Troya’nın, Anadolu’nun hikayesi gerçekleştirilen proje ile EBA üzerinden binlerce öğrenciye ulaşacak. Müze Kiti Projesi kapsamında geçtiğimiz hafta sonu 200 öğretmen Troya Müzesi’ni gezerek, burada müze ile ilgili bilgi aldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Milli Eğitim Bakanlığı,  Komet Kültür ve Sanat Projeleri ve Troya Kültür Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen kültürel miras, Batı Anadolu coğrafyası, Ege medeniyetleri kültür ve tarihi, Batı Anadolu'da yaşam biçimleri, ticaret, sanat ve zanaat ile müze eğitimi konularını kapsayan Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti Projesi’nin ilk adımı gerçekleştirildi.
 
Projenin ilk adımında 200 civarında Çanakkale ve çevre illerde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokul ve liselerde görev yapan tüm devlet okulu öğretmenleri Troya Müzesi’ni ziyaret etti. Öğretmenler Troya Müzesi ve Ören Yeri'ni ele alan diyalog temelli bilgi kartlarından ve etkinliklerden oluşan müze kitinin nasıl kullanılacağına dair hem teorik hem de pratik bilgileri 10 saatlik bir eğitim sonunda edindi. Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti Projesi ile ortaokul ve lise öğretmenleri müze deneyimini sınıf içinde başlatan, müzede devam ettiren ve edinilen bilgilerin yeniden sınıfta pekişmesini sağlayan bir deneyim tasarımı ile öğrencilerine yol göstermeyi amaçlıyor.
 
“HEP DEDİĞİMİZ GİBİ, EFSANE DEVAM EDİYOR”
Projenin gerçekleşmesinden dolayı mutluluğunu dile getiren Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ise, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Troya Müzesi ve Ören Yeri Kiti’nin hayata geçmesinde çok büyük katkısı olan önce Genel Müdürlüğümüze, Komet Kültür ve Sanat Projeleri’ne, Troya Kültür Derneği’ne, Troya Kazı Başkanlığımıza ve pek tabi Troya Müzemizin çok kıymetli personeline binlerce kez teşekkür ederim. Hep dediğimiz gibi, efsane devam ediyor!” ifadelerini kullandı.
 
MÜZE DENEYİMİ KARTLARI VERİLECEK
Troya Müzesi ve Troya Ören Yeri’nde gerçekleşecek olan 5 saatlik geziye ve Troya Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleşecek olan 5 saatlik teorik eğitime katılarak eğitimi tamamlayan öğretmenler eğitim sonunda ücretsiz olarak birer adet Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti (müze deneyimi öncesi sınıfta ele alınacak ders içerikleri ve etkinlikleri, zaman çizelgesi, müze deneyimi kartları, destekleyici görseller, müze ve ören yeri krokisi, müze deneyimi sonrası etkinlikleri ve öğrenci kitapçığından oluşur) alma hakkını kazanacaklar. Öğretmenlerin sınıflarında bulunan öğrenci sayısı kadar (Öğrenci kitapçığı, müze krokisi ve etkinliklerden oluşur) Öğrenci Kiti ise öğretmenlerin bağlı oldukları okullara imza karşılığı iletilecek.
 
Sevi Gözay UĞURLU