Çanakkale’de ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yenliklerle Buluşuyor’  projeleri kapsamında, ‘Kadın Çiftçilerde Modern Zeytincilikte Yetiştirme Tekniklerinin Yaygınlaştırılması’ eğitimleri Dümrek Köyünde gerçekleştirildi.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının 2021 Yılı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yenilikler İle Buluşuyor Projeleri kapsamında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen ‘Kadın Çiftçilerde Modern Zeytincilikte Yetiştirme Tekniklerinin Yavanlaştırılması’ projesi eğitimlerinin aşasına geçildi.
 
2021 yılı Eylül ayı sonlarında merkeze bağlı Dümrek Köyü’nden 19, Ezine İlçesine bağlı Geyikli Beldesinden 22 ve Bayramiç’in Pıtıreli Köyünden 35 kadın çiftçinin katılımıyla, konu uzmanlarının sunumları ve uygulamalı gerçekleştirilen eğitimlerde, genel zeytin yetiştiriciliği, fidan dikimi, sofralık zeytin yapımı uygulamalı olarak üreticilere anlatılmıştı. Eğitimlerin ikinci aşaması geçtiğimiz gün Dümrek Köyü’nde başladı. Kadın çiftçilere Zeytin hasadı, hasat teknolojileri ve makineli hasat uygulamaları hakkında bilgiler verildi. Zeytinde hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri ile zeytinin budanması ve meyve seyreltme uygulamalarının yanı sıra zeytini sulama teknikleri anlatıldı. İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ ve Dümrek Köyü Muhtarı Celil Yavuz’un da katıldığı eğitimler sonunda kadın çiftçilere sertifikaları verilirken zeytin hasat örtüleri hediye edildi.
 
Sevi Gözay UĞURLU