Açıklanan son koronavirüs vaka sayılarında Çanakkale artış tablosuna göre ilk üç şehrin içinde yer aldı. Ülke genelinde hızlı bir artış seyreden salgınla mücadele kapsamında ise yeni tedbirler geçtiğimiz gün kamuoyuna açıklandı. Çanakkale’deki vaka artışını değerlendiren ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, varyant virüsün bu artışın nedenlerinin başında geldiğini söyledi.
 
Koronavirüs vaka sayısındaki artışta ilk üçte yer alan Çanakkale’nin durumu ile ilgili olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, açıklamalarda bulundu.  Şener, “Çanakkale rekor üzerine rekor kırıyor son 2 ay içerisinde 100 binde 38 gibi düşük bir oranla başladık. Şuanda Türkiye’de ilk 3’ün içerisinde 100 binde 700 küsürlerde olgu sayısı. Bence bu durumda birinci sebebin varyant virüsün daha yaygın olması. Çünkü sadece İngiltere varyantı değil, Güney Afrika varyantı, Brezilya varyantı ve ekstra bir sürü varyant görüyoruz beraberinde. Dolayısıyla öncellikli olarak varyantlardan yaygınlaşmasının özellikle İngiliz hızlı varyantının hızlı bulaşmasından kaynaklı bunu suçlayabiliriz” dedi.
 
“YASAKLARI DELMEK İÇİN ÇEŞİTLİ FORMÜLLER ÜRETTİKLERİNİ GÖRÜYORUZ”
İnsan davranışlarının da büyük bir etken olduğunu söyleyen Şener, “İkinci önemli faktör ise sadece varyantlar değil, insan davranışları insanların ağırlıklı olarak Çanakkale genelinde gördüğümüz kadarıyla kapalı alanda durmak istemediği ve vaktini dışarda geçirdiği zamanda mesafe koruyamadığı alanlarda da maskeye uymadığı toplu taşımaların kalabalık olduğu öyle ya da böyle yasakları delmek için çeşitli formüller ürettiklerini görüyoruz. Bu da tabelaya yansıyor. Yoksa hastalık dinamikleri içerisin Çanakkale gibi nüfus dinamiği olan bir şehrin sanayinin çok yaygın olmadığı bir yerin insan trafiği anlamında, sıkışık olmayan bir yerin Türkiye’de Covid-19 algısı anlamında üçüncü şehir olması çok normal değil” ifadelerini kullandı.
 
YEREL ÖNLEM VE TEDBİRLERİ ALMA YETKİSİNİ KULLANILMASI GEREK
“Bence aslında Sağlık Bakanlığı, İl Hıfzıssıhha Kurulunda yeterli denetim serbestliği verdi. Bu uygulama serbestliğine göre hareket etmek gerekiyor” diyen Şener, “Hareket edilmezse sonuçlar karşınıza çıkıyor ve yükseliş trendine giriyor. Şu anda teknik olarak bakıldığında sanki İl Hıfzıssıhha Kurulu sadece karantina bölgelerini belirlemekle yetkili gibi anlaşılıyor ama ek önlem almak noktasında en kısıtlama ya da gevşeme yapmak her yerde aynı salgın dinamiği geçerli değil. Dolayısıyla yerel önlem ve tedbirler almak yetkisine sahip. Bence bu yetkiyi kullanmak gerekiyor. Çünkü Çanakkale üzerinde görebildiğimiz sadece karantina önlemlerinde sadece İl Hıfzıssıhha Kurulu kararları görüyoruz. Onun dışında da filyasyon ekiplerinin ya da hastaların belli yerlerde gözetim altına alınması ile ilgili geçmiş dönemde kararlar oldu. Bu karar yelpazesinin genişletmek gerekiyor. Bu sadece kısıtlama için değil, kısıtlamanın gevşemesi için de bir yetki var. Bu çerçeveyi iyi çizmek lazım ve mücadeleyi buna göre iyi yapmak lazım. Çanakkale dinamiklerini rakamlara bakarak Sağlık Bakanlığı’nın objektif şekilde belirlemesi pek mümkün değil” diye konuştu.
 
TEK DOZ HATIRLATMA AŞISI
Şener, ayrıca aşılamayla ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, “Türkiye’de başlangıçtan beri Sinovac aşısı yapılıyor, çift doz şeklinde uygulandı. Türkiye’de varyant virüs bu kadar yaygınken, anlayabildiğimiz kadarıyla İngiltere varyantının da etkinliğinin sınırlı olduğunu bildiğimiz Sinovac aşısı olan gruba, tek doz hatırlatma BioNTech aşısı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunu, ‘Mutlaka herkes olması gerekir’ gibi algılamayın. Özellikle sağlık personeli için böyle bir risk söz konusu. Varyant virüs enfekte olma, potansiyeli yüksek olan popülasyon için söz konusu. Süre ne zaman olmalı? Son Sinovac aşısından 3 ile 6 ay sonraki periyotta bu sıralarda hatırlatma dozunun, mutlaka farklı bir aşı grubundan tercihen BioNTech olduğu için söylüyorum. BioNTec aşısının tercih edilmesi uygun olur” dedi.

Gülçin AKIN