Çanakkale’de koronavirüs vakalarında artış devam ederken, ‘yerinde normalleşme süreci’ kapsamında kademeli olarak yüz yüze eğitime başlanması eğitimcileri ve velileri kaygılandırmaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Serkan Serbes, bu süreç devam ederken öğretmenlerin aşılanmasının önemine vurgu yaptı.
 
Koronavirüs vakalarındaki artışın ardından Gökçeada’daki okulların tümü kapandı ve öğrenciler uzak eğitime başladı. Çanakkale’nin Merkez’inde ve diğer ilçelerinde yükselen vaka sayılarının ardından ise yüz yüze eğitime devam eden eğitimciler, öğrenciler ve veliler tedirginlik yaşamaya başladı.
 
Öğretmenlerin bu süreçte aşılanmaya başlanacağı müjdesi sonrasında henüz Çanakkale’nin birkaç köy okulunda başlayan uygulama, henüz Merkez okullarında başlamadı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ‘Okulların açılması için aşı ön şart olamaz’ ifadelerini talihsiz olarak değerlendiren Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Serkan Serbes, “Pandemi’de geldiğimiz noktada Türkiye’ de aşılama çalışmaları devam ediyor. Aşılama konusunda Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’un aşılama ile ilgili son yaptığı açıklamayı talihsizlik olarak görüyorum. Milli Eğitim Bakanımız yaptığı açıklamada şu ana kadar öğretmenlerinin yüzde 10’nun aşılamasının yapıldığını belirtti ve aşının bir ön şart olarak düşünülemeyeceğini belirtti. Bu açıklama bence bir felaket. Eğitimin başındaki bakan olarak Ziya Selçuk’un yaptığı ’Okulların açılmasında aşı ön şart olamaz’ açıklaması okullar açılabilir anlamı taşıyor. Bugün baktığınızda mesela Almanya, Ağustos ayına kadar öğretmenler dahil tüm nüfusu aşılamaktan bahsediyor. Dünya genelinde aşılama oranların baktığımızda çoğu ülke yüzde 50’yi geçmiş durumda bizde hala sıra bize ne zaman gelecek diye bekliyoruz. Köy okullarında yüz yüze eğitime başlanacak dendi. Bir kısım köy okulu öğretmenlerine aşı yapıldı bir kısmına aşı hala yapılmadı. Bence bu durum ile ilgili öğretmenlerin aşılanması konusu ile ilgili acil bir adım atılması gerekiyor” diye konuştu.  
 
“POZİTİF OLAN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER VAR”
“Dünya geneline baktığımızda ülkeler bir şekilde okullarını açık tutup eğitim vermeye devam edebiliyor. Okullarını açık tutan ülkelerde bunu rastgele yapmıyor büyük yatırımlar yapıyor okulların açık kalması ve eğitimin devam etmesi için” diyen Serbes, “Bugün Çanakkale eğitimini baktığımızda Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi yüz yüze eğitime tamamen kapalı. Her okulumuzda, benim çalıştığım okulda dahil olmak üzere pozitif olan öğretmen ve öğrenciler var. Çanakkale’de şu an genel durumda Sağlık Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre yüz binde  yüzde 202 ‘ye ulaşmış durumdayız. Çanakkale’de vaka sayınlarında müthiş bir artış var. Ama her nedense vaka sayısı artışı ile aşılama artışı aynı oranda ilerlemiyor. Vaka sayısı artıyor, oran artıyor, okullarda öğretmenler ve öğrenciler pozitif çıkıyor, ama hala ne sebeple bilemiyorum öğretmenlere aşı yapamıyoruz. Almanya’ dan 700 binden fazla aşı geleceği, bunun sırası gelene yapılacağı ifade ediliyor. Ben yetkililere bu aşılama konusuna daha hassasiyet ile yaklaşmalarını istiyorum çünkü eğitim konusu sürekli televizyon, tablet ya da telefon ile çözülebilecek bir konu değil” şeklinde konuştu.
 
“EĞİTİM SİSTEMİNDE UZUN SOLUKLU PLANLAMALAR YAPILMASI GEREKİR”
Serbes, uzaktan eğitimin tam olarak yürümediğini söyleyerek, “Uzaktan eğitim için öğrencilere belirli sayıda bir tablet dağıttık. Ondan sonra durdu. Hala internete erişemeyen öğrenciler var, hala tableti olmayan öğrenciler var.  Bir şekilde EBA TV üzerinden eğitim sürdürülmeye çalışılıyor ama bugün baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığının verilerine göre katılımın yüzde 70 olduğu belirtiliyor. Yani 18 milyon öğrencinin yüzde 30’unu aldığınızda sayı olarak 5-6 milyon öğrenci demek. Bu öğrenciler hiç bir şekilde eğitim öğretime erişemiyor. Sonrada deniyor ki; bu çocuklar aynı sınava girecek ve tüm müfredattan sorumlu olacak. Böyle bir şey kabul edilemez. Çünkü bir haksız rekabet var. Ama Milli Eğitim Bakanlığından gelen yazı sınavların tüm müfredattan olacağı yönünde burada büyük bir çelişki var. Biz ülke olarak hep günü birlik yaşıyoruz. Hep planlar günü kurtarmak üzerine.  Özellikle eğitim sisteminde uzun soluklu planlamalar yapılması gerekir. Uzun vadeli planlar yapılır ve bu planlar ne olursa olsun sadık kalınarak devam eder. İsimler, bakanlar değişir ama yerine gelen isimler bu planı yürütmeye devam eder. Birde bakıyoruz sürekli bir bakan değişimi, sürekli bir program değişikliği hatta bakanın kendi programını değiştirmesi gibi olaylar ile karşılaşıyoruz. En son birinci dönemin sonunda notlar istenecek mi, istenmeyecek mi? Son güne kadar notlar karneye geçecek kararı vardı sonra bir bakanlık yazısı notlar iptal oldu. Şimdi yine yüz yüze sınav kararları çıktı. Çıkan kararda yüz yüze sınavlar yapılacak dendi. Sonra bir anda yüz yüze sınavlar 3 Mayıs tarihine ertelendi. Önceki akşamda ortaokullar ile ilgili sınav kılavuzu çıktı. Yine aynı şekilde 5-6 ve 7. sınıfların sınavları 3 Mayıs ve sonrasına ertelendi. Hep anlık kararlar, anlık uygulamalar bu tabi ki okul idarelerinde, öğretmenlerde, öğrencilerde ve velilerde büyük bir yorgunluk ve bıkkınlık oluşturuyor. Uzun soluklu bir eğitim programımız yok. Eğitim programları uzun soluklu olur ama biz bunu yapamıyoruz. Bu konuda ciddi sıkıntılarımız var” dedi.
 
Sevi Gözay UĞURLU