Tüm Türkiye’de 15 Nisan itibaren başlayan av yasağı sürerken, 17 günlük tam kapanma ile Balıkhalindeki tezgahlardaki ürünlerin fiyatları yükselmeye başladı. Bayramın ardından fiyatların daha da artacağını söyleyen balık esnafı, balık sıkıntısı olmayacağını ama fiyatların yüksek olacağını söyledi.
 
15 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında süren av yasağının ardından, koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeni ile gelen 17 gün tam kapanma kararı, birçok esnafı olduğu gibi balıkçıları da etkiledi. Özellikle son zamanlarda Çanakkale kıyılarında devam eden müsinaj sebebi ile sardalyanın olmadığını söyleyen balık esnafı, fiyatların şu anda çok yükseldiğini söyledi. Balıkhali esnafı Onur Öget, son günlerdeki fiyatlarla ilgili olarak, “Ramazan’dan dolayı fiyatlar düşmüştü ama balık azlığından dolayı tekrar yükseldi. Hala daha yüksek seyrediyor. Bayram ardından, yasaklar bitince daha da yükselecek” dedi.
 
“BALIK SIKINTISI OLMAZ AMA FİYATLAR DA DÜŞÜK OLMAZ”
Denizlerde salya olduğundan kaynaklı sardalya olmadığını söyleyen Öget, “Sardalya, müsinaj (deniz salyası) dolayısıyla gelmiyor. Sardalya gelirse onun da fiyatı yüksek olacak büyük ihtimal. Ama bizim Çanakkale’de balık bitmez. Bizim dalyanlarımız, olta balıkçılığı var. Biz de balık sıkıntısı olmaz ama fiyatlar da çok düşük olmaz” ifadelerini kullandı.
 
KAPANMADAN DOLAYI BALIK SATIŞLARI DÜŞTÜ
Öget, “Şu anda istavrit var. Çinekop geliyor. Tekir, lüfer, karagöz balıkları geliyor. Bunlar sürekli var. Kapanma döneminde satışlarımız çok düştü. Gelip alabilen var ama az. Bazı müşterilerimiz bizi arayıp sipariş verdi, bizi götürdük” dedi. Balıkların kilo fiyatları ise şu şekilde; levrek 55, çupra 70, mezgit 60, sardalya 35, kolyoz 40, istavrit 55, çinekop 70.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN