Balkan ayrıca, salgın sürecinin sona ermesinin ardından turizm alışkanlıklarının da değişeceğini belirtti.
 
Salgın sürecinde Çanakkale’de turizmin nasıl etkilendiği yönünde açıklamalarda bulunan Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, “Turizmciler olarak bu yıl Türkiye’ de turizm gelirlerinin bir önceki seneye göre en az iki katına çıkacağını ve müthiş bir turizm sezonu geçirmeyi ön görüyorduk. Tüm turizmcilerde bu beklentide hem fikirdi çünkü çok iyi bir turizm fuarı tanıtım dönemi geçirmiştik. Ancak her şey çok kısa sürede adeta çöktü. Çanakkale’de nüfusunun beşte biri turizmden elde ettiği gelirleri ile geçiniyor. Dolayısıyla Koronavirüs salgınının turizmi tamamen bitirmesi geçimini turizm faaliyetleri ile sağlayan kesimi işsiz ve gelirsiz bıraktı” dedi.
 
“ÇANAKKALE GENEL NÜFUSUNUN BEŞTE BİRİ ETKİLENDİ”
“Turizm Çanakkale için çok önemli bir gelir kaynağı” diyen Balkan, “Turizmin çok ciddi sekteye uğramasından kaç kişi etkileniyor derseniz ben bu rakamın Çanakkale genel nüfusunun beşte biri diyebilirim. Beşte bir dediğim kesim ya otelcilikten, seyahat acentesi,  rehberlik, taksicilik, restoran ve birçok sektörü kapsıyor. Turizm sektörü Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektör oldu. Hem bu süreçte hem de bu süreçten sonra turizm ne olacak diye zaman zaman turizmciler ile bir araya gelip bu konuyu görüşüyoruz. Neler yapabiliriz konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz ama Koronavirüs salgını ile ilgili süreç tahmin edilememesi nedeni ile bir çalışma yapılması da mümkün olmuyor” ifadelerini kullandı.
 
“ ‘ÇOK İYİ BİR SEZONA GİRİYORUZ’ DERKEN İŞLER DURDU”
Koronavirüs nedeni le turizm faaliyetlerinin tamamen durduğunu söyleyen Balkan, “Seyahat acenteleri müşterilerinden aldıkları kaparoları iade etmek zorunda kaldı. Turizmciler ‘çok iyi bir sezona giriyoruz’ derken bir yandan işleri durdu bir taraftan da müşterilerinden aldıkları kaparoları iade etmek zorunda kaldılar.  Seyahat otobüs firmaları yeni turizm sezonu için otobüslerini yenilediler. Çanakkale’de çok ciddi bir turizm taşımacılığı var. Onlar da şu an tepetaklak oldular. Diğer taraftan otellerin aylık çok ciddi giderleri var. Koca bir kış sezonunu geçirdikten sonra doluluk oranlarının çok artacağı sezona girmek üzereyken onlar da Koronavirüs salgının nedeni ile kapatmak zorunda kaldılar. Bir de geçimini turizm rehberliği ile yapanlar var, turizm rehberleri de işsiz ve gelirsiz kaldı” şeklinde anlattı.
 
“ÇANAKKALE KORONAVİRÜS SALGININDAN EN ÇOK ETKİLENEN İL OLDU”
Balkan, “Çanakkale Koronavirüs salgınından en çok etkilenen il oldu. Çanakkale’de turizm sezonun 18 Mart ile başlardı ve Çanakkale’ ye akın akın insanlar gelirdi, ardından 25 Nisan’dan okullar kapanana kadar Türkiye coğrafyasında en yüksek turizm potansiyeli olan ildik ve biz bu inanılmaz potansiyeli ve turizm hareketliliğini kaybettik. Bir Antalya, bir Kuşadası’na baktığımızda onların turizm sezonu nisan sonu açılırdı. Kısacası yine tekrarlıyorum. Koronavirüs salgınından en çok etkilenen Çanakkale turizmcileri oldu. Şu an gerçekten turizmciler çaresiz durumda. Turizmciler işletmelerini kapatmış bekliyorlar. Bekleyerek de bir yere varılmaz. Şu an turizmciler tekrar bir araya geliyor, bu çalışma ve toplantılarımıza sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katılıyor. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı önderliğinde bu toplantılar yapılıyor ve toplantıda Koronavirüs süreci geçtikten sonra ki bu sürecin Ramazan Bayramından sonra olacağı tahmin ediliyor. Süreç geçtikten sonra neler yapılabilir, Çanakkale turizmde nasıl tekrar öne çıkarılabilir çalışmalarını yapıyoruz” dedi.
 
“REHBERLERİN DURUMU GERÇEKTEN ÇOK SIKINTILI”
“Çanakkale’ de çarşı esnafının da en büyük gelir kaynaklarında biri turizmdir” diyen Balkan, turizm kesiminin nasıl etkilendiğini şöyle açıkladı: “Çanakkale merkeze tur otobüsleri geldiği zaman bu yolcuları çarşıya sokuyoruz, alışveriş yapılıyor, yemek yeniyor, oteller doluyordu ve bu yerli ve yabancı turistler gecede çıkıp Çanakkale’ de restoranlarda yemek yiyorlardı. Dediğim gibi Çanakkale’nin en önemli gelir kaynağı belirli dönemlerde turizmdi. Şu anda bu hareket maalesef durdu. Çanakkale’de çok ciddi bir rehber potansiyelimiz var. Hem Gelibolu yarım adası alan kılavuzları hem de rehberlerimiz var. Koronavirüs salgınından en çok etkilenen meslek ise rehberler oldu çünkü rehberlerinin son zamanda sayıları epey bir çoğalmıştı. Rehberlerin tek gelir kaynakları da çalıştıkları zaman dilimi. Turist rehberleri kışı geçirdiler, tam çalışacak ve para kazanacakken Koronavirüs salgını patlak verince rehberler tamamen çaresiz kaldılar. Rehberler için işin daha kötü tarafı, rehberler grup gezdirdikleri için bu grup hareketlerinin de bu sene yani 2020’de oluşması biraz soru işareti. Bu nedenle rehberlerin durumu gerçekten çok sıkıntılı. Ben biraz da rehberlerin bu süreçte unutulduklarını gözlemliyorum. En büyük sıkıntıyı aslında onlar çekiyor.”
 
“HERKES BUTİK TURLARI TERCİH EDECEK”
Balkan, Koronavirüs sürecinden sonra herkesin turizm alışkanlıkları değişeceğini söyleyerek, “İnsanlar Koronavirüs salgını öncesinde olduğu gibi otobüslere binip gezmeye gitmek istemeyecekler. Herkes butik turları tercih edecektir. Turizm sektörü de kendi içinde bu yeni duruma kendisini hazırlaması lazım. Turizm Bakanlığının bir hijyen sertifikası var. Bu çok güzel bir olay.  İnsanlara güven vermek gerekiyor. Bu denetlemelerde otellerin müşterilerini tehlikeye atmayacak şekilde hijyen çalışmalarını sürdürecekler ise bu otellere sertifika veriliyor. Böylelikle oteller hem denetim altında tutulacak, hem de müşteri güven içerisinde sağlığını tehlikeye atmadan tatil yapacağı inancı ile otele gelecek. Bu çok güzel bir uygulama” diye konuştu.
 
“TURİZMDE DE BAZI ŞEYLER DEĞİŞECEK”
“Çanakkale’ye Uzak Doğu’dan gelen ve tatillerini birçok ülkede geçiren yabancı turistler vardı ve hatırlarsanız bu yapancı turistler ağızlarında maske ile gezerler ve bu maskeleri dışarıda hiç çıkarmazlardı” diyen Balkan, “Biz de onların bu durumunu yadırgardık. İşte bu ve bu gibi hastalıklar Uzakdoğu’ da vardı. Uzakdoğu da bulunanlar yine de, hastalıklara rağmen tatillerinden vazgeçmediler ama tabi ki gerekli önlemleri alarak. Rehberler de bu turları mikrofon ve turistlerin taktıkları kulaklıklar vasıtası ile hizmet verirlerdi. Yani artık turizmde de bazı şeyler değişecek. Başka bir yolla da insanları tekrar tur otobüsleri ile gezdirmek mümkün değil. İşte bu önlemleri almamız gerekiyor. Bizde turizmciler olarak bu süreçten sonra nasıl önlemler alırız, nasıl güvence veririz ve bunları ciddiyet ile nasıl kontrol ederiz bunu konuşuyoruz çünkü insanları tekrar tur otobüslerine bindirmemiz, tekrar otellerde tatil yapmaya ikna etmemiz ve alıştırmamız gerekiyor. Biz de bunun için çalışmalar yapıyoruz şu anda” ifadelerini kullandı.
 
“CHARTER UÇAKLARINI ÇANAKKALE’YE GETİRMEMİZ LAZIM”
Çanakkale’nin turizm konusunda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Balkan, Çanakkale’nin uçak seferleri ile ilgili olarak çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. Balkan, “Koronavirüs süreci sona erdikten sonra Çanakkale’ de çok daha büyük bir turizm hareketinin olacağına inanıyorum. Yapılması gereken charter uçaklarını Çanakkale’ye getirmemiz lazım. Şu anda dünyanın her yerinde hava yolu şirketlerinin uçakları yatıyor.  Bu uçaklar uçacak yer arıyorlar. Çanakkaleli turizmciler bir araya gelirlerse, çünkü bunu tek bir  turizmci başaramaz,  turizmciler, otel işletmecileri, turist rehberleri v turizm taşımacıları bir araya gelirse, biz Avrupa’ dan ya da farklı noktalardan Çanakkale’ ye charter uçaklarını indirebilir. O zaman kat kat daha fazla nitelikli bir turizmi hareketine başlamış oluruz. Bir başka önemli konu ise kamp sektörü, kamp sektörü içinde Çanakkale’nin Kazdağları var. İnsanların oksijene ihtiyacı var. Alplerden sonra en fazla oksijen üreten yer Kazdağları. Bu insanların ihtiyaçlarını doğru tespit edeceğiz. Ardından da birer haftalık periyotlarla onları Çanakkale bölgesinde konaklatacağız, gezdireceğiz. Çanakkale’ de bunu başarabilecek çok kaliteli ve bilgili turizmciler var. Biz hep birlikte Çanakkale’nin yarınlarına hazırlanmamız lazım. Aksi halde Çanakkale genel nüfusunun beşte birinin geçim kaynağı turizm olan kesimi çok daha büyük sorunlar bekler” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN