Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre şubat ayı enflasyonu yıllık %54,44, aylık %4,81 oranında arttı. Artan Enflasyon TÜİK’e göre böyle olurken, ekonomist ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise son 12 aylık enflasyonu yüzde 123,80 olarak açıkladı. Bu iki veriyi de değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’İşin Gerçeği Akademisyenlerisin Enflasyon Verisi Daha Gerçekçi! ‘’ dedi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon oranlarını açıkladı. TÜİK'e göre geçen ay enflasyon aylık 4,81 artarken, yıllık bazda ise 54,44'e yükseldi. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise Şubat'ta aylık yüzde 7,22 artarken, yıllık olarak yüzde 105,01'e çıktı. TÜİK verileri böyle olurken, Öte yandan, ekonomist ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) son 12 aylık enflasyonu yüzde 123,80 olarak açıkladı. Bu oran günlük fiyat değişimleriyle hesaplandı. Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Şubat ayında en az artış gösteren ana gruplar %0,30 ile giyim ve ayakkabı, %0,44 ile alkollü içecekler ve tütün ve %1,49 ile konut oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Şubat ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %8,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %7,00 ile ev eşyası, %6,39 ile sağlık oldu. Şubat 2022'de, endekste kapsanan 409 maddeden, 53 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 24 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 332 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
 
‘’Tarihte görmediğimiz kadar yüksek enflasyonları görme sürecine gidiyoruz’’
Enflasyon verilerini değerlendiren Ömer Karabay; Bu veriler geçtiğimiz aylarda söylediğimiz değerlendirmeleri haklı çıkardı. Şimdi enflasyonun neden arttığını tekrar hatırlayalım, sürekli aynı şeyler sebep ama söyleyelim, birincisi Tüfe fiyatının artması tüketici maliyetleri sürekli artıyor. En temel sebep bu, ikincisi ihracatla birlikte, ihracatı karşılamak için yapılan artan ithalat enerji ve emtia fiyatları yani ham madde ve enerji hiçbir şey olmasa bunlardan dolayı her ay yüzde 2-3 puan artış zaten yaşanıyor. Dolayısı ile tarihte görmediğimiz kadar yüksek enflasyonları görme sürecine gidiyoruz. Döviz bir miktar durdu ama enerji fiyatları durdurulamıyor. Daha fazla üretmek için daha fazla enerji lazım, bunun içinde yüksek maliyetleri sağlayacak destekler verilmeli’’ dedi.
 
‘’Onun etkisini daha iyi 1 ay sonra yaşayacağız’’
 
Son dönemde yaşanan Rusya, Ukrayna geriliminde kaynaklı Enflasyon olma ihtimaline ise; ‘’Bu bugünün olayı bu sadece, 1 haftadır gördüğümüz bir durum, elbette o da emtia ve enerji fiyatlarını sil baştan etkileyecek ama bu rakamlarda düşük etkili oldu, onun etkisini daha iyi 1 ay sonra yaşayacağız’ ’dedi.
 
‘’Bu süreç maalesef hep devam edecek’’
 
‘’Bu ne kadar devam eder kestirmek zor ama, üretici maliyetleri artmaya devam ederse bu süreç maalesef hep devam edecek. İnsanlar gıdaya ulaşmakta bile zorlanacak, şu anda bu birkaç aydır bunu sert bir şekilde yaşıyoruz..’’ diye ifade etti.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI