Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görülen Çanakkale seramiğinin son temsilcisi İsmail Bütün‘ün isminin verildiği parkın açılışı geçtiğimiz gün gerçekleşti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan açılışta yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin değerlerinden olan seramiğin yaşatılmasının önemini vurguladı.
 
Mart ayında düzenlenen Çanakkale Belediye Meclisi’nde Cumhurbaşkanlığı tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görülen Seramik Ustası İsmail Bütün’e, Çanakkale seramiğine verdiği katkılardan dolayı ödül takdimi yapılmış ve Çanakkale seramiğinin gelecek nesillere aktarılması ve İsmail Bütün’ün isminin yaşatılması amacıyla isminin bir parka verilmesi kararı alınmıştı.
 
Geçtiğimiz günlerde ise Çanakkale seramiğinin son temsilcisi İsmail Bütün‘ün isminin verildiği park Esenler Mahallesi Özgürlük Caddesi’nde törenle açıldı. Düzenlenen törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve İsmail Usta’nın öğrencileri ve çok sayıda kentli katıldı.
 
“BU TOPRAKLARDA ÇANAK SÖZCÜĞÜ KALE SÖZCÜĞÜNDEN ÖNCE GELİR”
Parkın açılış töreninde konuşan Seramik Ustası İsmail Bütün ,“Bir dostumun dediği gibi; Bu topraklarda ‘çanak’ sözcüğü ‘kale’ sözcüğünden önce gelir.  Milattan önce 6 binli yıllarda başlayan seramik öyküsü, Antik Çağlarda varlığını hep sürdürür.  Bu süreç 17’inci Yüzyıldan itibaren de kapılarını dış dünyaya açar. İşte bu dönemde, Çanakkale seramiğine elleri ile hayat veren adını bile hatırlayamadığımız nice ustalar yetiştirildi.  Ben üç kuşaktır Çanakkale Seramiği ile uğraşan bir ailenin son temsilcisiyim.  Babam Ahmet Usta Geleneksel Çanakkale Seramiğinin en önemli isimlerinden Fiyakalı İbrahim Usta’nın Babasının yanında yetişmiş isimlerden bazılarından birisidir.  Bu vesile ile Geleneksel Çanakkale Seramiğine ömrünü adamış bilinen ve bilinmeyen tüm ustalara Allah’tan rahmet diliyorum. Bir kentin kültür ve sanat açısından en önemli değeri yaşayan insan kaynağıdır.  Yaşayan İnsan Hazinesi,  bizlerin verdiği hayatları ve eserleri ile var olan bir önemdir.  Bugün, bu çocuk parkına adımın verilmesi yalnız benim değil,  benim ve Babamın yanı sıra geleneksel Çanakkale Seramiğine ömrünü adamış ustalar için de olduğunu ifade etmek isterim. Geleneksel el sanatları dalında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü ile onurlandırmamı sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcilerine, Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a ve Belediye Meclisi Üyelerine teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
 
“BELEDİYE OLARAK TARİHSEL SÜRECİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise seramiğin önemine vurgu yaparak, “Adını seramikten alan üç şehir var.  Bunlardan bir tanesi Çanakkale adı üstünde. Diğeri Mayorka, Mao Rika denilen bir sır çeşidinden ismini almış. Diğer şehir ise Fransa’da bulunan Fayansa şehri. Bunlar ünlü şehirler.  Çanakkale’de birçok yönden çok önemli bir coğrafya ve neredeyse her yeri antik bir miras.  Seramik de bizim önemli kültürel miraslarımızdan bir tanesi.  Çanakkale’de uzun yıllar seramik ticareti yapmış daha sonra da Çanakkale şehri seramikle bütünleşmiş ve seramik ile anılmaya başlanmış.  Biz de belediye olarak tarihsel süreci ayakta tutmaya çalışıyoruz.  Farkındalığı yeniden ortaya çıkarmaya çalıştık ve burada, Çanakkale’de yetişmiş İsmail Usta, Çanakkale Seramik Fabrikalarında daha önce uzun yıllar çalışmış ve bu kentte son seramik ustası olarak biliyoruz.  Dolayısı ile bu ustanın burada, yeni kalfalar, çıraklar yetiştirilmesini istedik.  Çünkü İsmail Usta’dan sonra bir nesil olmayacaktır.  Çanakkale seramiğinin bütün özelliklerini mutlaka yeni nesillere aktarması gerektiğini düşündük. Çanakkale Belediyesi olarak kendisine bir Seramik Atölyesi hazırladık ve yeni seramik ustaları yetiştirmesini istedik.  O da bizi kırmayınca Güney Marmara Kalkınma Ajansından destek aldık ve bir proje hazırladık ve Özgürlük Parkında atölyemizi oluşturduk” şeklinde konuştu.
 
“ÇANAKKALE SERAMİĞİNİ TANITMAK VE UNUTTURMAMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”
Çanakkale seramiğinin sanata ve sanatçıya gereken önemi vermeye devam edeceklerinin altını çizen Gökhan, “Çanakkale seramiğini tanıtmak amacı ile her Fuara gittiğimizde çarkımızı da götürdük ve Ustamızla canlı performans yaptık Çanakkale seramiğini tanıtmak için.  Bunun yan sıra eski Er Hamamını da restore ederek Seramik Müzesi haline getirdik.  Dolayısı ile Çanakkale Seramiğini tanıtmak ve unutturmamak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.  Bu anlamda geçmişte yaşayan ustaları da var ama Çanakkale seramiğinin yaşayan son ustası İsmail Usta hayattayken ondan faydalanmak çaba gösteriyoruz” dedi.
 
“ÇANAKKALE SERAMİĞİ DENİNCE AKLA İLK GELEN İSİM İSMAİL USTA”
İsmail Usta’nın ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülüne de değinen Başkan Ülgür Gökhan, “Çanakkale Seramiği denilince ilk akla gelenlerden bir olan İsmail Usta, daha önce Seramik Fabrikalarında uzun yıllar çalışmış,  ayrıca Arkeolog Ümit Serdaroğlu, Assos’ta kazılar yapılırken,  Antik Seramik buluntularının tekrar yapılması için İsmail Usta’dan faydalanmış.  Daha önce, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çanakkale’ye geldiğinde eşi Seramik Müzesini gezmişti ve ona da bahsetmiştik.  2019 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığına ustamızın Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görülmesi için başvurduk.  Geçtiğimiz sene Sayın Cumhurbaşkanımızın da takdiri ile İsmail Usta, Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görüldü.  Ustamız ödülünü alırken bizim de Çanakkale Seramiği olarak adımız duyuldu.  Bu vesile ile Çanakkale seramiğimizle olarak biz de ödüle ortak olduk” sözlerine yer verdi.
 
“USTAMIZIN İSMİ BU PARKA YAKIŞTI“
Başkan Gökhan, İsmail Usta’nın yaşayan bir insan hazinesi olduğunu belirterek, “Ustamız Yaşayan İnsan Hazinesi değerlerimiz, ama daha uzun yıllar anılması için Ustamızın İsmini Parka verilmesini istedik ve Meclisimizin Mart Ayı toplantısında Meclis üyelerimiz oy birliği ile İsmail ustanın isminin bu parka verilmesini kabul etti.  Park için de güzel bir ese yapmış, Çanakkale Vazosu.  Parkın çeşitli yerlerine koyduğu eserlerle kanıtladı ki ustamızın isminin bu parka yakıştığını söyleyebilirim” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İsmail ustanın yapmış olduğu eserlerin konulduğu parkı gezerek, eserler hakkında bilgi aldı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN