Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Enstitüsü, Ege Tarımsal Enstitüsü ve Sakarya Mısır Enstitüleri tarafından geliştirilen milli tohumların hasadı geçtiğimiz ay yapıldı. Tamamı yerli olan tohumlar 2019 yılının Aralık ayında Aldane, Saban,  Bereket, Cumhuriyet,  Abide,  Anafarta, Nusret, Köprülü ve Uysal,  Çıplak Köyü Muhtarlığının da destekleri ile tahsis edilen tarlalara ekilmişti.
 
Yerli tohumların ürün vermesi sonrasında gerçekleşen hasat hakkında bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Can, “Bakanlığımızın tarım politikaları kapsamında, Çıplak Köyünde hasadını yaptığımız arpa, buğday ve yulaf tarlasındayız.  Yerli ve milli tohumlardan oluşan dokuz tane buğday çeşidimiz, iki tane arpa çeşidimiz ve dört tane de yulaf çeşidimizi hasat ediyoruz.  12 Aralık 2019 yılı Çıplak Köyü Muhtarlığı ile gerçekleştirdiğimiz paydaş olduğumuz onların desteği ile bize tahsis edilen tarım arazilerinde yerli ve milli tohumlarımızı toprakla buluşturduk. Bugün de hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bu hasadın ülke tarımına hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
100 YILLIK BİR DÖNEME VURGU
Mühendis Can, yapılan proje ile ilgili verdiği detaylarda, “Dokuz tane buğday çeşidimizi Trakya Tarımsal Enstitüsünden temin ettik.  Bunlardan Aldane, Saban,  Bereket, Cumhuriyet,  Abide,  Anafarta, Nusret, Köprülü, Uysal bunun yanında Ege Tarımsal Enstitüsünden de iki tane arpa çeşidimiz var, Egebey ve İmbat.  Bunun yanında da dört tane yulaf çeşidimiz var. Kayı,  Manyas, Tarı ve Avar çeşitlerini ektik. Demonstrasyonunu gerçekleştirdiğimiz bu çeşitlerin tarım camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Yıllarca gerçekleştirdiğimiz ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber yürüttüğümüz güzel çalışmalar neticesinde bu yıl da Türkiye’de ilk kez Abide, Anafarta çeşitlerini, ayrıca Sakarya Mısır Enstitüsünün geliştirdiği ve bizimle birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında, yine Nusrat, Çanakkale’mizin 100 yıllık bir dönemine vurgu yapmak için isimlerini verdiğimiz bu çeşitleri burada kullandık” dedi.
 
Gülçin AKIN