersan KÜÇÜKKURU
 
 


Kaynak: Haber Merkezi