Çanakkale’de Belarus Cumhuriyet Ulusal Günü kapsamında Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved katılımıyla İkinci Dünya Savaşı fotoğraflarının ve belgelerinin yer aldığı ‘Ormanda Bir Şarkı’ isimli sergi açıldı. Başkonsolos Shved etkinlikte yaptığı konuşmada, “Bu sergiyi, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının kurulduğu, dünya tarihinin önemli bir şehri olan Çanakkale’de açmamız semboliktir. Belarus halkı üç çeyrek asır önce 1915 yılında Çanakkale’deki dedelerinize benzer bir şekilde bağımsızlıkları için savaştılar ve kazandılar” ifadelerini kullandı.
 
Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved ve Belarus Cumhuriyeti Çanakkale Fahri Konsolosu Rıdvan Demirhan’ın ev sahipliğinde,  düzenlenen ‘Ormanda Bir Şarkı’ isimli serginin açılışı Mahal Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi. Belarus Cumhuriyet Ulusal Günü münasebetiyle düzenlenen sergiye Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved eşi Anna Sheved ile katıldı. Sergi resepsiyonu etkinliğine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan’ın yanı sıra Çanakkaleli birçok kişi de katıldı.
 
Önce İstiklal Marşı’nın ardından Belarus’un ulusal marşının okunmasının ardından Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved kısa bir konuşma gerçekleştirildi. Shved, Türkçe olarak yaptığı konuşmada, “Belarus Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık Günü vesilesiyle bugün sergimizin açılışında bizimle birlikte olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Bir taraftan mutlu ve gururluyuz çünkü Belarus 1944 yılında Nazi işgalinden kurtuldu. Diğer taraftan kederliyiz çünkü üç yıl süren uzun işgalin tamamı, tam 80 yıl önce bugünlerde başlamıştı” dedi.
 
“BU SERGİYİ ÇANAKKALE’DE AÇMAMIZ SEMBOLİKTİR”
“22 Haziran 1941 tarihi bütün Belaruslular için hem bir anma hem de bir keder günüdür. O pazar sabahı toprağımıza ölüm ve kölelik getirmeye çalışan silahlı bir düşman girdi. Ülkemiz Çanakkale’nin bugünkü havası kadar sıcaktı” diyen Başkonsolos Shved, “Ve o gün bizim için, barış ve savaş, aydınlık ve karanlık, yaşam ve ölüm arasında ince bir çizgi başladı. Belarus Savaş Müzesi ve Milli Kütüphane arşivleri sayesinde bu amansız savaştan bir parçayı bugün sergi çerçevesinde göstermeye çalıştık. Bu gerçeklerin hepinizi şok edeceğine eminim. Belarus halkı o günleri asla unutmadı ve tarihin tekerrür etmesine de asla izin vermeyecektir. Bu sergiyi, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının kurulduğu, dünya tarihinin önemli bir şehri olan Çanakkale’de açmamız semboliktir.
Belarus halkı üç çeyrek asır önce 1915 yılında Çanakkale’deki dedelerinize benzer bir şekilde bağımsızlıkları için savaştılar ve kazandılar. Zaten başka türlü olamazdı. Sonuç olarak, muhteşem Mahal galerisine, yönetmeni Deniz Erbaş'a ve Çanakkale Fahri temsilcimiz Rıdvan Demirhan'a misafirperverlikleri ve paha biçilmez yardımları için teşekkür ediyorum. Arkadaşlar siz olmasaydınız bu etkinlik olmazdı” diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved, Çanakkale Fahri temsilcimiz Rıdvan Demirhan'a madalya takdiminde bulundu. Program, konukların 2. Dünya savaşına ait resimlerin yer aldığı sergiyi gezmesi ile devam etti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN