Çanakkale İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, yaz Kur’an kursları ve Kur’an eğitiminin bu yıl içerisinde olduğumuz salgın hastalık sebebiyle camiiler de olmayacağını Diyanet TV ekranlarından çocuklarla buluşacağını duyurdu. Çocukların bu süreçte en büyük desteği ailesinden göreceğini ve aileden ne görürlerse o değeri benimseyeceklerini de vurguladı.
 
Çanakkale İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, okulların tatile girmesinin ardından yaz sezonuna dair alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Müftü Kabukçu konuyla ilgili olarak, “Okulların tatil olduğu sürece her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz kurslarımız camilerimizde olacaktı. Ancak malumdur ki, bir süredir içinde bulunduğumuz salgın hastalık sebebiyle camilerimizde cemaat ile ibadet yapamıyorduk ama çok şükür yakın tarihte camilerimizde cemaatle ibadete başladık ve inşallah önümüzdeki süreçte hem ülke olarak hem insanlık olarak bu hastalıktan kurtulduğumuzda normal hayatımıza döneceğiz. Ancak şu var ki; bu hastalıkla ilgili her türlü tedbire uymak, takip etmek, elbette ki bizlerin Müslümanlar olarak görevi olduğu aşikârdır. Buradan hareketle yine alınması gereken temizlik, maske ve sosyal mesafe gibi konulara inşallah dikkat etmeye azami gayret gösteriyoruz. Unutmayalım ki ister fert olarak isterse toplum olarak karşılaştığımız her bir şey öncelikle bizim için bir imtihan sürecidir. Bu imtihan sürecini yaşarken, biz sadece kendimizi düşünmüyoruz. Düşünmemeliyiz. Bizim yapacağımız herhangi bir hata veyahut yanlışlıktan dolayı telafisi mümkün olmayan işlerle karşılaşırsak elbette ki kul hakkı kavramına dikkatlerinizi çekmek isterim” ifadelerine yer verdi.
 
DİYANET TV ÜZERİNDEN YAZ KURSLARI BAŞLADI
Kabukçu,  pandemi sürecinde her yıl yapılan kursların bu yıl televizyon üzerinden yapılacağını duyurarak, “Değerli kardeşlerim, içinde bulunduğumuz bu pandemi sürecinde yaz kurslarımızın nasıl yapılacağına dair başkanlığımızın almış olduğu prensip kararı gereği, hem çocuklarımıza faydalı olmak için ama aynı zamanda pandemi sürecini güzel bir şekilde yönetmek için Diyanet İşleri Başkanlığının yayın yaptığı Diyanet TV üzerinden çocuklarımıza programlarımız başlamış bulunmaktadır“  dedi.
 
“ÇOCUKLARIMIZ ELBETTE Kİ HER TOPLUM İÇİN GELECEĞİMİZDİR”
Kabukçu, bu senenin diğer senelerden farklı olacağını fakat çocuklarımıza her türlü öğrenimin sağlanacağını belirterek, ‘’Çocuklarımız elbette ki her toplum için geleceğimizdir. Yani biz varlık olarak ne varsa maddi ve manevi, nasıl bizden öncekilerden tevarüs edip miras aldıysak, bizde elimizde var olanları bizden sonraki nesle devredeceğiz. Bu itibarla elbette ki her toplum kendi çocuğunun, zamane imkânlarıyla yetişmesini, büyümesini ve zamanın bilgileriyle mücehhez kılınmasını canı gönülden arzu eder. Elbette ki bizler çocuklarımızın mizaçları gereği hangi bilimlere meraklı ise; fen bilimleri, mühendislik, sosyal bilimler, tıp gibi çocuklarımızın kendi meslekleri merakları, kabiliyetleri ölçüsünde destek vermek veliler olarak bizlerin asli görevlerindendir. Ama unutmayalım ki her birimizin çocuklarımıza ait yapacağımız en temel görevlerden bir tanesi de milli ve manevi değerler, dini duygular, değer eğitimi diye ifade edilen, Müslüman bir toplumda var olan temel kavramlar ve davranışları da kendilerine kazandırmalıyız. Bunun için çocuklarımızın hem dini pratikleri kazanması açısından hem de bizim geleneksel imhal bilgisi çerçevesi içerisinde özetlediğimiz, Müslüman bir bireyin bilmesi gereken temel bilgileri aldığımız, en yegâne mekânlarımız camilerimizdir. Tabi bu yıl camilerimizde çocuklarımızın neşelendirmesi mümkün olmadığı ve olamayacağı için başkanlığımızın almış olduğu eğitim prensibi gereği, inşallah günlük diyanet televizyonundan yayınlanan programlara katılmalarına gayret gösterelim. Bu itibarla biz başkanlığımızın talimatı gereği, velilerimizin bilgisi ve izni dâhilinde kayıtlarımızın sisteme yapılmasını istiyoruz. Çünkü eğitim materyallerinin ne kadar olması gerektiği ancak taleple belli olacaktır. Kaydını yaptıran her bir kardeşimiz en yakınındaki camii görevlisiyle irtibata geçerek materyallerin temini konusunda bizlere müracaat edebilirler” söyleminde bulundu.
 
“VELİLERİN TEVECCÜHÜ, İLGİSİ, TEŞVİKİ ÇOCUKLARIMIZIN ÜZERİNDE SON DERECE ÖNEMLİDİR“
Çocukların bu süreçte en büyük desteği ailesinden görmek beklentisi içerisinde olduğunu vurgulayan Kabukçu, “Kitap, rehber, hoca her biri bizim için son derece önemlidir. Fakat değerli kardeşlerim hayat bize bir çocuğun eğitimindeki en temel rollerden bir tanesi anne-babasının rolleridir. Hatta diğer yakınlarının da rolleri önemlidir. Özellikle çocuklarımızın tatil olduğu bu süreçte temel dini bilgiler, kuran- ı kerim okumasını öğrenmek eğer okumasını biliyor ise biraz daha ilerletmekle alakalı çalışmalarında, velilerin teveccühü, ilgisi, teşviki çocuklarımızın üzerinde son derece önemlidir. Örneğin bir baba akşam eve geldiğinde ‘yavrum bugün televizyonda hangi dersi işlediniz, bunlardan bana bahseder misin’ şeklindeki teşviki o çocuğun ertesi günkü derse hazırlanmasında son derece büyük bir motivasyon sağlayacağı aşikârdır. İster normal dönemde yaz kurslarında camilerimizde, isterse eğitimin zor olduğu böyle dönemlerde çocuklarımızdan da çok fazla şey beklemek mümkün değil hatta doğru da değil.  Ama şu var ki çocuklarımızın gönül dünyasında dini, milli ve manevi değerlere ait bir takım meselelerin haberdar edilmesi, oraya yerleşmesi ve temel sağlam bilgilerle donatılması geleceklerinin inşası açısından gereklidir“ şeklinde konuştu.
 
“KUR’AN-I KERİM MÜSLÜMAN BİR BİREYİN ÖNEMLİ BİR BİLGİ HAZİNESİDİR“
İbadetlerin önemine ve hayatımızdaki değerlere dikkat çeken Kabukçu, ‘‘Yaz kurslarında özellikle her yıl olduğu gibi birkaç temel dersi esas alıyoruz. Kur’an- ı kerimle alakalı ünsiyetleri. Kur’an- ı kerimin okunması önemli. Ama daha da önemlisi Kur’an- ı kerimin öğrettiği özellikle hayata dair ahlaki değerler; yalan söylememek, alışverişinde düzgün olmak, anne- babaya asi olmamak, komşulara iyi davranmak gibi güzel ahlaki değerlerin anlamlarının kaynağı bizim için ilk olarak Allah’ın kitabı Kur’an-ı kerimdir. Kur’an- ı kerimi öğrenmede her bir çocuğumuzun kabiliyeti farklı olabilir. Bazı çocuklar bir yaz döneminde bunu halledebilir ama bazısı ikinci bir yaz dönemine ihtiyaç duyabilir. Ama Kur’an- ı kerimi okumasını öğrendikten sonra başta tecvit kuralları olmak üzere, Kur’an bilgisiyle alakalı bilgileri her yıl daha da geliştirmek eğitimi, mesleği ne olursa olsun Müslüman bir bireyin önemli bir bilgi hazinesidir. Ayrıca genel kültür açısından da son derece önemlidir ve Kur’an-ı kerimin mana, mefulün hatta belli surelerin tefsiri ve izahı gibi imkânlar dâhilinde öğretilemeyecek olan temel kavramlar ve bilgiler her birimiz için içinde yaşadığımız çağda son derece önemlidir. Bizim hurafe ve batıl itikada düşmeden istikamet düzene üzerinde gitmemiz açısından ve diğer yandan genel ilmihal çerçevesinde imana dair bilgiler, ibadetlere dâhil bilgiler, ahlaki değerler ve imkân nispetinde de sevgili peygamberimizin hayatından örnek bilgiler bizim için oldukça önemlidir. Bu yaz kurslarımızda tüm bunları programların arasında katmaya azami gayret gösteriyoruz. Bunların her birinin kendi içerisinde bütüncül olarak ayrı ders yapılması önemlidir. Allah’a iman, meleklere iman,  kitaplara iman, peygamberlere iman, ahiret yurduna iman gibi temel değerlerin daha tafsilatlı öğretilmesi esas olmalıdır. İbadetler bize emanettir. Her birimizin ibadet dünyasında eksiler artılar olabilir. Bu kişilerin kendi sorumluluğudur. Ama Müslüman bir bireyin iki rekât namazın nasıl kılınacağını bilmesi kadar dünyada manevi hazzı yüksek olan bir şey olamaz.  İbadetlerle alakalı temel bilgileri ve uygulamaları bizim öncelikle sahihi bir şekilde öğrenmemiz ve çocuklara öğretmemiz gereklidir. Ahlaki değerler günümüz dünyasında her birimizin kendine göre az veyahut çok maddi imkânları vardır. Bir ailede yetişen çocuğun başta anne- babası olmak üzere kardeşlerine, diğer aile fertlerine karşı davranışlarında, okula gittiğindeki öğretmenine karşı davranışlarında, yolda giderken bir büyüğüne karşı nasıl davranmasına gerektiğine varıncaya kadar öğreneceği değerlerdir. Bir büyüğüyle karşılaştığında selam verip hal hatır etmesine varıncaya kadar bir takım ahlaki değerleri öğretmek elbette ki anne- babalar olarak her birimizin ortak görevlerindendir. Bunların sıralı, yerinde ve zamanında eğitimi verilmesi önemlidir. Bir çocuğun belirli yaşlara geçtikten sonra da öğrenmesi mümkün olabilir ama her ilimde olduğu gibi yerinde ve zamanında öğretilmesi önemli bir kazançtır.

 Sevgili peygamberimizin hayatına dairde bilgileri hem sıralı hem de geniş şekilde öğrenmesi gereklidir. Peygamber efendimizin örneğin eğitimle, anne- babaya saygıyla, doğru sözlük olmakla, temizlikten, ahirete öğrettiği mesajlar ve bilgiler bizim hayatımızın temel bereket kaynağıdır.  Bu yaz dönemi 4-6 haftalık bu süre çabucak geçecektir. Kitabı açtığımızda belki zaman zaman büyüklerimizin de istifade edebileceği; , abdestle, namazla alakalı kavramlar, bilgiler mutlaka olacaktır. Çocuklarımıza teşvik açısından bu davranışlar oldukça önemlidir. Rabbim cümlemizin evladını dünya ahiret göz aydınlığı olan hayırlı evlatlar eylesin. Hiçbirimizin evladını, hiçbir hastalıkla duçar eylemesin, her türlü kazadan beladan, fitneden yavrularımızı Rabbim muhafaza eylesin.  Bütün yavrularımızı iyi insanlarla karşılaştırsın. Rızıklarını helalinden geniş eylesin. Dünya ve ahirette göz aydınlığı olan ömürleri bereketli olan hayırlı evlatlardan eylesin“ diyerek sözlerini tamamladı.
 
Gülçin AKIN