Ayvacık ilçesinin Tuzla mevkiinde bulunan jeotermal tesisisin etrafa saçtığı atıklardan dolayı geçtiğimiz aylarda balık ölümlerinin gerçekleştiği yönündeki iddialar Çanakkale İl Genel Meclisi’nin gündeminde yer bulmuş ve bu konun araştırılması üzerine Çevre Komisyonuna sevk edilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ayvacık İl Genel Meclisi üyesi Nizamettin Akça, görüşmelerin ardından bölgeye giderek, incelemelerde bulundu.
 
Tuzla Köyü’nde bulunan jeotermal tesisisin çevreye atık bırakarak, canlıların yaşamlarını tehdit ettiği iddiaları sonrasında İl Genel Meclisi’nin Çevre Komisyonu’nda yer alan Ayvacık İl Genel Meclisi üyesi Nizamettin Akça, bölgedeki incelemelerinin ardından açıklamada bulundu.
 
Akça,  “Tuzla’ da bulunan sıcak suyu enerjiye çevirmek için kurulacak jeotermal enerji tesisleri ile ilgili alınan ÇED olumlu raporunda çevreye hiçbir zararın verilmemesi gerekiyordu. Ayrıca Tuzla Çayı’na da hiçbir şekilde doğayı kirletecek kimyasal ve biyolojik atıklar atılmaması gerekiyordu. Ancak bugün burada jeotermal enerji tesissinin yanında gördüğümüz görüntülerde ÇED raporunun iptal edilmesine kadar varabilecek bir durum söz konusu” dedi.
 
“BURADA BİR DOĞA KATLİAMI İLE KARŞILAŞTIM”
“Bu sabah saatlerinde köy sakinlerinden gelen ihbar ile jeotermal enerji tesisinin Tuzla Çayına köpüren bir madde salındığını öğrendik ve bölgeye gelerek tesisin yanında incelemeler yaptık. Bu konuyu Tuzla köyünü sakinlerinin şikayeti ile daha önce de İl Genel Meclisi gündemine getirmiştim” diyen Akça, “Bu konu ile ilgili Şubat ayı İl Genel Meclisi oturumunda CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyeleri olarak Şerafettin Alkan ile birlikte, Tuzla’da jeotermal tesislerinin Tuzla Çayına kimyasal salarak kirlenmeye sebep oldukları konusunun araştırılması için İl Genel Meclisi Çevre komisyonunun bu alanda inceleme yapması için yazılı önerge verdik. Az öncede ifade ettiğim gibi Tuzla Köyü sakinlerinin şikayeti ile bölgeye geldim ve köy sakinlerinin ihbarlarında anlattıkları olayın birebir aynı şekilde olduğunu gördüm. Burada bir doğa katliamı ile karşılaştım. Bundan önceki süreçte de bölgeden gelen haberlerde çayda balık ölümleri ve çay içinde yaşayan canlıların ölümleri ile ilgili bilgiler gelmişti. Bu arada Tuzla çayından sulama yapılan arazilerde de ürünlerin kuruması gibi bilgiler de bizlere ulaşmıştı” ifadelerini kullandı.
 
“TUZLA ÇAYINA ZEHİRLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ ATIK MADDELERİN SALINDIĞINI GÖRDÜM”
Akça, Tuzla bölgesinde karşılaştığı manzaraya dair detayları şu şekilde anlattı: “Bugün Tuzla’ da bulunan Jeotermal enerji tesislerinden Tuzla Çayına zehirli olduğunu düşündüğümüz atık maddelerin salındığını gördüm. Bugünkü yaşanan olay ile ilgili bu köpüren sudan numune alıp laboratuvara tahlile göndereceğiz. Aslında Ekim ayı Çanakkale İl Genel Meclisi Toplantısında Tarım İl müdürlüğünü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü ve Orman Bölge müdürlüğünü burada  yaşanan durumun araştırılması gerektiğini ifade edip kurumları göreve davet etmiştik. Ama kutumlar bu konuda bir inceleme yapmadı. Ve ben Cumhuriyet Halk Partisi Ayvacık İl Genel Meclisi üyesi olarak köy sakinlerinin isteği ile buraya geldim ve köy sakinlerinin iddialarının doğru olduğunu gördüm. Tuzla köyü sakinlerinden gelen bir bilgide de jeotermal tesisinin Tuzla Deresi’ne atık saldıktan sonraki süreçte dere kenarında bulunan yonca tarlasını Tuzla Deresi’nden sulayan bir üreticinin tarlalarının tamamen kuruduğunu gördüğü ifade edilmişti. Tuzla’ da yaşanan bu olayın kesinlikle takipçisi olacağız.”
 
Gülçin AKIN