Trol avcılığı yasağı bitmesiyle beraber 15 Temmuz tarihinde yeniden avlanmaya açılacak olan trol tekneleri Çanakkale Boğazı’ndan geçerek, Ege Denizi’ne inmek üzere yola çıktı. Çanakkaleli balıkçılar teknelerin avlanması sonrasında balığın tezgâhta bollaşacağını söyleyerek, bu durumdan memnun olduklarını dile getirdiler.
 
Çanakkale Balıkhalindeki balıkçılar, şu an tezgâhlarda çok fazla balık çeşidi olmadığını fakat trol avcılığı yasağının bitmesiyle yeniden balık tezgâhlarının bollaşacağı bilgisini verdiler. Mevsimi olan balıkların; barbun, tekir, mezgit, karides istavrit olduğunu söyleyip önümüzdeki günlerde bu balıkların
bolca bulunabileceğini söylediler.
 
“SARDALYE DENİZİN KURU FASULYESİDİR”
Balıkçı Şefik Değirmencioğlu balıkların bollaşacağının altını çizerek,  “Şu an tezgâhlarda fazla çeşit balık yok. Bildiğiniz gibi Çanakkale’mizin meşhur denizin kuru fasulyesidir dediğimiz sardalyemiz mevcut. Yetiştirme balıklarımız var. Fakat şimdi troller başladığı zaman, bereketiyle gelsin, mesela barbunumuz, tekirimiz, mezgitimiz, karidesimiz bol bol olacak. Sardalye yağlı mevsim balığı olarak devam ediyor, ızgaralık, fırında yapmalık. Tabii bunun yanında barbunu, tekiri, karides bunlarda mesela yeni başlayacak. Bundan sonra tezgâhlarımız bollanacak“ şeklinde konuştu.
 
“10 GÜN SONRA FİYATLARDA DÜŞÜŞLER OLUR”
Balık fiyatları hakkında değerlendirmede bulunan Değirmencioğlu, “Fiyatları henüz belli değil. İlk aşamada biraz yüksek olabilir ama bu durum 1 hafta 10 gün sonra fiyatlarda düşüşler olur. Balık bollaştıkça fiyatlarda düşüşe geçecek. Hava şartları bozuk olduğu zaman balık fiyatları biraz yükselme yapar“ sözlerine yer verdi.
 
“KARİDES VE MEZGİT BOLLAŞACAK”
Balıkçı Onur Öğet ise, “Önümüzdeki günlerde mezgit, karides, istavrit gibi balık çeşitleri başlayacak. Ve fiyatlar biraz düşebilir. Ama özellikle karides ve mezgit çoğalacak bunlarda fiyatlar biraz düşebilir. Balık bollaştığı zaman, fiyatlara muhakkak yansımasını göreceğiz” ifadelerini kullandı.
 
FİYATLAR HAVA KOŞULLARINA BAĞLI
Hava şartlarında önemli değişiklikler olmazsa fiyatların düşeceğine vurgu yapan Öğet,  “Hava şartlarına bağlı olarak üç gün önce sardalye 20 lirayken, dün 35 lira oldu, bugün 30 lira. Ama denizde sardalye var yani. Hava bozmadığı sürece balıklar gayet ucuz gidiyor. Önümüzdeki günlerde de fiyatlarda bir yükselme beklemiyoruz.  Balıkçılık çünkü havaya bağlı bir meslek. Hava 3 gün üst üste eserse, balık çıkmazsa balık fiyatları artar. 1 hafta 10 gün havalar normal gider balıkçılar çalışmaya devam ederse, bollaşır böylelikle daha da ucuzlar. Vatandaşlar fiyatları şu an biraz pahalı buluyorlar, haklılar da. Ama mevsimi olan balık sezonu başladı. İnşallah herkesi de bekliyoruz. Bizde elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz vatandaşlarımıza ”dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN