‘Adı Zeynep Katledilen Tüm Kadınların’ isimli kitabı ile ‘kadına şiddete dur’ demek istediğini ve bu konuda farkındalık oluşturmak istediğini söyleyen Yavaş, kitabın gelirinin bir kısmını da Mor Çatı Vakfı’na bağışlayacağını belirtti.
 
İstanbul Sözleşmesi’nin iptal istemi sonrasında ülkedeki birçok kadın platformu ‘kadına şiddetin önüne geçen’ bu sözleşmenin iptal edilmemesi için harekete geçerek, birçok eylem ve açıklamalarda bulundular. Geçtiğimiz aylarda Muğla’da öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in ardından konuşulmaya başlayan Türkiye’deki kadına şiddet konusu, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal istemi ile birçok tepki almaya başladı.
 
“KEŞKE BU KİTABI HİÇ YAZMAK ZORUNDA KALMASAYDIM”
Çanakkaleli yazar Muhammed Yavaş, iki senedir üzerinde çalıştığı ‘Adı Zeynep Katledilen Tüm Kadınların’ isimli kitabında, bir erkek gözünden kadına şiddeti değerlendirerek ele aldığını ve kitapta birçok konuya değindiğini söyledi. Yavaş, “İlk üç kitabımda kendi hayatımı mizah ile harmanlayarak anlatı türünde kitaplar çıkarmıştım. Sonra ise daha nitelikli daha edebi bir eser çıkartmak istedim ve bana göre ülkemizin en büyük sorunu olan kadına yönelik şiddet konusuna değinerek bir farkındalık oluşturmak istedim. Keşke bu ülkede hiçbir kadın ölmeseydi, keşke şort giyen hiçbir kadın tacize uğramasaydı, keşke kadınların haklarını koruyup gözeten İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, keşke Gökkuşağının tüm renkleri için hiçbir ayrım yapılmadan mücadele edilseydi, keşke kadın öldüren cani bir katil mahkemede tahrik indirimi almasaydı, keşke kadın cinayetleri politik olmasaydı da ben bu kitabı hiç yazmak zorunda kalmasaydım. Kitabımı katledilmiş tüm kadınlara armağan ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
“GELİRİNİN BİR KISMINI BAĞIŞLAYACAĞIM”
Artplus Yayınları’ndan çıkan kitabın yakın zamanda raflarda olacağını söyleyen Yazar Yavaş, kitabın konusu hakkında şu bilgileri verdi: “Kadına şiddeti anlatırken bir yandan da kitabı okuyanların hem Çanakkale’yi hem baba toprağım Yenice Kalkım’ı tanımasını istedim. Ülkemizde sadece kadına yönelik şiddet yok, çevreye yönelik bir şiddet de var. Bu yüzden geçen yıldan beri Kazdağları’nda verilen çevre mücadelesini de kitabımda işledim. İstanbul Sözleşmesi’nin neden uygulanması gerektiğini de anlattım. Umuyorum ki halkımıza bir nebze de olsa farkındalık katar ve amacına ulaşır. Amacım bu kitapla kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve bu sorunun çözümü için bir adım atmak. Gelirinin bir kısmını zaten bağışlayacağım ama eğer kitabım çok satarsa hayatı elinden alınmış bir kadın yurttaşımızın çocuğunun da eğitimine yardımcı olmak istiyorum.”
 
Sosyal farkındalık yaratmak istediğini söyleyen Muhammed Yavaş, kitabının gelirinin bir kısmını kadına yönelik şiddetle mücadelede kullanılması için Mor Çatı Vakfı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri ve Çanakkale’deki yerel kadın derneklerine bağışlayacağını belirtti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN