Koronavirüs salgını konusunda Çanakkale’nin yakından takip ettiği isimlerden biri olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından paylaştığı bir bilgi, vatandaşlar arasında tartışma konusu oldu.
 
Şener’in , “ABD Salgın Hastalıkları Önleme ve Mücadele Dairesi(CDC)’den önemli güncelleme; kedi, hamster, gelincik Covid-19 virüsünü alıp, kendi türleri arasında yayabiliyor” ifadeleri sonrasında araştırma hakkında fikirlerini sorduğumuz Veteriner Hekim Gizem Gürsu, yapılan bu araştırmaların belli hayvanlar arasında gözlemlendiğini, hayvandan insana bulaş olması yönünde bir vaka olmadığını ve şu anda panik yapılmaması gerektiğini belirtti. ABD Salgın Hastalıkları Önleme ve Mücadele Dairesi(CDC)’in araştırması hakkında detaylı bilgi veren KulübeVet17 Veteriner Hekimi Gizem Gürsu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
“SADECE KENDİ TÜRLERİ ARASINDA”
Veteriner Hekim Gürsu, ‘’Hollanda, Danimarka, ispanya, İtalya, İsviçre, ABD ve Yunanistan’daki bazı vizon çiftliklerinde Sars-Cov2 enfeksiyonuna benzer karakterde solunum hastalıkları ve ölümlerde artış tespit edilmiş. Bunun üzerine bu yapılan çalışmalarda çiftlikte çalışan bazı işçilerin Covid-19 açısından pozitif olduğu ve bu şekilde vizonları enfekte ettiğini gözlemlemişler. Çiftliğe bir şekilde insandan geçtiği zaman çiftlikteki diğer hayvanların da etkilendiği görülmüş fakat şu anda yapılan çalışmalarda şunlar görünüyor; laboratuvar ortamında bu belirtilen hayvanlar da kendi türleri arasında virüsü yayabiliyorlar ancak sadece kendi türleri arasında. İnsana yaydığı ya da etrafa bu şekilde bulaştırdığı hakkında herhangi bir delil söz konusu değil’’ şeklinde konuştu.
 
“ÜLKEMİZDE HENÜZ BİR VAKA BİLDİRİLMEDİ”
Gürsu, evde bakılan kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan koronavirüsün yayılması gibi bir vaka görülmediğini söyleyerek, “’Kedi ve köpeklerde bu şekilde yaygın bir enfeksiyon durumu söz konusu değil. Çok nadiren enfeksiyon şekillenmiş. Yapılan alanlarda ülkemizde henüz bir vaka bildirilmedi. Hayvanlardan insanlara korona virüs bulaşma konusunda herhangi bir mevcut delil yoktur. Yapılan laboratuvar çalışmalarına göre köpeklerin, kediler ve diğer hayvanlar kadar birbirlerine bulaştırmadığı, virüs yayma konusunda daha pasif oldukları ortaya çıkmıştır’’ şeklinde belirtti.
 
Şu anda hayvanlar arasında görülebilen koronavirüs  hastalığının insanlara bulaş olması konusunda bir delil olmadığını da vurgulayan Gürsu, “Şu anda panik yapmaya gerek yok” ifadelerini kullandı. 

Sevi Gözay UĞURLU