Güzelyalı Köyü girişinde, 2013 yılında heyelan nedeniyle asfalt yolun çökmesi yaşanmış ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, yetkilileri bu konuda uyarılarda bulunmuştu. Geçtiğimiz hafta yaşanan sağanak yağmur sonrası ise aynı anayol üzerinde asfalt yol çatladı. Prof. Dr. Perinçek, bu çatlakları fotoğraflayarak ‘Güzelyalı yakınındaki heyelan uyandı’ ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale İzmir anayolu üzerinde Güzelyalı yakınında asfalt yol, yoğun yağmur ve kar yağışının ardından çatladı. Güzelyalı girişindeki heyelan suyu alınca yeniden harekete geçtiğini belirten ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, karayollarının daha önceden yamadığı bu çatlağın tekrar çatlamaya devam ettiğini belirterek yetkililerden bu konuda tedbir alınması yönünde uyarılarda bulundu.
 
Perinçek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha önceki yıllarda Güzelyalı girişinde Jandarma’nın hemen yanında heyelan olmuştu. Oradaki heyelan nedeniyle bazı evlerin duvarları çatlamıştı ve Güzelyalı’ya giren yolda büyük çatlaklar oluşmuştu. Evlerde de yatay zemin diye bir şey kalmamıştı. Masanın üzerine bir şey koyduğunuzda yuvarlanıp, düşüyordu çünkü evlerde denize doğru yatmıştı. Bu heyelan biraz fazla yağmur yağınca tekrar harekete geçti” dedi.
 
“BUNUN DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
“Yolun üzerinde çatlamalar olmuş, karayolları gelmiş üzerini yamamış. Geçtiğimiz hafta henüz yağmur ve kar olmadan önce fotoğraflarını çekmiştim. Yama yapıldıktan sonra tekrar orası çatladı” diyen Perinçek, “Zift dökülen yerde çatlak kapanmış ama daha sonra açılmış ve benim parmağın rahatlıkla oraya girebiliyor. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. Güzelyalı’da 8 yıl önce olan heyelan tekrarlanıyor. Bu heyelanın kökeninde, eskiye dayanan bir heyelanın kökleri var. 1875’de deprem oluyor Güzelyalı’da ve o deprem olduğunda İntepe sırtlarında 7-8 yerden heyelan meydana geliyor. Bu konuda daha önceden makale yazdım. Bu heyelan malzemesi Güzelyalı Jandarma’nın olduğu yere doğru iniyor. Zaman içerisinde bu malzeme Güzelyalı’nın önündeki deltaya taşınıyor. Heyelanın olduğu yerde eski heyelan molozu var ve o molozun altında killi bir kaya var. Jandarma’nın olduğu yerde heyelan olmuştu ve oradaki heyelanı durdurmak için istinat duvarı yapıldı. O istinat duvarı kısmen heyelanı durdurdu ama gidin bakın kaymanın devam ettiğini ve kayan toprağın istinat duvarından aşmaya çalıştığını görürsünüz” diye anlattı.
 
“GÜZELYALI’NIN O MEŞHUR ESKİ HEYELANI HAREKETE GEÇTİ”
Açıklamasının devamında, bu heyelanın yavaş olarak hareket ettiğini söyleyen Perinçek, “Yolda bu çatlakları görünce Güzelyalı’nın o meşhur eski heyelanı harekete geçti dedim. Bu heyelan yavaş bir heyelan, her sene her yağmur yağdığında ufak ufak hareket ediyor. Eminim ki bu yağmurlar ve kar olduğunda eriyen sular zemine iniyor ve kayma kabiliyeti artıyor. Bu karlar eridiğinde de bir miktar daha kaymanın olacağını düşünüyorum. İntepe’den Çanakkale’ye doğru giderken yamaçta ufak ufak toprak kaymalarının olduğunu görürsünüz.  Bu da tepelerden aşağıya doğru toprağın itildiğini gösteriyor ” şeklinde konuştu.
 
“YOLUN KENARINDA KAZIKLAR YAPIP SAĞLAMA BAĞLAMAK LAZIM”
Prof. Dr. Perinçek, “Güzelyalı girişindeki biraz daha çatlamalara neden olacak bu durum. Nasıl önlenebilir bakarsak; Güzelyalı giriş yolunun kenarında kazıklar yapıp, İntepe’deki gibi, kayan yüzeyin altına inip üst kısmını sağlama bağlamak lazım. Bunun için Karayolları para harcar mı, ilgili belediye para harcar mı onu bilemem. Bilim insanı olarak bunları söylemek zorundayım” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN