Türkiye’de geçtiğimiz Mart ayında pandemi sürecinin başlaması ile gelen şehirlerarası seyahat yasakları, en çok seyahat firmalarını etkilemiş ve bu dönemde firmalar çalışamadıkları için borçlanarak, zor durumda kalmışlardı. Yasakların kalkmasının ardından alınan tedbirlerle tekrar çalışmaya başlayan otobüs firmaları, yaşadıkları zor durumun devam ettiğini söylüyor.
 
Çanakkale’nin marka isimlerinden olan Truva Turizm, normalleşme sürecinde yüzde 50 kapasite ile çalışmaya başlamıştı. Truva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kılıç, seyahat yasaklarının olduğu dönemdeki sıkıntıların, halen daha devam ettiğini dile getirerek, otobüs firmalarının şu andaki durumlarını değerlendirdi.
 
Kılıç, “Koronavirüs salgını sürecinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektörü ciddi derecede olumsuz etkilendi. İçişleri ve Sağlık bakanlığının genelgeleri doğrultusunda şehirlerarası yolcu taşımacılığı yaptığımız için otobüslerimiz yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Özellikle son dönemde şehirlerarası otobüsler ile ilgili çıkan haberler ve koronavirüs vaka sayılarının çok artması nedeni ile de yolcu taşıma sayılarımız daha da düştü. Şu anda pandemi dolayısı ile ciddi anlamda yolcu kaybımız var. Kış aylarından örnek vermek gerekirse kış aylarında yüzde 70 olan yolcu taşıma oranımız yüzde 20’lere düştü. Bu durumda biz dahil tüm şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan şirketleri mağdur ediyor. Pandemi sürecinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan şirketler olarak devletimizden beklentilerimiz var. Pandemi süreç ile sınırlı olmak üzere devletimizden sektöre özel destekler bekliyoruz. Özellikle KDV indirimleri, vergi indirimleri, destek kredileri olabilir. Devletimizden sektörümüze destek bekliyoruz destek olmazsa sektörün kış aylarında ayakta durması çok zor. Devletimiz bu durumu görecek ve bu sektöre destek olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“SEFER SAYILARIMIZI KÜÇÜLTTÜK”
Üniversitelerin de bu dönem online olarak eğitim alacağının duyurulmasının ardından, şehre gelmeyerek memleketlerinde kalan öğrencilerin durumu da, otobüs firmalarını olumsuz etkiledi. “ÇOMÜ öğrencilerin 2020 yılı sonuna kadar Çanakkale’ ye gelmeyecek olması hatta bu süre belki de 2021 yılını da kapsayacak hem yolcu taşımacılığı açısından bizim ve tüm Çanakkaleli esnafı çok olumsuz etkilemiş durumda” diyen Kılıç, “Taşıdığımız yolcuların birçoğu öğrencilerden oluşuyordu. Üniversitede eğitimin uzaktan yapılıyor olması Truva Turizm olarak bizi çok etkiliyor. Tüm bu durum şehirlerarası yolcu taşıma şirketimizi olumsuz etkilediğinden dolayı da bizde ek tedbirler aldık. Özellikle sefer sayılarımızı düşürdük. Mesela İstanbul’ a günde 20 sefer yapıyorsak bu sefer sayısını 10 sefere düşürdük hatta İstanbul’ a sefer sayımızı 5 sefere düşürmeyi planlıyoruz. Yoksa bu tedbirleri almaşsak kış aylarını geçirmemiz zor olacak. Bizlerde istihdam sağlamaya devam etmek, işimizi yapmaya devam etmek için pandemi sürecinde çok büyük mücadele veriyoruz” diyerek bilgi verdi.
 
Gülçin AKIN