Koronavirüs sürecinde kan stoklarının kullanılması fakat yasaklardan ötürü bağışların düşmesinden dolayı Kızılay Kan Merkezi’nin Mobil Tırları ilçeleri gezerek, kişileri kan bağışına davet etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Kızılay’a ait kan verme tırı, Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşların kan bağışı yapması için konuşlandırıldı ve kan merkezi çalışanları aynı zamanda kan ve kök hücre bağışı hakkında bilgi verdi.
 
Kızılay mobil tırını Cumhuriyet Meydanı’nda kurulması ile ilgili bilgi veren Kızılay Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Sezen, Koronavirüs sürecinin başladığı günden bu yana kan sağlama konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. “Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır” vurgusunu yapan kan merkezi çalışanları, vatandaşları kan bağışında bulunması konusunda çağrıda bulundu.  Konuyla ilgili değerlendirme yapan veren Kızılay Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Sezen,“Kan her zaman ihtiyaç. Kan stokları için belirli bir süre var. Kan stoklarından kullandığımız kanları yerine koymamız ve stoklarımızı her zaman hazır halde bulundurmamız gerekiyor. Koronavirüs sürecinin başladığı 11 Mart tarihinin ardından aradan geçen 14 ayında Kızılay’ın en önemli hizmetlerinden bir olan kan sağlama için yaptığı çalışmalarda çok ciddi sekteye uğradı. Bu süreçte sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar Kızılay’ın kan stoklarını tüketti. Bu nedenle de her sene Ramazan ayında olduğu gibi bir kan verme kampanyası başlattık. Pandemi öncesinde de Ramazan ayında kan verme oranları düştüğü için Ramazan ayı koyunca kampanyalar düzenleyerek kan stoplarımızın azalmamasını sağlıyorduk. Ancak koronavirüs sürecinde vatandaşların kan bağışları da yasak ve kısıtlamalar nedeni ile sekteye uğradı. Süreçte kan talebi de artınca Kızılay’ın kan stokları azaldı. Kan stoklarının dolması için Türkiye’nin dört bir yanında Kızılay’a ait mobil kan verme tırları illeri ve ilçeleri ziyaret ederek kan bağışı topluyor. Bu aslında bir farkındalık yaratma çabası. Kızılay’ın kan stokları ciddi derecede düştü. İnsanlarımızı bu kana her zaman ihtiyaç olduğunu gösterebilmek için farklı çabalarımız var. Çanakkaleliler yoğun bir şekilde kampanyamıza katıldılar ve kanlarını verdiler. Duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederken kan bağışı Çanakkale merkezde Kızılay sokakta bulunan binamızda devam ediyor” diye konuştu.
 
“KAN BAĞIŞLARININ DÜŞMESİ NEDENİ İLE KIZILAY KAN STOKLARINDA SIKINTI VAR”
Koordinasyondan sorumlu Çanakkale Kızılay Kan Merkezi çalışanı ise yaptığı açıklamada, “Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Ve kaynağı sadece insan olan tek ihtiyaçtır. Hayatımız boyunca birçok nedenden ve hastalıktan ötürü kana ihtiyacımız olabilir. Bu nedenle kan bağışı çok önemlidir. Halkımızı belirli aralıklar ile kan bağışı yapmaya ve bunu bir alışkanlık haline getirmeye davet ediyoruz. Kan bağışlarının düşmesi nedeni ile Kızılay kan stoklarında sıkıntı var. Ramazan ayı olması nedeni ile de kan bağışı sayımız düşmüş durumda” ifadelerini kullandı.
 
“SON ZAMANLARDA İMMÜN PLAZMA TALEBİ DE ÇOK GELİYOR”
Çanakkale Kan Merkezi Müdürü Doktor Muammer Eçier ise, koronavirüs aşısı olanlar ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Eçier, “Koronavirüs aşısı olan bağışçılarımızdan belirli bir süre sonra kan alımı yapabiliyoruz. Mesela Sinovac aşısı olan vatandaşlarımızdan 1 hafta süre ile kan alamıyoruz. Biontech aşısı olanlardan da 1 ay süre ile kan bağışı alamıyoruz. Ayrıca herhangi bir temas ya da Covit-19 hastalığına yakalanmış ve iyileşmiş vatandaşlarımızdan da en az 1 ay kan bağışı almıyoruz. Son zamanlarda immün plazma talebi de çok geliyor. Covitd-19 hastalığına yakalanmış ve iyileşmiş hastalardan alınan bir plazma. Çanakkale’de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde Sağlık araştırmaları ve uygulama Hastanesinde alınabilen bir plazma. İmmün plazma talebi geldiğinde bu plazmaya verebilecek olan hastaların isimleri Sağlık Bakanlığında var ve o listeden yönlendirme yaparak bu plazmayı sağlıyoruz. Tabi covid-19 pandemi sürecinde kan stoklarımızda bir azalma yaşandığı ve bu azalmanın önlenmesi içinde kan bağışı kampanyaları düzenlediğimiz biliniyor. Bende tüm vatandaşlarımızı kan bağışı yapmaya ve bu kan bağışını bir alışkanlık haline getirmelerini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Gülçin AKIN