Çanakkale’nin uzun yıllar en çok konuşulan konulardan biri olan Sosyal Konutlar Projesi’ne ‘riskli yapı’ onayı gelmesinin ardından, son olarak belediye meclisinin yaptığı toplantıda konutların 8 katlı olması izninin çıktığı duyurulmuştu. Bu projenin son durumu ile ilgili Müteahhitler Birliği yeni Başkanı Salih Yıldız bilgi paylaşımında bulundu.
 
Müteahhitler Birliği yeni Başkanı Salih Yıldız, Sosyal Konutlar Projesi’nin son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yıldız, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli bölge ilan etmemesi, kat sayısının 8’e düşürülmesi söz konusu oldu. Mal sahiplerinin ekstra para ödemesi lazım. Bölgede yaşayan kesim ekonomik anlamda sıkıntılı. Ada bazında çalışma yapılması gündeme geldi. Bu yönde görüşmeler gerçekleşti, ama çok sayıda daire var, anlaşmaya varmak çok zor. Ödeme şartları ağır. En önemli konu bölge riskli, deprem olması durumunda yaşanacakların hesabını kim ödeyecek? İşin içinden çıkmak zor. Tek çıkış yolu, orada yaşayanlara devletin faizsiz kredi vermesi. Ne yazık ki ekonomik sebepler yüzünden orada yaşayanlar da elbette hem tedirgin, hem de planlama yapamıyor” diye konuştu.

“EL BİRLİĞİ İLE KONU ÇÖZÜLMELİ”
70 ila 100 bin TL arasında bir yenileme masrafının gerektiği belirtilse de, bu anlamlı değil. O günün şartlarına uygun olarak miktar belirlenmeli. Biz inşaat yapıyoruz, Birkaç gün içinde alacağımız kalemin fiyatı değişiyor. 3 gün sonra 140 bin lira farklı rakam çıkıyor. Yarını belirleyemiyoruz” diyen Yıldız, “O yüzden sorunun çözülmesi için genel yönetim ve yerel yönetim birlikte hareket etmeli. Devlet de sosyal devlet gereği bu vatandaşların mağduriyet yaşamaması için destek vermeli. Konuyla ilgili Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan çok mücadele ediyor, gerekirse AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan da devreye sokulmalı. Şartlar olgunlaşmalı. El birliği ile konu çözülmeli. Biz Müteaahitler Birliği olarak elimizi taşın altına sokarız, ama orada yaşayanlar da dahil olmak üzere herkes fedakarlıkta bulunmalı. Sonucu olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Ekonomik nedenler en büyük engel. Başkan Gökhan ciddi çaba sarf etse de inşaat firmaları risk almak istemiyor. Herkes elini taşın altına sokmalı, oturanlar da. Madem deprem riski var, o zaman oradaki mal sahiplerine faizsiz kredi verilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Neticede insanlar yıllarca deprem vergisi, DASK da ödüyor. Bazı durumlarda TOKİ de devreye giriyor, bu konuda da değerlendirme yapılmalıdır” şeklinde belirtti. 


Gülçin AKIN