Çanakkale Belediyesi Ocak Ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda gergin anlar yaşandı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile İyi Partili Meclis Üyesi Burak Kunt arasında yaşanan sözlü tartışma, yeni yılın ilk meclisine damga vurdu. İmar Komisyonu’na alınma süreci ile ilgili açıklamada bulunan Kunt, CHP’li meclis üyelerine sitem ettiğini açıkladı. Bunun üzerine Burak Kunt ve Ülgür Gökhan arasında çıkan sözlü atışma sonucunda İYİ Parti grubu meclis toplantısının ikinci oturumuna katılmadı.
 
Toplantı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Çanakkale gündemindeki konulara ilişkin yaptığı konuşmalarla başladı. Gökhan, “9 Aralık’ta Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binamızın sözleşmesini imzaladık. Şu anda inşaat şantiyesi kuruldu, bir an önce başlayacaklar. Bu noktada firmamız Caniz İnşaat.  İller Bankası’nda kredimiz vardı 18 milyon TL ama ondan sonrası için 2021 yılında ayrıca 70 milyon TL’lik borçlanma için Çevre Bakanlığı’nda talebimiz bekliyordu. 25 Aralık günü Sayın Bülent Turan ile bir araya geldik ve bu talebimizin bir an önce bakanlığın imzasından çıkabilmesini talep ettik. İçme suyu arıtma tesisimiz bitiyor bu sene ama iki tane de depomuz var. Bir tanesi Karacaören bir tanesi Barbaros. O depoların yenileme çalışmasını yapıyoruz. Onun kredilenmesi için de yatırım nitelikli projelerin desteklenmesi noktasında Strateji ve Bütçe Başkanlığına Temmuz 2020’de yazdığımız bir yazı vardı. Aynı zamanda üçüncü taşıt köprüsü ile ilgili bir talep. Bunların olup olmayacağını rica ettik kendisinden” dedi.
 
Gökhan, konuşmasının devamında, “Katı atıklarda KDV yüzde 18. Halbuki atık suda yüzde 8. Bu arada hükümetin, devletin Sıfır Atık projesi var. Dilekçemizi verdik, hiç olmazsa atık su miktarına kadar düşürülmesinde yarar var. Vatandaşın lehine daha az KDV öder diye. Sarıçay Islah Projesinin 2021 yatırım planına alınması söz konusu onunla ilgili bilgi sunduk ve kentsel yenileme süreci hakkında da kısaca bilgi verdik. Zaten gelecek hafta bu konu için özel toplantı yapıp sizleri de bilgilendireceğim” ifadelerini kullandı.
 
“KENTE GÖZÜNÜ DİKEN HERKES BİLECEK Kİ BUNLAR BURADA BİR ARADA”
Geçtiğimiz hafta AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve AK Parti Belediye Meclis Üyesi Esra Yüksel ile beraber yaptıkları toplantı sonrasında yapılan yorumlara cevap veren Gökhan, “Çanakkale halkının yararına olacak olan projelerle ilgili bir toplantı yaptık. Öküzün altında buzağı aramanın ne manası var onu anlamıyorum. Umursadığım için söylemiyorum, sadece fikrimi söylemeye çalışıyorum. Biz seçildik, seçilirken siyaset yaptık hepimiz ama seçildikten sonra hizmet noktasındayız. Sayın Bülent Turan da hizmet noktasında, Jülide Hanım da hizmet noktasında ben de hizmet noktasındayız. Cumhuriyet Halk Partili milletvekilleri de hizmet noktasında. Vatandaşa yapacağımız hizmetleri yapmak için görevleri üstlendik. Siyaseti zamanı gelince yapacağız. Benim muhatabım meclis, milletvekilinin muhatabı milletvekili, il başkanının muhatabı milletvekili. Ben bütün işi gücü bırakıp bütün siyasi unsurlarla mı itiş kakış yapacağım. Bir adım ötesini düşünüyorum. Hatta birkaç önce bütün belediye başkanları toplantı yapmıştık Sayın Bülent Turan’ın daveti üzerine. Her belediye başkanı eksikliklerini taleplerini bildirmişti. Ne kadarı oldu olmadı bilmiyorum. Ama başka bir noktada bir birlikteliğe daha ihtiyaç var bu kentte. Bu kentin yine seçilmiş birçok organı var. Ticaret Odası var, Esnaf Odası var, Ziraat Odası var. Bunların hepsi üyesi olup bu üyelere hizmet için seçilmiş insanlar. Bu insanlar bu kentin geleceği için karar almak zorundalar. Hep diyoruz ya, ‘Köprü oluyor Çanakkale ne olacak?’. Kim bilecek bunu? Biz konuşmazsak, karar vermezsek, biz burada proje üretmezsek kim karar verecek? İş işten geçtikten sonra da ‘böyle oldu.’ Hayır, böyle yok. Onun için önümüzdeki süreçte düşüncem, bütün bu unsurlarla burada hep beraber kentin geleceği ile ilgili bir projeksiyon hazırlamamız lazım ve bunu herkesin biliyor olması lazım. Bu kente gözünü diken herkes bilecek ki bunlar burada bir arada” şeklinde konuştu.
 
“REZERV ALANIMIZ OLABİLİR “
Atikhisar Barajı ile ilgili son durumu paylaşan Başkan Gökhan, 11 milyon 572 bin metreküp su bulunduğunu ve yüzde 22.2’sinin dolu olduğunu söyleyerek su tasarrufuna dikkat çekti. Gökhan, ayrıca geçtiğimiz günlerde Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile bir görüşme yaptıklarını duyurarak, “Özbek, Karacaören, Yapıldak tarafı Umurbey Barajı’ndan su alınması için proje ihalesine çıkılmış. Yapım ihalesi olacak. İki yıla kadar bir süreci olacak. Şöyle bir öneride bulunduk; Özbek’e geldiği zaman oradan direkt bizim arıtmaya bir hat çektirelim, yedek olarak bulunsun. Bir de Serçeler Köyü’nün üstünde ekşi su var, şu anda akıyor. Onun oraya da bir gölet talepleri varmış. O da bizim rezerv alanımız olabilir” bilgisini paylaştı.
 
“TOKİ PROJESİ VAR, ONA İTİRAZ ETTİK”
Esenler Mahallesi’nde eski jandarma alanında bir TOKİ projesi var. Ona itiraz ettik, şimdi mahkemeye gideceğiz. O alana hastane yapılsın diye söylemiştik. O zaman dediler ki, ‘Orası jandarmanın, devlet hastanesi yeri değil.’ Sonra dediler ki, ‘Burayı biz il jandarma binası yapacağız’. Ne zaman devlet hastanesiydi 1992 senesinde. 1992’den değiştiği seneye kadar devlet hastanesi yeri olan alan tekrar askeri alana çevrildi. Sonuç bizim dediğimiz yere yaptılar binayı İl Jandarma Komutanlığını, o alanı yaktılar. Yangın çıktı orda hatırlarsınız, şimdi de TOKİ’ye verdiler. Orası o bölgenin toplanma alanı. Orası yeşil alan olur. O yüzden itiraz ettik. Ne kadar başarılı olur bilemem ama biz mücadelemizi yapacağız” ifadelerini kullandı.  
 
“HEPİNİZE SİTEM EDİYORUM”
Gökhan’ın konuşmalarının ardından söz alan İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt, “14 aydır İmar ve bütçe komisyonlarına İyi Parti olarak herhangi bir temsilci sokamıyorduk. Bu komisyona tekrardan davet edildik. Daha önce birkaç kez rica etmiştik. Teşekkür ediyorum önce sizlere sonra 19 Cumhuriyet Halk Partili belediye meclis üyesi arkadaşıma. Artık bizde Çanakkale halkının imar sorunları ile alakalı bilgi alabileceğiz. Biz 14 ay önce doğruları söylediğimiz için, yanlışları dile getirdiğimiz için sadece Çanakkale halkının hakkını savunmak istediğimiz için bu komisyonlardan adeta atıldık. Bize bir bildirim bile yapılmadı, telefonla bile aramadınız değerli arkadaşlarım. Komisyonlar aynen devam etti, bizim hiç haberimiz bile olmadı. İşin ilginç kısmı şu ki; 19 senedir iktidarın antidemokratik uygulamalarını eleştiren, her söyleminde ortak aklın egemen kılınmasını söyleyen sosyal demokrat 19 Cumhuriyet Halk Partili belediye meclis üyesi arkadaşım, birkaç istisna dışında, bu konuya ya onay verdiler ya da sessiz kaldılar. Hepinize sitem ediyorum, lütfen bu sitemi bir düşününüz” açıklamasında bulundu.
 
“ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARI BİR TEK AK PARTİ YAPIYOR ZANNEDİYORDUM”
AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel’den özür dileyen Kunt, “Sizden ve grubunuzdan özür diliyorum. Ben bu antidemokratik uygulamaları bir tek Ak Parti yapıyor zannediyordum. Yanılmışım, bu bir partinin problemi değilmiş. Bu milletin kendisine verdiği gücü ele geçirdiğinde ve eleştiriye olan tahammülsüzlüğün gücüymüş. Bu parti üstü bir problemmiş. Hepimizin bu konuda birlikte bütün partilerle beraber mücadele etmemiz gerektiğine inanıyorum. O yüzden özrümü lütfen şahsım adına kabul ediniz” dedi.
 
“BAKIN İYİ PARTİ YİNE KONUŞUYOR”
“Biz İYİ Parti olarak kurulurken çok ciddi mücadeleler verdik. Siz bizim sesimizi kısmaya çalışabilirsiniz. Komisyonlardan yine atabilirsiniz, bakın İYİ Parti yine konuşuyor. Bizim salonlarımızda ışıklarımızı da kapatabilirsiniz, seçime sokmamaya da çalışabilirsiniz ama bir şeyi yapamazsınız. Siz bizi susturamazsınız. Biz her koşulda, bu milletin hakkını savunmaya devam edeceğiz. İnandığımız doğrultuda gideceğiz hiç merak etmeyin. Ama biz iktidar olduğumuzda karunlaşmayacağız. Karunlaşan bizden olsa da dimdik duracağız, bunun karşısında mücadele edeceğiz. Biz kimden diye bakmayacağız, haklı mı haksız mı diye bakacağız. Bizim görevimiz bu. Biz iktidar olduğumuzda bugün konuştuklarımızı unutmayacağız. Yanlış anlamayın ben bugün İYİ Partililer için konuşmuyorum. Ben bugün burada 30 tane belediye meclis üyesi arkadaşlarımın evlatları için konuşuyorum. Ben size de bir söz veriyorum. Özellikle 19 Cumhuriyet Halk Partili arkadaşıma, siz bizim için çabalamadınız ama ben size söz veriyorum biz İYİ Parti olarak sizin için, evlatlarınız için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Sonuna kadar yanınızda olacağız. İnşallah bir daha böyle bir durumla karşılaşmayız” şeklinde konuştu.
 
“O ÜSLUBU SİZ BOZDUNUZ”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a ise Kunt’un konuşmasına, “Ben komisyon başkanı değilim, üyesi değilim. Ama bir şeyi hatırlatırım, İYİ Parti’nin varlığı Cumhuriyet Halk Partisi’nin sayesindedir” demesinin ardından, şunları yöneltti: “Didem Hanım, grup başkanı olduktan sonra yaklaşımı gösterdi. Bu iş çözüldü. Demek ki bir üslup meselesi. O üslubu siz bozdunuz ama Didem Hanım bu konuyu çözdü. Bu konuyu söylediniz, karnınızın şişini indirdiniz.”
 
Ardından söz alan AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel, “İktidar partisini antidemokratik bulanlar, yönetemediğini söyleyenlere bakıyorum, halkı ikna etmekte yetersiz kalıyorlar. Demek ki söylemleri güçsüz. Bu ülkede iktidar partisi antidemokratikse, yönetemiyorsa bunu bir tek siz biliyorsunuz da millet bilmiyor mu? Yaklaşık 20 seneye geldi, iktidar partisi halkın büyük bir teveccühü ile oy oranları ile iktidara geliyor. Dolayısı ile bu söylemi kabul etmiyorum. Mensubu olduğum iktidar partisi demokrasi adına birçok hizmet yapan güçlü bir iktidar olarak hizmetlerine devam ediyor. Bu arada İmar Komisyon toplantılarına katılıyor olmanızdan da mutluluk duyuyorum çünkü bilmediğiniz konu için oy kullanıyor oluyordunuz. Bunun karar mekanizması ben değildim. Buna müdahale edecek kişi de ben değildim ama şu anki durumda katılıyor olmanızdan da mutluluk duyuyorum” diyerek Kunt’un söylediklerine cevap verdi.
 
“BEN BORUCU OLARAK ESNAF ARKADAŞLARIMIN VE ÇANAKKALELİLERİN HAKKINI SAVUNDUM”
Meclis Üyesi Yüksel’in konuşması sonrasında ise Başkan Ülgür Gökhan ve İYİ Parti Meclis Üyesi Burak Kunt arasında sözü tartışma yaşandı. İkili arasında diyaloglar şu şekilde ilerledi;
 
Gökhan: Yasal olarak ne Milliyetçi Hareket Parti’nin ne İYİ Parti’nin o komisyona girme şansları yok.
Kunt: Gözcü olarak mı katılmaktan bahsediyoruz.
Gökhan: Hayır, yasal olarak.
Kunt: Bununla alakalı bir itirazımız yok ama bizim komisyonlardan bilgi almamızla alakalı kısımdan bahsediyorum.
Gökhan: O konuyla ilgili yapılmıştı ama siz orada adaba uymayan hareketlerde bulunduğunuz için arkadaşlarımız sizin katılmamanızı talep etmişler.
Kunt: Ben adabımı iyi bilirim, ben Çanakkale evladıyım.
Gökhan: Bilememişsiniz, arkadaşlar da hep sizden şikayet etti.
Kunt: Çünkü kimse doğruları duymak istemiyor.
Gökhan: Siz borucu olarak ortalığı gerdiniz.
Kunt: Aynen öyle, ben borucu olarak esnaf arkadaşlarımın ve Çanakkalelilerin hakkını savundum sayın başkanım. Birilerinin kayrılmamasını sağladım.
Gökhan: Biz de kayırmadık.
Kunt: Benim dediğimi sonunda yaptınız teşekkür ediyorum.
Gökhan: Neymiş o, ne yaptım?
Kunt: 2017 yılından beri istemediğiniz…
Gökhan: Hayır, yapmadım.
Kunt: Başkanım yaptınız.
Gökhan: Ne yaptım?
Kunt: İmar müdürünüz buradaysa buyurun çağırın. Elimde noterli tasdikli kayıtlar var. 2017’den beri aldığınız bu kararda, bakın yine açtınız konuyu söylüyorum, bu kararda yetki belgesi…
Gökhan: Siz çok fazla polemik yapabilme becerisi olan genç bir arkadaşsınız. Siz herhalde siyasette ilerlemek istiyorsunuz.
Kunt: Yok, hayır.
Gökhan: Bu konuyu kapatın. Sonunda bu üslubunuz sizi hep dışta bırakıyor. Devam edecek olursanız yine dışta kalırsınız.
Kunt: Başkanım tehdit ediyorsunuz şu anda.
Gökhan: İmar komisyonu ve plan bütçe komisyonu, bütün komisyonlarımız, Ak Partili üyeler burada, hep bir nizam içerisinde gider.
Kunt: Biz bu nizamı hiç bozmadık sayın başkanım. Buradaki arkadaşlarım çıksınlar konuşsunlar. Ben o komisyonda ne demişim, bir kişiye hakaret mi etmişim? Ben sadece doğruları söyledim. Ben bu mecliste konuşmak istedim.
Gökhan: İyi yaptınız, tebrik ediyorum, söylediniz, tamam, işinize bakın, devam edin.
Kunt: Ama sizi de adabı bozduğumla alakalı söyleminiz için…
Gökhan: Adabı bozuyorsunuz.
Kunt: Hayır, bozmuyorum. Siz bunu söyleyemezsiniz şu anda.
Gökhan: Çanakkale’de neye mal oldunuz şu anda biliyor musunuz? İYİ Parti Cumhuriyet Halk Partisi ittifakını zedelediniz.
Kunt: Biraz önce İYİ Parti’nin Cumhuriyet Halk Partisi tarafından var olduğunu söyleyen siz mi söylüyorsunuz bunu? Lütfen, beş buçuk milyon İYİ Partiliye hakaret ediyorsunuz.
Gökhan: Cumhuriyet Halk Parti’nin demokrasi anlayışı gereği var olduğunuzu söylüyorum.
Kunt: Yanlış söylüyorsunuz.
Gökhan: Doğru söylüyorum.
 
Tartışmaların ardından Denetim Komisyonu seçimi yapılarak birinci oturuma ara verildi. İkinci oturum başladığında ise İYİ Partili meclis üyeleri toplantıya katılmadı.
 
“ÇANAKKALE’DE SANKİ MUHALİFMİŞİZ GİBİ BİR TAVIR VAR”
Maddelerin görüşülmesinin ardından son olarak konuşma yapan Ülgür Gökhan, “Uzmanlık komisyonlarında yapacağımız bir şey yok. Beş kişi de yapsak ki komisyonlarımız beşer kişilik. Dört, bir. Zaten müfettişin raporu var bu konuda. Komisyon sayısını arttırmayın diye. Sadece bir diğer partiden olması şart değil. Mevcut partilerden arkadaşlarımızda, merak etmiştir girer dinler. Düşüncesini söyler, oylamaya katılmaz ve ayrılır, gider. Bu gayet doğaldır. Bir konu vardır, ilgilinizi çekiyordur bu gayet doğaldır. Buna kimse engel olmaz. Ama oradaki nizamı bozmak, tartışma içerisine girmek doğru değil. Diğer komisyon üyeleri baş başa kaldıkları zaman kararlarını verir. Komisyonlar böyledir. Öteki türlü kaos çıkar. Bu konuda yine yanlış bir algı var. Komisyonların çalışma usul ve erkanını belediye başkanı değil komisyon başkanı tespit eder. Ben bu kadar yıldır hiçbir komisyona girmemişimdir. Başkan müdahil oldu denmesin. Komisyonların çalışma usul ve esaslarını komisyon başkanı tespit eder. Yoksa başkanın emriyle, ben al veya alma diyemem. Kim girmek istiyorsa gider komisyon başkanından rica eder gider katılır. Usul budur. Yoksa onun dışında müsaade ettin etmedin, komisyon üzerinde hiçbir yetkim yok. Haddim de değil. Bugüne kadar da yapmadım. Hassasiyet göstermekte hiçbir yarar yok. Demokrasi noktasındaki eleştiriye de elbette ki karşıtlığım var. Biz demokratik anlayışa sahip insanlarız ve bir siyasi partinin engellenmesine karşı, partimin demokratik tavrını savunmak hakkımdır. Bu şu demek değildir; İYİ Parti’yi biz getirdik anlamında algılanamaz ama demokrasi anlayışımızı orada tavır ve davranışımızla göstermişizdir. Göstermeye de devam ediyoruz. Nitekim genel başkanımız da Millet İttifakı’ndaki o birlikteliği hassasiyetle korumaya devam ediyor. Ama maalesef Çanakkale’de nedenini bilemediğim bir şey var, sanki muhalifmişiz gibi bir tavır var. Bu tavrın nedenini bilmiyorum ama hiç hoş karşılamıyorum. Yanlıştır. Benim demokrasi anlayışımı eleştirecek yapıda değildir o arkadaşlar. Benim tavrım bellidir” demesinin ardından toplantı sona erdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN