Çanakkale Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısının dördüncü bileşimi Plan Bütçe Komisyonu tarafından yapılan değişiklikler belediye meclis üyelerine aktarıldı. Oylamaya geçildiğinde ise AK Parti meclis grubu üyelerinden ret oyu gelmesine rağmen, oy çokluğundan dolayı yapılan değişikler kabul edildi. Son zamanlarda gündeme gelen suya zam var mı sorusu da, toplantı ile resmiyete kavuştu. Toplantıda; katı atık ücretine zam gelirken suya ayrı bir zam gelmedi.
 
Yapılan toplantının birleşiminde Plan Bütçe Komisyonu alınan kararları okuyarak, katı atık ücretine aylık hane başı 13,91 TL’den den 20 TL’ye arttığını meclis üyelerine açıkladı. Yapılan değişiklikler oy birliğine sunulduğunda ise AK Parti grubundan ret oyu gelmesine rağmen, kabul oyu çoğunlukta yer aldı. Oylamanın ardından Plan Bütçe Komisyonu’nda yer alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı, katı atık ücretinde indirime gidilmesi gerektiği önerisinde bulunmasının ardından Gökhan, bu zammın ÇAKAB’ın maliyetleri ile ilgili olduğunu ve bu yapılan zamdan dolayı su için ayrı bir zam yapılmadığını dile getirdi.
 
Toplantıda ayrıca 2021 yılı tahmini bütçe sayıları da açıklanırken; tahmini gider 381 milyon 346 bin, tahmini gelir 316 milyon 562 bin TL olduğu söylendi. Bütçe açığının ise toplamda 64 milyon 784 bin TL bilgisi paylaşıldı.
 
“KATI ATIKTA İNDİRİM YAPILMASINI İSTİYORUM”
Bütçe Komisyonu üyelerinden olan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı bütçenin oylanmasının ardından söz alarak, kendi yorumunu aktardı. Karadayı, “Ücret tarifesindeki kalemleri tek tek inceledik. Sonuç olarak bazı kalemlerde zam olduğunu gördük. Ben iki başlık altında konuya değinmek istiyorum. İlk olarak, biz iki senedir suya zam yapılmaması konusunda talebimiz olmuştu. Komisyona zamlı şekilde geldi ama orada talebim devam etti ve buna karşı olarak zam yapılmadı. Mücavir alanda sembolik bir indirim oldu, ortak kullanım alanda biraz artış oldu. Burada değinmek istediğim, atık su ve katı atık ücretlerinde, katı atıkta ortalama yüzde 43, atık suda ortalama yüzde 36 civarında bir zam oldu. Vatandaşımız zaten su ücretlerini çok yüksek buluyor. Bu da demek oluyor ki; 2021 yılında zam olarak faturalara yansıyacak. Katı atığa özellikle değinmek istiyorum. Komisyonda neden bu oranın çok yüksek olduğunu sorguladığımda, ÇAKAB’a yapılacak yatırımlardan dolayı maliyet olduğundan faturalara ekleneceği söylendi. ÇAKAB, benim takip ettiğim ve önemli bulduğum bir kurum. Önemli projeleri var. Yalnız orana baktığımızda yüzde 43 oran çok fazla. Şu anda pandemi nedeniyle vatandaşlarımız, esnafımız sıkıntılı süreç geçiriyor. En azından ben katı atığın biraz daha düşürülmesini talep ediyorum. Çünkü 2021 yılında ciddi oranda sularımızda artış olacak. Bu da sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında vatandaşlarımız, esnafımızı rahatlatmak için özellikle katı atıkta indirim yapılmasını istiyorum” diye konuştu.
 
SUYA ZAM YAPILMADI, KATI ATIK MECBURİ ARTIŞ
Konuşmaların ardından konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Birçok konuda zam yapılmamıştır. Suya da zam yapılmamıştır çünkü atık suda ve katı atıkta ki o mecburi yüksek artış. O maliyete göre hesaplanıyor, kafamıza göre düşürüp yükseltemiyoruz. Onu almak zorundayız. O artışlar maliyeti arttıracağı için, suya zam yapmadık hatta Güzelyalı- Dardanos bölgesinde indirim de yaptık. Çünkü orada da atık su başlayacak. Bir hanenin aylık çöp bedeli 20 TL. Kaç ton su kullanırsanız kullanın. Bir ev ortalama 2 kişi olduğunu düşünürsek 10 lira kişi başı, bir paket sigaradan daha az. Bu katı atık ücreti neyi kapsıyor? Çöpümüzü attığımız konteynerımızın boşaltılması, sokakların süpürülmesi ve o çöplerin alıp taşınması ile o çöplerin bertaraf noktasına, yani çöp depone alanına götürülüp, orada yok edilmesi. Bütün bu işlemler için hane başı ayda 20 lira kişi başı 10 liranın altına düşer. Yani elbette ki kimse zam yapmak istemez. Elbette ki hoş bir şey değildir. Bu ülkenin gerçeği enflasyon var. Maalesef enflasyon denilen gibi yüzde 12’ler falan değil. Bunu hepiniz yaşıyorsunuz; pazarda, işlerinizde, malzeme alırken yaşıyorsunuz. Onun için burada polemik yapmayalım, Türkiye’nin gerçeği bu” dedi.
SU İLE İLGİLİ GİRDİLERİN FİYATLARINI SIRALADI
“Bir gerçek var, maliyetlerimiz maalesef yüksek. Onu göz önüne alarak suya zam yapmadık” diyen Gökhan, “Suya zam yapmadık ama su ile ilgili girdilerin fiyatlarını vereceğim. Klor mesela yüzde 227 artmış. Yani 2019’da bir buçuk liraya aldığımız kloru, 4.9 liraya almışız. Elektrik, yüzde 31 artmış. Bütün bunlar arttıktan sonra ve bir yatırım yapıyoruz; önümüzdeki sene biterse içme su arıtma tesisi, bu yüzden seneye zam yapmak zorunda kalacağız. Katı atık tesisi elektik üretimi başladığında hep beraber gideriz; orada ciddi bir yatırım yapılıyor ÇAKAB ayağında. Onun ciddi bir maliyeti var. Neden bu kadar yatırım yapıyorsun diye sorarsanız; çöp depone alanının ömrü 29 sene uzuyor. Bu çok önemli çünkü Çanakkale’de yeni bir çöp depone alanı yaratabilme şansımız neredeyse sıfıra yakın. 29 sene sonra ne olacak, o zaman yeni teknolojiler devreye girecek, havza bazına dönmek zorunda kalacağız. Biga, Çan, Ayvacık, Eceabat, merkezde bir alanda bertaraf tesisi kuracağız. Alışkanlıklarımızı pekiştireceğiz, evde ayrıştırmayı öğreneceğiz. Belki yeni teşvikler bulacağız. Yoksa orada ciddi bir yatırım yapılıyor. Önümüzdeki yıllarda belki oradan para kazanacağız, o zaman bu artışları yapmamış olacağız. Zam yapmak yönetimlerin lehine değil ki aleyhine bir şey. Zam olmasını ister miyim? Yapmak zorundayız, yapacak bir şey. Hiç yapmadıklarımız var” şeklinde anlattı.
 
“BANA MAAŞ VERMEYİN AMA MUTLAKA İŞÇİLERİN MAAŞLARINI VERELİM”
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Esra Yüksel’in bütçede görüşülen konuların pandemi öncesindeki konularla aynı olduğunu dile getirmesi üzerine ise açıklamada bulunan Gökhan, “Benim bir tek hedefim var. Çok şükür Çanakkale’nin acil altyapı yatırımı yok. Tabi bu yatırımları da yapmak zorundayız ama belediye binamız bir sene sonra da olabilir. Ama benim özellikle mali işlerden sorumlu belediye başkan yardımcılarına söylediğim şudur; öncelikle işçimizin parasını vereceksiniz. Bana da maaş vermeyin ama mutlaka işçilerin maaşlarını ve olabildiğince ikramiyelerini gecikmiş de olsa verelim. Çünkü o insanların alternatifi yok. Belediye binasını alternatifi var. Ama o insanların, çalışanların alternatifi yok. Borçlanmıştır, çocuğunun maması pahalanmıştır, zaten doğru düzgün bir şey veremiyoruz. Har vurup harman savuruyorsun diye bir eleştiriniz varsa dinlemeye hazırım. Açık ve net söylüyorum ama gerçekten olabildiğince tasarruflu, olabildiğince eski alışkanlıklarımızdan vazgeçerek. Festivalimizi sonra yaparız ama esnafla ilgili birtakım şeyler yaptık. Esnafı borcundan dolayı sıkboğaz etmiyoruz. Maalesef devletin vergi gelirleri de düştüğü için bize gelen pay da düştü. Ama bir takım yatırımları da yapmak zorundayım. Çöp depone alanını yapmak zorundayım, başka çare yok” diye belirtti.
 
“DEVLET SU İŞLERİ, ‘SARIÇAY ISLAHI İLE BİZ YAPALIM’ DEDİ”
Başkan Gökhan, “Dördüncü köprüyü yapamadın diyorlar, evet yapamadım. Kimseyi suçlamak istemiyorum ama köprünün parası hazırdı. Devlet Su İşleri, ‘Sarıçay ıslahı ile biz yapalım’ dedi. Biz vazgeçtik, kriz oldu. Şimdi onlar da yapamıyor” dedi.  
 
Esra Yüksel bu konuyu sorduğunu ve ‘Mücavir alan olduğu için belediyeye ait’ cevabını aldığını söyledikten sonra ise Gökhan, “O zaman ben yalan söylüyorum ya da personel beni kandırdı. Yani ya bürokrasi beni kandırdı ya ben yalan söylüyorum. İki şıktan biri” demesinin ardından sorumlu personeli çağırarak konuyu aktararak bilgi almak istedi.  Sorumlu personel ise, DSİ’den ‘Köprüyü biz yapacağız’ yazısının geldiğini ve bu yüzden belediye olarak ihaleye çıkmadıklarını söyledi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN