2020 Yılı borsa faaliyetleri değerlendirmesi ve Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak üzere geçtiğimiz gün basın toplantısı düzenledi. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, toplantıda yaptığı açıklamada Çanakkale’nin yükselen değerlerinden bahsederek aynı zaman Ticaret Borsası olarak 2020 senesi içerisinde yaptıkları projeleri anlattı. Üzen, üyelerine destek vermeye devam edeceklerini de vurguladığı konuşmasında, “İş dünyası temsilcileri olarak bizler, yeni yatırımlarla daha çok üreterek daha çok istihdam sağlayarak, daha çok ihracat yaparak ülkemizin birliğine, refahına ve geleceğine sahip çıkmalıyız” dedi.
 
Düzenlenen toplantıda Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Çanakkale’de çalışan basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, 2020 senesinin değerlendirmesinde bulundu. Üzen, sene boyunca Çanakkale Ticaret Borsası olarak yaptıkları destekleri anlatarak, “KOBİ’lerin en büyük sorunlarından birisinin de finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutan KOBİ’lerin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere, 2017 ve 2018 yıllarında toplamda üç kez gerçekleştirilen TOBB Nefes Kredisi’ne Birliğimiz öncülüğünde kaynak ayırarak üyelerimizin yanında yer aldığımızı bir kez daha gösterdik. Halkbank Cansuyu ve kamu bankaları İşe Devam kredilerinin üyelerimize bir nebze de olsa nefes almalarını sağladık. Üyelerimizin tedarik zincirlerinde finansman kaynaklı yaşanan aksaklıkları ve tahsilat problemlerini gidermek üzere Birliğimiz önderliğinde başlatılan protokoller kapsamında, Ziraat Bankası ile Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi protokolünü, Halkbank ile Paraf Kredi Kartı Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi protokolünü imzaladık. İmzaladığımız protokoller ile alıcı ve satıcının güven içinde alışveriş¸ yapmasının önünü açıyoruz. Üreticiler veya satıcılar, tahsilat ile uğraşmadan, güven içinde mallarını satacaklar. Alıcılar da uygun vade ve maliyette finansman temin ederek, tedarik ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Yapılandırma fırsatı ile üyelerimizin geçmiş dönem aidat borçlarının gecikme zamlarını silme fırsatı sunduk. Yoğun bir şekilde yapılandırma işlemlerine devam ettiğimiz sürecimiz 28 Şubat 2021 tarihine kadar devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“ÇOK ÖNEMLİ ÜÇ PROJENİN İÇERİSİNDE YER ALDIK”
“Çanakkale Ticaret Borsası olarak tüm olumsuzluklara rağmen 2020 yılında çok önemli üç projenin içerisinde yer aldık” diyen Üzen, “İlk projemiz, Çanakkale Facebook İş İstasyonu Projesi. Facebook Türkiye, ülkemizde çeşitli lokasyonlarda Facebook İş İstasyonu Projesi kapsamında uydu topluluk merkezi açma kararı alarak, bu süreci birliğimiz ile birlikte yürütmektedir. Bu bağlamda kurulacak topluluk merkezlerinden birisinin Çanakkale Teknopark bünyesinde kurulmasının, bölgemizin girişimcilik ekosistemine önemli düzeyde katkı sağlayacağı düşüncesiyle ÇOMÜ Teknopark’ta Habitat Derneği katılımlarıyla bir protokol imzaladık. Çanakkale Facebook İş İstasyonumuz, Çanakkale Teknopark’ta 250 metrekare tam donanımlı kapalı bir çalışma alanı dahil topluluk merkezi için ihtiyaç duyulabilecek her türlü destek sonucu oluşturulacaktır. Bir diğer projemiz ise; ilimizde Jeotermal kaynak bakımından en avantajlı ve en zengin bölgemiz Ayvacık Tuzla Gülpınar’da kurulması planlanan Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Seracılık (Jeotermal Kaynaklı) Organize Sanayi Bölgesi’dir. 
Yaklaşık 2 bin 806 dekar alanda, Hazine ve Tescili yapılmamış mera alanından oluşmakta. Toplam alanın içinde 187 dekar parça özel mülkiyet bulunmaktadır. Toplam alandan; sanayi alanı, idari ve sosyal alanlar ve teknik altyapı alanları çıkıldıktan sonra kalan alanda 70-80 adet ve her biri 25 dekar olan sera parseli olacağı düşünülmektedir. Kurulacak olan TDİOSB’de en az 3 bin 000 kişinin istihdamı sağlanacaktır. TDİOSB’nin altyapı giderlerinin yüzde 80’nini bakanlığımız karşılamaktadır. Bu projemiz, Bakanlığımız, Ak Parti Milletvekillerimiz ve Valiliğimizin destekleriyle, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Borsamız öncülüğünde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Kurumlarla el ele verildiği zaman üstesinden gelinemeyecek zorluğun olunmadığı bilinci ile özel sektör ve üniversitenin birlikte çalışmasının önemine inanmaktayız. Bu kapsamda ÇOMÜ VE ÇTB Olarak iklim değişikliğine uyum programı protokolü imzaladık.  Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından eş finansman ile fonlanan ve Ülkemizde ilk defa uygulanacak olan İklim Değişikliğine Daha İyi bir Uyum İçin Peynir Altı Suyunun Yeni Yaklaşımlarla Değerlendirilmesi Projesi protokolünü ÇOMU Rektörümüz Sedat Murat ile imzaladık. Bu protokol kapsamında, mandıracılık sektörümüz için önemli bir sorun olan peynir altı suyunun yeni yaklaşımlarla yeniden ekonomiye katma değerli ürün olarak kazandırılması hususunda gerçekleştireceğimiz bu projemiz ile Çanakkale’mizin ve ülkemizin ekonomisine büyük katma değer sağlayacaktır. Üniversitemizde ayrıca zeytin karasuyunun bertarafına ilişkin ve damızlık hayvan yetiştiriciliği konularında iş birliklerimizde bulunmaktadır” diye anlattı.
 
“OSB’NİN HİZMETE GİRMESİYLE BİRLİKTE İLDEKİ İSTİHDAM ORANINDA ÖNEMLİ ARTIŞ SAĞLANACAK”
Üzen, Ezine Gıda İhtisas OSB’yi çok önemsediklerini belirterek, “Bölgemizin öncelikli sektörleri arasında yer alan; süt ve süt ürünleri ile zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere, gıda ürünleri üretiminde faaliyet gösteren işletmelerimiz, Gıda İhtisas OSB’nin kurulmasıyla birlikte; kümelenme modeli oluşturmaları ve marka değerlerini arttırarak AB ile rekabet edebilecek standartlara ulaşmaları sağlanacaktır. Ezine Gıda İhtisas OSB’nin hizmete girmesiyle birlikte ildeki istihdam oranında önemli artış ve kalıcı iş imkânı sağlanacaktır. Kısa vadede sağlanacak istihdamla beraber bölgemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ivme kazandıracağına, Uzun vadede yerli ve yabancı yatırımcıyı bölgeye çekerek yeni katma değerler yaratacağına inanıyoruz. Bu proje bir Çanakkale projesi olmaktan öte Türkiye’nin bir projesidir. Proje hayata geçtiğinde bölge üreticileri ile sanayicilerinin önlerinin açacak ve marka değerlerinin de katlanarak büyüyeceği düşüncesindeyiz. İlimizin vizyon projesi olan Ezine Gıda İhtisas OSB’mizde kurulacak olan işletmelere hammadde ve Ezine peynirimizin ihtiyacı olan küçükbaş hayvan sütünün temini noktasında küçükbaş hayvan sayımızın mevcut üretiminin arttırılması için Küçükbaş Hayvancılık OSB oluşturabilir miyiz düşüncesi ile Diyarbakır Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Sincan Hayvancılık Bölgesine 22 kişilik bir heyetle inceleme ziyaretleri gerçekleştirdik. Ziyaretler sonrasında varılan sonuç, ya Çanakkale’de Küçükbaş Hayvancılık OSB kurularak bu işin tek bir yerde toplanmasının sağlanması ya da her ilçede hayvancılığa daha fazla destek verilerek bu tür çiftliklerin sayısının arttırılması hususlarında bir durum değerlendirilmesi yapılarak yol haritamızı belirlemek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇANAKKALE TEKNOPARKLA İLİMİZ CİDDİ BİR İVME KAZANACAKTIR”
Teknopark Çanakkale’nin vizyon projelerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Üzen, “Yeni dönemde ilimizin daha fazla katma değer odaklı, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyona yönelik bir dönüşümden geçmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bunlardan İlimiz için en önemli kazanım, 2014 yılında faaliyete geçmiş olan Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi’nin Çanakkale Ticaret Borsası olarak hem kurucu üyesiyiz hem de Yönetim Kurulunda yer almaktayız. Yerli ve yabancı tüm girişimcilere yüksek standartlarda hizmet sunmayı hedefleyen Teknokentimiz yaklaşık 135 bin metrekarelik yapılanma göstermiştir. Kurumsal danışmanlık hizmetleri, proje hazırlama ve proje yönetimi, muhasebe ve finansmana erişim, eğitim programları, muafiyet rehberliği ve yatırımcılarla B2B görüşme fırsatları sunan Çanakkale Teknoparkla ilimiz ciddi bir ivme kazanacaktır” dedi.
 
“EN ÖNEMLİ POTANSİYELİ KADINLAR VE GENÇLER OLUŞTURUYOR”
Son olarak kadın ve genç girişimcilerin çok önemli olduğunu söyleyen Üzen, şu ifadelere yer verdi: “Daha fazla girişimciye ulaşabilmek için de en önemli potansiyeli kadınlar ve gençler oluşturuyor. Bu sebeple Birliğimiz öncülüğünde oluşturulan Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımız var. Tüm Anadolu’da kendi başarı hikâyelerini anlatarak, rol model olarak daha fazla genci ve kadını girişimciliğe teşvik etmek için büyük bir heyecanla çalışıyorlar. Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizlerde ilimizdeki Genç Girişimciler Kurulunun sekreteryasını yürütmekteyiz. Ayrıca KOSGEB ve İŞKUR’un girişimcilere yönelik düzenlemiş oldukları desteklerden girişimcilerimizin yararlanması için Ticaret Borsası olarak her zaman itici güç olmaya çalışmaktayız. İş dünyası temsilcileri olarak bizler, yeni yatırımlarla daha çok üreterek daha çok istihdam sağlayarak, daha çok ihracat yaparak ülkemizin birliğine, refahına ve geleceğine sahip çıkmalıyız.”
 
Gülçin AKIN