Gündem

Stüdyo daireler tarih oluyor

Öğrenci kenti olan Çanakkale’de stüdyo daire adı verilen 1+0 konutlar, 1Temmuz’da hayata geçecek olan 'Yeni Tip İmar Yönetmeliği' nedeniyle artık yapılmayacak.

Gayrimenkul sektöründe 1 Temmuz'dan itibaren yeni düzenlemeler hayata geçecek. Bu kapsamda daha önce de gündeme gelen stüdyo dairelere yasak geliyor. Ayrıca bina rengini de belediyeler belirleyecek.Yeni yönetmelikle 1+0 olarak nitelendirilen stüdyo daireler yapılamayacağını hatırlatan yetkililer, en küçük dairenin de 28 metrekare ve 1 oda 1 salondan oluşacağını açıkladı.
 
Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Hakan Vural, 1+1 stüdyo dairelerin Çanakkale ve Türkiye için önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.Çalışan kesimin kira rüşvetinden kurtularak basit ulaşılabilir yalnız küçük bir evi olması aslında bir teşvik konusuydu ifadelerini kullanan Vural:“ Zaman içinde görüldü ki bu stüdyo daireler aynı zamanda düşünülen fonksiyonun yanında ahlak dışı işlerle ilgili de kullanılabiliyor ve günü birlik kiralamalarla konforsuz bir süreç söz konusu oluyor. Bunun üzerine alınan stüdyoları yasaklama kararı da bu perspektiften bakıldığında bizde uygun karşılıyoruz” dedi.
 
Çanakkale’de stüdyo daireler 4 yıl önce kaldırıldı
Vural, 1 Temmuz’da uygulamaya başlanılacak olan bu kararın Çanakkale’de 4 yıl önce uygulanmaya başladığını sözlerine ekledi. Vural:“ Lakin şehrimizde 4 yıl önce yapılan plan notlarıyla beraber stüdyo yapımı kaldırılmış durumdaydı. Çanakkale Belediyesi standartlarında bir evin salonunu, mutfağının, yatak odasının, banyosunun kaç metre kareden oluşacağı belli ve bunları alt alta topladığınızda en küçük daire için aşağı yukarı 35-40 metre karelik bir alan çıkıyor ki bunlar stüdyo kavramının dışında küçük 1+1 olarak değerlendirebiliriz. Bunlarda herhangi bir yasak yok, Çanakkale’de de zaten son 4-5 yıldır stüdyo üretimi de yok dolayısıyla bu kararı desteklemekle beraber Çanakkale Belediyesi uygulamayı 4 yıl önce başlatmış durumda. Bizde takdirle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit