Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yerel kalkınma projelerinin tarım ayağı kapsamında yaptıkları çalışmaları anlattı. Başkan Gökhan, “Çok eski çağlardan bu yana insan yaşamı için değişmez bir gerçek var ise o da tarımın ve tarımsal üretimin önemi ve hayatiliğidir. Biz de, yerel yönetim olmanın birtakım avantajlarını fırsata çevirerek yerelden kırsala tarımsal ve ekonomik kalkınma adına üzerimize düşen sorumluluğu alıyor ve bu yolda kararlı adımlarla yürüyüşümüzü sürdürüyoruz “ ifadeleriyle belediyenin özveriyle çalıştığını aktardı.
 
Kırsaldan kente dönüşen ve hızla büyümeye devam eden bir şehir olan Çanakkale’nin nüfusu da günden güne artıyor. Çanakkale Belediyesi; eğitim, turizm, hizmet ve inşaat sektörlerinin gelişimine katkı sunarken tarımı da ihmal etmiyor. Belediye Başkanı Gökhan, yerel kalkınma kapsamında gerçekleştirilen güncel projelerden bahsetti. ÇAKOOP (Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi) ve S.S. Çanakkale Troida Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi ile istihdamı sağlanırken aynı zamanda Tohum Sandığı, Halkın Bakkalı, FARM17S ve Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı gibi markalar ile de ticari gelir elde ediliyor.
 
Nüfusu artan ve hızla gelişen bir şehir olan Çanakkale’de çeşitli sektörlerin büyüdüğünü belirten Gökhan, belediye olarak tarım sektörüne çok önem verdiklerini belirtti. Şimdiye kadar yapılan ve tarımı geliştirmeyi amaçlayan bazı projelerden bahseden Başkan Gökhan, “Çanakkale Merkez ilçemizde; 7 mahalle, 52 köy ve diğer tüm ilçeler ile sürekli gelişim gösteren bir yerdir. Bu gelişim ve büyüme kendisini, eğitim, turizm, hizmet ve inşaat sektörlerinde de gösteriyor. Çanakkale’nin nüfusu gün geçtikçe artıyor. Bizler de böylesine hızlı bir büyüme içindeyken eğitim ve turizm kadar tarımın da önemli olduğunu düşünüyoruz. Çanakkale’nin bereketli topraklarında yaşayan, bu eşsiz nimetten faydalanan kişiler olarak yerel üretimin önemini vurguluyoruz. Bu anlamda, Çanakkale Belediyesi olarak uzun süredir yerel kalkınmaya, kırsal üretime, kooperatifleşmeye özel önem veriyor, bu konudaki projelerimizi birer birer hayata geçiriyoruz. Kırsal kalkınmanın sadece, tarımı, köyü, köylüyü değil bütün olarak bir kenti geliştiren, doyuran, kalkındıran en önemli çalışmalardan biri olduğunu düşünüyoruz. Kıymetli tarım arazileri, kırsalı ve kentiyle bir bütün olan Çanakkalemizin, marka olan tarım ve gıda ürünleri ile daha ön planda olması, bu ürünlerden elde edilen katma değerli ürünlerin daha etkin tanıtılması ve pazarlanması da bahsettiğim projelerimizin en önemli çıkış noktalarıdır. Kırsal Kalkınma için yerel tohum, atıksız ve katkısız tarım, üretime destek, sağlıklı gıda, aracısız tedarik kavramlarının bir arada hayata geçmesi gerekmektedir. Bizler de 2017 yılında kurulan Tohum Sandığı ile yerel tohumlarımızı korumaya ve çoğaltmaya başladık. 2018 yılında yaptığımız Tohum Takas Şenliği ile yerel -atalık tohum toplama, koruma, çoğaltma, dağıtım ve bilinçlendirme faaliyetlerimiz ile devam ettik. 2020’den itibaren bin yıllık miras karakılçık buğdayımızı çiftçilerimiz ile paylaşarak üretime destek verdik. Kadın üretim ve girişimi kooperatifi kurulmasına alan açarak, onları yüreklendirerek iyi tarım uygulamaları ile yetiştirdiğimiz ürünlerin sağlıklı güvenilir gıdaya dönüşerek sofralara taşınmasına öncülük ettik. ÇAKOOP (Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi) tarafından kurulan Halkın Bakkalları aracılığı ile direkt çiftçi ve kooperatiflerden temin edilen ürünleri Çanakkale kent halkına ve internet üzerinden tüm vatandaşlarımıza aracısız olarak sunmaya başladık. Bu çalışmalar neticesinde kırsal kalkınmaya atalık tohumlarımızı korumak, kent merkezinde ve ülkemizde yaşayan vatandaşların sağlıklı güvenilir gıdaya ulaşımını kolaylaştırmak, üreten çiftçimize bir nebze de olsa destek olmak ve ürünlerinin kaliteli aynı zamanda da değerinde pazarlanmasına destek olmaya özel önem veriyoruz” dedi.
 
HALKIN BAKKALI PROJESİ
11 CHP’li Belediyenin ortak geliştirdiği ve üreticiden tüketiciye direkt ulaşım sağlamayı amaçlayan bir proje olan Halk Bakkal’ının büyümeye devam ettiğini söyleyen Gökhan, ” Halkın Bakkalı projesi, tarımla ilgili yoğun fikir alışverişleri, toplantı ve çalıştaylar sonucu ortaya çıkan bir projedir. Bu projenin ana amacı sağlıklı güvenilir gıda ve tarım ürünlerinin vatandaşlarımıza aracısız bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Proje kapsamında ilk olarak belediyemiz, iştirakinin de ortağı olduğu S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kurmuştur. Kooperatif, ilk şubesinin açılışını 2020 Temmuz ayında Halk Bahçesi içinde ‘Halkın Bakkalı’ ismiyle gerçekleştirmiştir. Kooperatifimiz, il genelinden, mevsimine göre taze sebze ve meyveyi direkt üreticilerden tedarik etmekte ve vatandaş ile buluşturmaktadır. Ülke genelinde de birçok kooperatifin ürettiği gıda ürünleri de bakkalımızda yer almaktadır. Kooperatif, ürünlere erişimde de bir o kadar kolaylık sağlamaktadır. Halkın Bakkalı internet sitesinden tüm ülkeye açık olan e-ticaret satış sistemi ve Çanakkale kent merkezindeki tüm vatandaşlarımıza ulaştırmak için WhatsApp sipariş hattı bulunmaktadır. Halkın Bakkalı’nın ikinci şubesi de 24 Eylül 2021 Cuma günü Esenler Mahallesinde açıldı” şeklinde konuştu.  
 
ATALIK TOHUMLAR, ÜRETİCİLERE DAĞITILIYOR
Tohum Sandığı projesi kapsamında şu an yaklaşık 100 farklı çeşit atalık ya da yerel tohum bulundurduklarını aktaran Gökhan,” Hali hazırda birçok yazlık sebze çeşidinde de üretim yapıyoruz. Yazlık sebze çeşitlerimiz, kadın kooperatifimizin üretimleri ile Halkın Bakkalı’nda değerlendiriliyor. Bunun dışında geçtiğimiz ay hasadını yaptığımız atalık sarı nohut ve beyaz nohut, karakılçık, sarı buğday gibi buğday çeşitleri ile önümüzdeki günlerde hasadını yapacağımız atalık sarı susam yetiştiriyoruz. 2021 yılında Tohum Sandığı tarafından yaklaşık 17 bin paket tohum ve 53 bin fidenin kent halkına ve çiftçilerimize dağıtımı sağlanmıştır. 2020 Temmuz ayında Karakılçık Hasat Etkinliği düzenlenmiştir. Hasat sonu elde edilen ürünlerden 7180 kg Karakılçık tohumu, 40 üretici ile paylaşılmıştır. Çiftçiler ile paylaşılan buğdayların yetiştirme süreçlerinde, belediyemizin ziraat mühendisleri tarafından denetlenmekte ve danışmanlık verilmektedir. Bu yıl elde ettiğimiz atalık buğdayları daha fazla çiftçiye dağıtmayı planlıyoruz. Şu an talepleri alıyoruz ve değerlendiriyoruz. Aynı modeli, bazı atalık-yerel türlerimizde de uygulamayı planlıyoruz. Dağıtım yaptığımız çiftçilerimizden kooperatif ekmek yapımında kullanmak için buğday alımı yapmayı planlamaktadır” ifadelerini kullandı.
 
FARM17S BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
S.S. Çanakkale Troida Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin 2020 Şubat ayında 7 gönüllü kurucu ortak desteğiyle belediye öncülüğünde kurulduğunu söyleyen Gökhan,” Pandemi sürecinin ilk başına denk gelen kurulum sürecinde, hiç zaman kaybetmeden hızla maske üretimine başlamışlar ve o dönemde önemli bir ihtiyaca cevap olmuşlardır. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütünden ‘Toplum Destekli Tarım’ programı kapsamında ekipman modeli ve iş modeli danışmanlığı alınmıştır. Toplum Destekli Tarım programı kapsamında; 50.000 dolarlık konserve gıda üretimine destek olacak mal, malzeme ve ekipman desteği alınmıştır. İkinci faaliyet alanı olarak, bölge tarımsal ürünlerinin aracısız tüketiciye ulaşabilmesi, adil üretim ve paylaşımın sağlanabilmesi, temiz tarım ve temiz gıdanın teşvik edilebilmesi ve bölge ürünlerinden yerel halkın da fayda sağlayabilmesi ve bölgemize ait bir marka oluşturabilmek amacıyla, ‘FARM17S’ marka tescili alınarak, sebze ve meyve işlemeciliği ile çalışmalara devam edilmiştir. İlk yılında FARM17S markası ile domates ve coğrafi işaretli ürünümüz olan kapya biber salçası, yine coğrafi işaretli Bayramiç beyazı, çilek ve elma reçelleri, marmelatları ve pekmezleri üretilerek toplam 30.000 kavanoz konserve ürün üretimi gerçekleştirmiştir. Üretilen ürünler; Halkın Bakkalı, Hepsiburada internet sitesi, Uysal Market, Ankara BB Başkent Marketlerinde satışa sunulmaktadır. S.S. Çanakkale Troida Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi aynı zamanda catering hizmetleri de vermektedir. Kooperatifin ileriye dönük projeleri arasında ise, kentin ihtiyaçları doğrultusunda tarım ürünlerinin hazır gıda olarak işlenmesi, hazır yemek üretimi, tekstil ürünleri üretimi, seramik üretimi, evde bakım, çocuk bakımı, yaşlı ve hasta bakımına yönelik hizmetlerin sağlanması yer almaktadır” dedi.
 
ETİKETLİ ÜRETİM YAPAN HERKES, HARMANLIK PAZARI’NDA YER ALABİLİYOR
Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı projesinden de bahseden Gökhan, “Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı, Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma projeleri kapsamında Barbaros Mahallesi Havalimanı Mevkiinde yer alan ATAM Kreş ve Gündüz Bakımevinin arkasındaki 2000 m²’lik alanda 115 satış alanı ile açıldı. Barbaros Mahallemize hem yeni bir pazar alanı kazandırıldı hem de Çanakkale Merkez başta olmak üzere diğer ilçelerdeki Üretici ve Kooperatiflerin, ürünlerini aracısız bir şekilde kentlilerimizle buluşturduk. Burada tamamen aracısız bir sistem işliyor. Şu an haftada bir gün olarak kurulan pazarımıza yoğun bir talep var. Mevcutta 93 sebze-meyve ve gıda üreticisi, 10 kooperatif, 8 el sanatları üreticisi pazarımızda yer almaktadır. Pazarda yer alan tüm üretici ve kooperatiflere şemsiye ve tezgâhlarını hediye ettik. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan merkez köylerimizdeki tüm üreticiler ile İşletme Kayıt Belgeli, etiketli üretim yapan il genelindeki tüm kooperatiflerimiz pazarımızda yer alabilirler” şeklinde söz etti.
 
“TARIMSAL VE EKONOMİK KALKINMA ADINA ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU ALIYORUZ”
Gündemdeki diğer yerel kalkınma projelerinden de bahseden Başkan Gökhan, “Aromatik ve tıbbi bitkilerimizin üretim alanını çoğaltarak daha fazla kadın çiftçiye fide dağıtmayı ve yeni bir alanın açılmasına öncülük etmeyi planlıyoruz. Onların yetiştirdiği ürünleri, kuracağımız distilasyon ve kurutma ünitelerinde katma değerli ürün haline getirmelerine katkı sunmak istiyoruz. Karakılçık, nohut ve susamı da yetiştirme alanlarını çiftçilerimiz ile genişletmeyi hedefliyoruz. Kooperatifler kanalıyla ileriki dönemlerde sözleşmeli üretim modeli ve bu üretimlerden gelen ürünleri paketleyebileceğimiz paketleme tesisi kurmayı, bu tesisi de bölgede yer alan çiftçilerimizin hizmetine açmayı planlıyoruz. S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ÇAKOOP) markası adı altında şu an birçok bakliyatımız, unumuz, peynirimiz ve yağımız var. Bu markaya ait ürün skalasını büyütmeye çalışıyoruz. Tarımsal üretimin en önemli ayağı olan toprak hazırlığı, uygun toprak yapısını sağlamak konusunda da araştırmalarımız sürüyor. Toprak Analiz Laboratuvarı veya Dijital Toprak Analiz Cihazını bünyemize katarak kendi arazilerimiz ve parklarımızda kullanmak, aynı zamanda da talep eden tüm çiftçi ve kooperatiflerimize de bu imkândan faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarında yer alan tüm üretici ve kooperatifler ile ilişki kurarak Halkın Bakkalı raflarında ve internet satışlarımızda da ürünlerine yer vermeyi hedefliyoruz. Tarımda marka şehir olma yolunda ilerleyen kentimize ait birçok tarımsal ve gıda ürünün tanıtımı ve markalaşması için çaba harcıyoruz. Çanakkale sakız baklasının Coğrafi İşaretinin alınması için de çalışmalara başlamayı amaçlıyoruz. Çok eski çağlardan bu yana insan yaşamı için değişmez bir gerçek var ise o da tarımın ve tarımsal üretimin önemi ve hayatiliğidir. Biz de, yerel yönetim olmanın birtakım avantajlarını fırsata çevirerek yerelden kırsala tarımsal ve ekonomik kalkınma adına üzerimize düşen sorumluluğu alıyor ve bu yolda kararlı adımlarla yürüyüşümüzü sürdürüyoruz.  Bol bereketli, suyun eksik olmadığı, tarlaların da üreticinin de tüketicinin de yüzünün hep güldüğü, kimsenin yatağa aç, açıkta girmediği, güzel ve adaletli bir gelecek temennimle” diyerek konuşmasını sona erdirdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU