Geçtiğimiz ay Kepez Belediyesi’nde İŞKUR üzerinden asgari ücret ile sözleşme imzalayan personellerin, sözleşmeli personeller ile aynı maaşın aldığının anlaşılması üzerine Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, ileride belediyenin ve personellerin sıkıntı hukuki sıkıntılar yaşamaması adına maaşlarının sözleşmeye uygun hale getirmişti. Bu personellerin İŞKUR sözleşmelerinin bitmesinin ardından, sözleşmeli personel olarak tekrar bir sözleşme imzalayacaklarını ve maaşlarının buna göre düzenleneceğini söyleyen Birol Arslan, bu personellerin İŞKUR sürelerinin dolmalarının ardından yeni bir sözleşme yaptı.
 
Kepez Belediyesi’nde İŞKUR üzerinden alınan 15 kurum çalışanının deneme sürelerinin tamamlanmasının ardından, tekrar bir personel sözleşmesi imzalanarak maaşları diğer personeller ile eşit seviyeye geldi. Geçtiğimiz ay Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı’nda bazı personellerin maaşlarında yaşanan düşüş ile ilgili olarak Birol Arslan açıklamalarda bulunmuştu. Arslan, bu olayın asıl nedenini şu şekilde anlatmıştı: “Seçim öncesinde 17 personel istihdam edilmiş. Aralık ayından itibaren, Aralık, Ocak,  Mart’ın 28’inde bile personel istihdam edilmiş. İŞKUR üzerinden asgari ücretle sözleşme imzalanmış, İŞKUR üzerinden alınmış bu personeller. Maalesef hiçbir yazılı metine geçmeden, şifahen mali hizmetlere talimat verilmiş insan kaynaklarına, diğer sözleşmeli işçiler seviyesinde maaşları ödenmesi konusunda ama şifahen verilmiş. Yazılı olarak böyle bir şey yok. Kendi personelimiz, insan kaynakları ve mali hizmetler bu konuda hata yapıldığını, İŞKUR’daki sözleşmelerinin, kurumumuzla yapılan sözleşmelerinin akitlerinde asgari ücretle ilan edildiğini, asgari ücretle sözleşme imzalandı ama maaş taahhütlerinin diğer personellerle eşit yapıldığını, bununla ilgili bizim hata yaptığımızı bildirdiler. Çanakkale Belediyesi’nde bu konuda görüş aldık. Aynı zamanda Ankara’dan görüş aldık, danışmanlık şirketlerinden görüş aldık. Gelen sonuç hepsinde ortak hata yaptığımızın, bunun mutlaka müfettiş tarafından 2-3 yıl sonra bu personellerimizden faizleriyle birlikte geri tahakkuk edileceği ve o personellerle üç kez toplantı yaptım. Hepsine bunları anlattım. Şuanda yapılanların hukuksuz olduğunu ve aynı zamanda sendika temsilcilerinden de bilgi aldık. Şu şekilde 6 aylık deneme süreleri Haziran ayı itibariyle bu süre doluyor. Geldikten sonra, doğrudur maaşları Nisan ve Mayıs maaşları biz asgari ücretten yatırdık. Haziran ayı itibariyle 6 aylık deneme sürelerinin biteceğini ve bu sürede tekrar sendika temsilcilerimizle bu ay içerisinde biz kendileriyle sözleşme imzalayacağız. Şifahen verilen daha önceki sayın belediye başkanı tarafından hatalı verilen kararın düzeltilmesi konusunda o personellerin ve kurumumuzun hata yapmaması adına biz bu ay yeni bir sözleşme imzalayacağız. Daha sonra onları diğer arkadaşlarla eşit seviyeye çıkaracağız.”
 
İŞKUR SÜRELERİ TAMAMLANDI, YENİ SÖZLEŞME İMZALANDI
Kepez Belediyesi’ndeki yeni görevinde geçmiş dönemden kalan bu yanlış uygulamanın, ileride hukuki bir ceza oluşmaması adına maaşlarında düzenleme yapılmıştı. İŞKUR üzerinden alınan o personellerin deneme sürelerini geçtiğimiz gün sona erdi. Başkan Arslan, yaptığı açıklamasında söylediği gibi bu 15 personel ile yeni bir sözleşme imzalayarak, maaşlarını diğer belediye personelleri ile aynı seviyeye getirdi. Belediye Başkanı l Arslan ise yaptığı açıklamada, “Belediyemize kurum dışı işçi alımı statüsüyle İŞKUR üzerinden asgari ücret ile çalıştırılmak üzere alınan 15 çalışanımızın deneme sürelerini başarıyla tamamladıklarından dolayı kendileri ile bireysel sözleşme imzalayarak, maaşlarını diğer çalışan personellerimiz ile eşit seviyeye getirdik. Yeni sözleşmeleri ile çalışmalarında başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN