Normalleşme süreci devam ederken, altın fiyatlarındaki dalgalanmalar da gün bazlı olarak değişiyor. Bu hafta çeyrek altın 640, gram altın 392 fiyat bandında görülürken kuyumcular fiyatların yakın zamanda değişmeyeceğini düşünüyor.
 
Hafta başından bugüne kadar altın fiyatlarında yaşanan yükselişler, yastık altında altın bulunduran vatandaşları memnun ederken, yatırımcıların da yüzünü güldürüyor. Altın fiyatları ve son dönemlerdeki satışlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Çanakkaleli sarraflar fiyatların kısa bir süre için düşmeyeceğini söyledi.
 
‘‘EN GÜVENLİ LİMAN ALTIN’’
Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay altın fiyatlarındaki yükselişlerle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Altın fiyatları pazartesi hafta başı itibariyle yaklaşık 640 TL çeyrek altın, gram altın fiyatı ise 392 TL olarak başladı. Ancak dünya genelindeki koronavirüs testlerinin sonuçlarındaki, vaka sayısının artışlarıyla birlikte başlayan ve birtakım ülkelerdeki siyasal hareketlenmeler, özellikle Hong Kong ve Sırbistan’da’ ki hareketlenmeler, dünyadaki bu tip manipülatif olaylara karşı piyasadaki en güvenli liman olarak görülen altının ciddi derecede prim yaptı“ ifadelerine yer verdi.
 
“ALTIN BUNDAN SONRA DA YATIRIMCISINI ÜZMEYECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR“
Kuyumcu Ay, altının yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam edeceğini belirterek, “Perşembe günü itibariyle, öğlen üzeri başlayan onsun seyri, bin 819 dolara kadar seyretti. 24 ayar altında yaklaşık 4 bin 250-4 bin 300 civarına yaklaştı. Fiyatlar anlaşılan o ki bu uzun soluklu süre içerisinde bu artışları göreceğiz gibi gözüküyor. Ama ara sıra içerisinde kar satışları da görebiliriz. Bazı yorumcular yılbaşı itibariyle altının yılsonunda 400 lira bandında olacağını söylüyorlar iken şuan 7. Ay itibariyle bu bandı buldu. Yılsonundan itibaren 500 lira bandına tekrar çıkar mı çıkmaz mı tekrar söylenmeye başlanınca, ister istemez altının manipülatif de olsa bir gerçek bir artışı söz konusu. Bu şartlar dâhilinde yatırımcıların açıkçası altına olan güvenini hiçbir zaman eksiltmediklerini görerek konuşursak, altın bundan sonra da yatırımcısını üzmeyecek gibi görünüyor. Çok kısa vade içerisinde büyük yükselişlerin bir karlı satışlarını yaşar piyasa. Bu satışlar kar satışları adı altında adlandırılır. Buna istinaden belirli bir oranda düşüş olur ama yılsonuna kadar baktığımız süre içerisinde ons un 2 bin-2 bin 200 dolar bandında olacağı söyleniyor. Buda rakamsal değere vurursak altının 500 lira bandına çıkabilme ihtimalini de bir kenarda tutmak gerekiyor“ dedi.
 
ALTIN BOZDURMA TALEBİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR
Ay, gelen müşterilerin alımdan ziyade satış yapmak istediklerine değinerek, “Vatandaşlarımız daha çok satış yapıyorlar. Yatırım yapmak isteyenler halen var. Çünkü fiyatların zaman içerisinde kaçırdıklarını ve piyasadaki değerlerle altına girmek isteyip giremeyen insanların altına girme talebi oluyor. Ayrıca kendilerinin fiyatları yüksek bulduğu da yapmak istedikleri ( ev, araba gibi ) yatırımları değerlendirmek isteyen insanlar da altınını bozduruyor. Fakat pandemiden dolayı düğünlerin yapılması biraz yavaşlandığı için bu sene bizim normal perakende boyutumuzdaki satışlarımız biraz zayıf vaziyette“ şeklinde konuşmasını tamamladı.
 
“ALTIN HİÇBİR ZAMAN YANILTMIYOR“
Kuyumcu Muharrem Çakır ise altının yatırımcısını yanıltmayacağı vurgusu yaparak, “Altın bugün itibariyle 400 TL’yi gördü. Hafta başında 394 civarındaydı. Hafta sonuna kadar 400 TL’yi görmesini bekliyorduk fakat hafta ortasında 400’ü gördü.  Gidişat piyasanın konuşması yukarıya gideceği yönünde ki altın hiçbir zaman yanıltmıyor hep uzun vadede yukarıya gitti. Şu an 400 TL yaptı deniyor. Altın ilerleyen günlerde yine bir 15-20 TL’lik oynama yapar, gelir gider ama uzun vadede daima yukarıya gider. Pandemi durumu altının yükseliş durumunu hızlandırdı, etkiledi. Çin ve Amerika arasındaki ticaret savaşları onsu zaten hareketlendirmişti. Bu altının durumu devletlerarası ilişkiler ve ekonominin durumuyla alakalı daha çok“ ifadelerini kullandı.
 
“DÜĞÜN SEZONU KUYUMCUNUN CAN SUYU“
Kuyumcu Çakır, normalleşme süreciyle birlikte satışların arttığını şu sözlerle açıkladı: “Düğün sezonu kuyumcunun can suyu gibi bir şey sonuçta burada birçok ürün satılıyor sadece çeyrek değil. Hayatın normalleşmesiyle beraber satışlarımız arttı. Karantina sürecinde zaten kapalıydık, vatandaşlarında sokağa çıkma yasakları vardı. Satışlarımız şimdilerde çok iyi derecede diyemem fakat kötü de diyemem şükür.“
 
“YILBAŞINDAN İTİBAREN %36 ORANINDA BİR DEĞER KAZANDI ALTIN“
Çakır, altının yılbaşından bu yana değer kazandığını söyleyerek ,“Altını pandemi süreci başladığında, mallarını çözmek sıkıntıya girdi sadece darphaneden alındı. Birde o dönemde altın yükselecekti ki yükselişe geçti 300 TL’den bir anda 360 TL’ye geldi ve böyle yükselişler devam etti. 2-3 aylık bir süre içerisinde oldu ve baktığımızda yılbaşından itibaren %36 oranında bir değer kazandı altın. Böyle bir kazancı var. Altını herkes alıyordu faiz oranlarının düşmesi, ev satışlarını etkiledi şu an biraz bozdurmada var sebebini ben soruyorum mesela ‘neden bozduruyorsunuz’ 10 kişiden 8’i diyor ki ev alacağım, 2 kişi ise araba alacağım. Altını çok düşükten alanlar, bakıyorlar ev fiyatları şuan çok uygun, ‘altından kazanacağımı kazandım’ düşüncesiyle ‘artık bir evim olsun’ diyor vatandaşlar’’ şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN