Dünyayı Kovid 19 ardından heyecanlandıran, Afrika ve Avrupa'da görülen maymun çiceği hakkında merak edilenler artarken yeni bir değerlendirme yapan Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener; ‘Maymun Çiçeği Covid 19 gibi pandemiye sebep olur mu? Sorusunu yanıtlayarak Pek olası değil dedi.
 
Kovid 19 ardından dünyayı tekrar tedirgin eden maymun çiceği dünyada ve ülkemizde bir çok kişiyi korkuttu. En çok merak edilenler arasında olan bir soruda Maymun çiçeği virüsü pandemiye sebep olur mu? Sorusu olurken bu soru hakkında, sosyal medya hesabından yanıtlayan Prof. Dr. Alper Şener; ‘’Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Alper Şener; ‘’Bulaş dönemi; döküntü ortaya çıkması ve kabuklanma arasında, yani belirtisiz bulaş ihtimal dışı, İlk görüldüğü gruplarda erken tanı (görsel olarak çok belirgin) ve izolasyon ile kontrolü sağlamak kolay, Tek önemli olan veziküler ( içi sıvı dolu) yada ayırt edilemeyen döküntüleri olanların hekime başvurusunu sağlamak,’’ dedi.
 
‘’Seyahat öyküsü ile ilişkili kanıt düzeyi çok düşük’’
 
Dünyadaki genel vakalar üzerinden bilgi veren Şener; ‘’Salgını Dünya Sağlık Örgütü analizi 92 doğrulanmış 28 şüpheli olgu, Seyahat öyküsü ile ilişkili kanıt düzeyi çok düşük şimdilik yok! ,MSM Grubu kümelenmesi var. Vaka tanımı Başka bir sebeple açıklanamayan Döküntü yanında ateş- lenfbezi büyümesi-halsizlik- sırt ve baş ağrısı varlığı oldu. Tanı için döküntüden alınan sıvı ile PCR testi, Endemik olduğu ülkeler Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Gana( sadece hayvanlarda), Côte d’Ivoire, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone Kısmen Güney Sudan Tedavi - bağışıklığı baskılanmış kişilere gerekli…diğer grupta sadece sağlık çalışanı için düşünülebilir. 21 günde kendi kendini sınırlıyor. Aşı; #pox …çiçek aşısı koruyucu…temas sonrası 4 gün içinde sağlık çalışanı veya ağır immün yetmezliği olana, kişisel görüş bir anda 3 kıtada aniden ortaya çıkması hiç akla yatkın değil’’ dedi.
 
İbrahim Akın KAZANCI