Geçtiğimiz ay Ankara’da toplanan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’na bağlı oda temsilcileri, düzenledikleri toplantıda esnafın sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın telekonferans yöntemi ile katıldığı toplantıda bulunan Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan değerlendirmelerde bulundu.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Ankara’da katıldığı toplantı sonrasında değerlendirmelerde bulundu. Özcan, “Dünya genelinde pandemi durumu ortaya çıkıp tedbir anlamında birçok meslek kolunda işletmelerimiz kapandı. Çok sıkıntılı bir iki buçuk aylık dönem geçirdik. Burada tabi ki önce sağlık. Sağlıkla ilgili devletimiz gereken tedbirleri almayla ilgili çalışmalar yaptı. Okulların kapatılmasından tutun, işyerlerinin durumu söz konusu. Bu süreç devam ettikten sonra özellikle Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda Haziran ayı başı itibariyle birçok meslek kolunda gerekli tedbirler ve önlemler alınarak faaliyetlerine başladı. Bu faaliyetlere başlarken, bütün sektörlerde; ticari araç taşımacılığından tutun gıda ile ilgili meslek gruplarına kadar belli önlemler alındı ve iş yerlerimizin fiziki durumuna göre müşteri potansiyelimiz otomatik olarak yarı yarıya indi. Örneğin, restoranlarda masa sayıları düşürüldü. İş yerleri açılır açılmaz doğal olarak esnaf, iş hacmi düştüğünden dolayı beklediğini bulamadı. Vatandaşların da psikolojik söz konusu. Pandemi süreci bitmedi, halen daha virüsle mücadele devam ediyor. Herkes önlemler almaya çalışıyor ve insanlar da kalabalık ortamlara gitmemeyi düşünüyor. Kendi ilimiz için söylersek; bu aylar hareketliliğin fazla olduğu aylar ve bir beklenti vardı ama pandemiden dolayı beklediğini bulamadı esnaf ve sanaatkar” dedi.
 
“SADECE ÇANAKKALE’NİN DEĞİL TÜRKİYE’NİN SORUNU”
Özcan, “Bizim pandemi süreci içerisinde işletmelerimiz kapatıldığı zaman biz devletimiz Halk Bankası’ndan, Esnaf Kefaret Kooperatiflerinden düşük faizli krediler verdi. Bu ödemeler de 6 ay sonrası için planlandı. Sosyal güvenlik primleri, Bağkur primleri, vergiler, elektrik, doğalgaz ile ilgili öteleme süresi söz konusu oldu. Bu süreç böyle giderken Ekim, Kasım sonu ödemediğimiz bu primlerin ödeme süresi gelecek ve çift şekilde ödemeye başlayacağız. Bu kullandığımız kredilerin ödeme tarihi de bu tarihlerde. Pandemiden önce de esnafın kullandığı krediler vardı. Bu kredilerin de ödeme tarihleri aynı tarihlerde. Biz bunları yerel vekillerimize, ilgili bakanlıklarımıza bunu sürekli anlatıyoruz, yazılı ve sözlü girişimler yapıyoruz. Yerelde kurumlarla ilgili yapılacak olanlarla sıkıntımız yok, bunları hallediyoruz ama Türkiye’nin gerçeği var, sadece Çanakkale’nin değil Türkiye’nin sorunu” ifadelerini kullandı.
 
ÖTELEME TALEP EDİLDİ
Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya dair detaylı açıklama yapan Başkan Özcan, “Ben Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu kurul üyesiyim. Her ay orada bir görevimiz var, mümkün oldukça Ankara’da bakanlar düzeyinde toplantılarımızı yapıyoruz. Bir toplantımıza Ticaret Bakanı, bir toplantımıza İçişleri Bakanı, bir toplantımıza Hazine ve Maliye Bakanı katılarak teşkilat ile görüş alışverişinde bulunuyor. En son Ticaret Bakanımız Ruhsar Hanım telekonferans yöntemi ile toplantımızda bize hitap etti. Kendilerine her il ortak sorunu ne ise bunları ifade ettik. Neler istedik? Bu zaman içerisinde alınan kredilerin, iş hacminin düşmesi, vatandaşın mekanlara zorda olmadıkça gitmemesi sebebiyle Kasım ayında esnafın bunu ödemesinin mümkün olmadığı, üst üste biriktiğini belirttik. 2021 yılında belli bir tarih belirlenerek ilk etapta ötelenmesini talep ettik. Esnaf ve sanatkar bu süreç içerisinde nakit desteği alamadı. Biz devletimizden bunu bekliyoruz. Devlet babadır, biz vatandaşlar olarak onun çocuklarıyız. Biz devletimize gitmek zorundayız. O dönemde kapanan işyerleri için en az asgari ücret tutarında nakit desteği isteğimizi belirtmiştik. Birçok işletme günlük gelirine göre evinin geçimini sağlıyor. Bazı işletmeler icra ile ilgili ödeyemedikleri borçları ile ilgili sıkıntıları vardı, pandemi döneminde bu adli işler durduruldu, hemen akabinde bu işin başlamamasını istedik. İcra takibine düşmüş esnaflar var, bunun yılsonuna kadar ötelenmesini istedik. Şu anda okul servis araçları çalışamıyor, diğer taşımalarla ilgili de bir düzenleme yapıldı. Kapasite yarıya indirildi. Bugün 25 koltuklu bir araç 12 yolcu alabiliyor. 25 kişi ile iken para kazanma konusunda sıkıntı varken, 12 kişi taşımacılıkta problem yaşıyorlar. Dedik ki, devletimiz bu ticari araçlardan yakıtlarında ÖTV ve KDV almasın, kolaylık sağlasın. Bunların araç sigortaları büyük para. En azından pandemi süreci içerisinde, 2020 yılı ile ilgili trafik sigortalarında öteleme olsun gibi konuları ilettik” diye belirtti.
 
“BAYRAM ÖNCESİ MÜJDE İSTEDİĞİMİZİ AKTARDIK”
“Bu süreçte hiç hacmi düşüyor, esnaf giderini karşılamakta bir sıkıntısı olursa fiyat artışına gidebilir” diyen Özcan, şunları söyledi: “Bu fiyat artışı esnafın da işine yaramaz, vatandaşın da işine yaramaz, enflasyonu yükseltir. Bunların hepsini düşünerek, esnafın ödemek zorunda olduğu ücretlerin ötelenmesi ve ayrıca bunun yanında nakit desteği. Ticaret Bakanımız, Maliye Bakanlığı ile nakit desteği konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Çalışmaların henüz sonuna gelmediğini söyleyerek, ‘Söylediklerinizin hepsinde haklısınız, biz de biliyoruz’ dedi ve biz de bayram öncesi müjde istediğimizi aktardık. Somut, bitmiş bir çalışmanın olmadığını ifade etti. Biz taleplerimizi ilettik, takibini yapıyoruz. Ama şu anda bunu devlet karar verecek. Olan tarafı da olmayan tarafı da bize söyleyecek. Ama biz elimizden geldiği kadar bunun mücadelesini vereceğiz.”
 
“ESNAF VE SANATKARLARIMIZ ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Özcan, “Pandemi sürecinde, Merkez, Kepez ve diğer belediyelerin esnaflarımız için yaptıkları, su indirimi, işgaliye ve kira ücretlerinin ötelenmesi, işyerlerinin ,ticari araçların dezenfekte yapılması konularında yardım ve destekleri için esnaf ve sanatkarlarımız adına teşekkür ediyorum” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN