Şehrin tam ortasında bulunan Çanakkale Kent Müzesi birçok kişinin her gün defalarca önünden geçtiği, Çanakkale halkının kendi elleriyle bağışladığı tarihi eserler ile oluşturulmuş bir kent müzesi.

Fetvane Sokağın Çarşı Caddesi’ne dönen köşesinde, aynı zamanda Yalı Camii’nin karşısında yer alan Çanakkale Kent Müzesi, tarih kokan güzelliği ile birçok ziyaretçiyi kendine çekiyor. Müzede çokça tarihi eser ziyaretçilerine sergileniyor. Öncesinde Emek Otel olarak hizmet veren bu tarihi bina 2009 yılında Kent Müzesi olarak halka açıldı. Müzede bulunan eserlerin tarihine uygun eşyası bulunan vatandaşlar müzeye bağış yaparak katkıda bulunabiliyor. Müzenin ücretsiz olması da müze severlere güzel bir hizmet sunuyor. Her detayında tarih barındıran kent müzesi okudukça şaşıracağınız merak edeceğiniz efsane ve hikayelerle ve onları destekleyen tarihi eşyalarla çevrili.

Çanakkale Kent Müzesi üç katlı tarihi yapısıyla tamamen bir kültür turu yaşatıyor. Girişte bulunan Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu belli aralıklarla kurulan sergilere ev sahipliği yapıyor. Müzenin ikinci katında bulunan ve Tarih Kitabı “Anılar ile Kent” konseptinin işlendiği 2 adet sabit sergi salonunun birincisinde; Çanakkale bölge mitolojisine ait öyküler, “Efsaneler” başlığı altında anlatılmaktadır. Antik Dönem ve Osmanlı Dönemi panolarında arkeoloji ve tarih bilimlerinin verileri üzerinden bilgi aktarımı yapılıyor. 1915 Çanakkale Savaşları panosunda ise savaş süresince kentte yaşananlar, dönemin tanıklarının hatıralarından yararlanılarak aktarılıyor. İkinci salonda; Geçmişten günümüze kent ve kentte yaşam ile ilgili bilgi panoları, yerli ve yabancı pek çok seyyahın seyahatnamelerinden alıntılar ve akademisyenlerin kent üzerine yaptığı çalışmalar bulunuyor. Kentlilerin anıları ile birlikte bağışladığı objeler öyküleri ile ziyaretçilere sunuluyor.

Sevi Gözay UĞURLU