Optik dükkanlarının yanı sıra birçok dükkanda hatta pazarda bile satılan güneş gözlüklerinin koruyuculuğu her yıl optikçiler ve sağlıkçılar tarafından anlatılarak, koruyuculuğu olan gözlükleri seçmek için optikçilere gidilmesi gerektiği belirtiliyor. Mart ayına yaklaşırken, güneş kendini göstermeye başlaması ile yeni güneş gözlüğü almak isteyenlere gözlüğün koruyuculuğunun ne denli önemli olduğu hakkında bilgi veren, Zer Optik sahibi Tahir Orhan, “Güneşten gelen UV ışınlarından etkilenmemek adına güneş gözlüğü kullanmalıyız, temel amaç bu. Bu noktada çeşitli gözlükler var. Polarize camlar, CR39 camlar, mineral camlar var. Bunlar kesinlikle Sağlık Bakanlığı’nın onayından geçen camlar olmalı ve bilindik markaları tercih etmeliyiz. Bunun dışında markalar tercih eder veya işporta tarzı Sağlık Bakanlığı’ndan onay alınmadan satışa sunulan gözlüklerden alırsak çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Bu tarz gözlüklerde akrilik dediğimiz cam çeşidi var. Bunlar gözlerde katarakt gibi hastalıklara yol açabiliyor. Sadece cam değil, ayrıca kullandıkları hammadde ve boyalarda sağlık yönünden problemler çıkarabiliyor, boyaların akması gibi. Marka gözlüklerin kullanılmasının öneminin nedenlerinden biri ise; Sağlık Bakanlığı’ndan geçen bir ürünün en az iki sene garantisi oluyor. Bu fabrikasyondan doğan bir hata varsa firmalar bunu kesinlikle değiştiriyor” dedi.
 
“AÇIK RENKLİ CAMLARLA DAHA RAHAT EDİYORUZ”
“Özellikle bu bahar geçiş dönemlerinde açık renkli camlarla daha rahat ediyoruz” diyen Orhan, “Özellikle parçalı bulutlu havalarda ve kapalı havalarda iki kademeli camlarla rahat edilebiliyor. Koyudan açığa doğru gelen camlar var onlarla da rahat edebiliriz. Modada da açık renkli camlar tercih edilmeye başlandı. Hem güzel gözüküyor hem de rahat bir kullanıma sahip” şeklinde konuştu.
 
“SADECE POLARİZE OLDUĞU ZAMAN DA KORUYUCU OLMUYOR”
Her polarize camın koruyucu olmadığını dile getiren Orhan, “Satılan gözlükler Sağlık Bakanlığı’ndan onay almış UV ışınlarından yüzde 100 koruyan gözlükler. Bazı spesifik camlar var UV 400, UV’nin yanında melanin özelliğine sahip camlar veya daha üst segmentlere ait camlar var. Ama işportadan alınan gözlüklerde bunlardan hiç biri yok. Sadece polarize diye satılıyor ve sadece polarize camın testlerinden bir resmi gösteriyorlar, polarize olduğunu söylüyorlar ama önemli olan sadece polarize olması değil. Sadece polarize olduğu zaman da koruyucu olmuyor. Normal bizden aldığınız polarize, belirli bir kalınlığın üzerinde olan polarize. Ama işportadan alınan polarize sıradan olan, testi geçebilen ama bu gözlüklerde UV koruyuculuğu hiç olmuyor” bilgisini paylaştı.
 
UV KORUMASI NEDEN ÖNEMLİ?
Orhan, UV koruyuculuğunun önemini ise şu şekilde anlattı: “Gözümüze çıplak olarak güneş vurduğunda bizim gözbebeğimiz küçülerek güneş ışığından belli bir oradan koruma sağlıyor. Ama UV koruyucusu olmayan bir cam getirdiğinizde bir karanlık ortamdan dolayı bu gözbebeğinde genişleme meydana geliyor ve doğal korumasını gerçekleştiremiyor. Ama kullandığınız cam korumalı bir camsa, zararlı ışın geçmiyor ve gözbebeğimiz korunmuş oluyor. Yani kataraktlaşma da veya gözde farklı bozulmalar, problemlerin nedenleri de bundan dolayı gerçekleşiyor. Retinalarda bozulmalar, retina bölgesinde buruşmalar, hep bu zararlı ışınları fazla aldığımız için. Özellikle insanlara şunu söylemek istiyorum; özellikle kış dönemlerinde de gözlük kullansınlar. Gelen güneş ışını açısından dolayı yaz dönemine göre çok daha UV’ye maruz kalacaklardır. Özellikle açık renkli camlarla, konforlu şekilde kullanabilirler.”
 
MASK GÖZLÜKLER GERİ DÖNÜYOR
2020’nin güneş gözlüğü modasını da söyleyen Tahir Orhan, “Cat dediğimiz çekik modeller çok revaçta, mask modellerine dönüş var. Yuvarlak modeller yine bu sene de çok fazla talep görüyor” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN