Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve kemirgenlerden insanlara taşınan virüsün bird bire farklı bölgelerde görülmesi ülkeleri alarma geçirirken, bilim dünyasında da büyük heyecan yarattı. Konu hakkında değerlendirme yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener; ‘’ Hastalığın ana varanı Orta Afrika - doğada kemirgenler aracılığı ile yayılıyor’’ dedi.
 
İngiltere'de 6 Mayıs'ta tespit edilen maymun çiçeği (monkeypox) virüsü vaka sayılarında artış yaşanırken, virüs İngiltere sınırlarını aşarak İspanya, Portekiz, ABD, Kanada ve en son İtalya’da görüldü. Merak edilen hastalık hakkında değerlendirme yapan Alper Şener sosyal medya hesabı üzerinden bilgiler verdi.
 
 Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener; ‘’Portekiz: 14 doğrulanmış, 6 şüpheli vaka, İngiltere: 9 doğrulanmış vaka, ABD: 1 doğrulanmış, Kanada: 13 şüpheli vaka, İspanya: 7 doğrulanmış, 40 şüpheli vaka, Toplamda 31 doğrulanmış, 59 şüpheli vaka, Döküntüsü olan kişilerin sekresyonu ile bulaş; hava yolu, Cilt lezyonundan direkt temas ile bulaş, Özellikle otellerdeki kontamine havlu- nevresim ile dolaylı yoldan bulaş, Çoğunda ortak özellik Nijerya seyahati İnsandan - insana bulaşı daha nadir olan bu virüste 2014 yılında bir genetik değişim gözlenmiş, Demokratik Kongo’da saha çalışmasında tabii ki hızlı yayılmayı sağlayan’’ derken
 
"İnsandan insana veya cansız yüzeyden insana bulaşı var’’
 Prof. .Dr. Alper Şener; ‘’Avrupa’da üç metropolde- Lizbon, Madrid ve Londra’da monkeypox alarmı, Sorular üzerine, Çok bulaşıcı damlacık yolu ve ciltte sıyrıklardan giriyor. 1-3 gün içinde şikayetler ortaya çıkıyor. Ciltte çiçek döküntüsü çünkü aslında bir çiçek virüsü lenfbezlerinde şişme, ateş yapıyor…ortalama 2-4 hafta sürer. Tedavisi yok. Akciğer tablosu ölümcül olabilir. Çiçek aşısı olmuş olanların avantajı var. Antikoru koruyucu salgın durumunda sağlık çalışanına çiçek aşısı öneriliyor. Hastalığın ana varanı Orta Afrika - doğada kemirgenler aracılığı ile yayılıyor. insandan insana veya cansız yüzeyden insana bulaşı var’ ’diye ifade etti.
 
 
‘’Türkiye'de belki de görülmüştür ama tespit edilememiş olabilir’’
Türkiye'den henüz maymun çiçeği virüsüne dair hiçbir bildirimin yapılmadığını kaydeden Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, " Türkiye'de belki de görülmüştür ama tespit edilememiş olabilir. Şu anda bizim bütün uyarı sistemlerimizi açıp, bütün hekimlere eğitim verip bilgilendirme yapmamız lazım; çünkü hastalığı tanımayıp atlıyor olabilirler. Hasta izolasyonu çok önemli, çiçek aşısını harekete geçirmek gerekir. Doktorların dikkat etmesi gereken noktalar var; eğer kişide maymun çiçeği virüsü belirtileri varsa ve hastaların özellikle seyahat öyküsü (özellikle Nijerya) söz konusuysa mutlaka merkeze tanı için örnek gönderilmesi ve hastanın izole edilmesi lazım. Çiçek ve maymun çiçeğini ayırana kadar hastaları izole etmemiz lazım. Hastalığa dair belirtileri, bulguları olanların ve Afrika teması bulunanların da mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurması gereklidir" dedi.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI