Çanakkale’deki iş yerlerinde hijyen kurallarına uyulduğunu ve bu konuda çok iyi durumda olduğumuzu söyleyen Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği Başkanı Ünal Özcan, geçtiğimiz hafta gerçekleşen denetimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği Başkanı Ünal Özcan Özcan, yapılan denetimler sonrasında yüzde 90 oranında bir başarı olduğunu dile getirdi. Özcan, yaptığı açıklamada, “Maskesiz esnafımız yok. Çalışanların hepsi maske takıyor. Sosyal mesafe kuralları uygulanıyor, her masasında, girişinde hijyenik malzemeler var. Bunlara gerçekten riayet ediliyor. Normalleşme sürecinin başlamasının ardından, periyodik olarak haftanın bir günü, bazen haftanın iki günü belli kuruluşlardan yetkililer; belediyeden, sağlık il müdürlüğünden yetkililer denetimlerde görev yaptı. Yurt genelinde periyodik denetimler yapılıyor. En son geçtiğimiz hafta denetim yapıldı” dedi.
 
“ÇANAKKALE’DEKİ İŞLETMELER BU KURALLARA UYDU”
“Bir önceki valimiz Orhan Tavlı, şimdiki valimiz İlhami Aktaş, belediye başkanımız Ülgür Gökhan ile bu konu hakkında görüştük” diyen Başkan Özcan, “Pandemi Kurulu üyesiyiz ve kurulda da görüştük. Hep söylediğimiz şey şuydu; bu denetimler yapılırken direkt cezai işlem yapılmasının bu dönemde çok büyük sıkıntı ortaya çıkaracağını söyledik. Direkt 3 bin TL’den başlayan cezalar olduğunu söyledik. Ayrıca biz meslek kuruluşları olarak iş yerlerine uyulacak kuralları gösterdiğimizi, odalar tarafından bilgilendirmeler yapılmasından tutun esnaf birliği olarak maske dağıtımı gerçekleştirdiğimizi anlattık. Denetimlerde, iş yerlerine gidildiğinde bir eksiklik varsa ilk etapta uyaralım dedik. Denetimlerde gidilen iş yerlerinde bilmediği için bir eksik varsa uyarılarda bulunuldu ve tekrar denetime gelineceği vurgulandı. Yüzde 90 hatta 90’ın üzerinde işletmeler bütün kurallara mükemmel bir şekilde uydu. Özel şikayetler dışında Çanakkale’deki işletmeler bu kurallara uydu. Esnaf da biliyor uyulduğunu, ceza rakamı belli” ifadelerini kullandı.
 
“NE MESLEKİ ODAMIZDAN NE ESNAFTAN ŞİKAYET GELMEDİ”
Özcan, esnafa da teşekkür ederek, “İlk önce kendi sağlığı önemli. Müşterinin de virüs getirme ihtimali olduğunu bildiği için esnaf ilk önce kendi sağlığını da düşündü. Vatandaştan da aynısını bekledi. Vatandaş da gittiği bir işletmede maske veya dezenfektan görmezse girmiyor. Çanakkale olarak bu denetimlerde bize ne mesleki odamızdan ne esnaftan şikayet gelmedi. En son yapılan denetimlerde yüzde 90’ı üzerinde uyulduğu yönünde bilgiler aldık. Bu da bizim hoşumuza gitti” diye belirtti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN