Gündem

Çeltik üreticilerine hibe destekli tohum dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Damlaya Damlaya Çeltik Olur' projesi kapsamında, Biga ilçesinde çeltik üreticilerine yönelik önemli bir destek sağlandı.

. Biga'da faaliyet gösteren 34 çeltik üreticisine, toplamda 1301 dekarlık alanda çeltik üretimi için yüzde 75 hibe destekli 28.240 kg çeltik tohumu dağıtıldı.

Dağıtım, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edildi ve Biga'daki çeltik üreticilerine kapalı pazar yerinde gerçekleştirildi. Dağıtım programına, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkaslan, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Tulnay, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca ve çeltik üreticileri katıldı.

Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkaslan, çeltik üretiminin Biga ilçesi için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Türkaslan, gıda üretiminin öneminin pandemi ve diğer olumsuz koşullarla birlikte daha da belirgin hale geldiğini vurgulayarak, bakanlık destekleri ve üretici katkılarıyla 2021-2023 yılları arasında yaklaşık 4000 dekar alanda çeltik ve yem bezelyesi üretiminin desteklendiğini ifade etti. Ayrıca, 2024 yılında gerçekleştirilecek projelerle birlikte toplamda 2.800.000 TL'lik bir projenin hayata geçirileceğini açıkladı. Türkaslan, bu projelerin su kısıtlamasıyla mücadelede ve verimliliği artırmada önemli bir rol oynadığını belirtti.

Türkaslan, "Biga ilçemizde çeltik üretimi büyük bir önem arz ediyor. Gıda üretimi, son dönemde yaşanan olaylarla birlikte pandemi ve savaşlarla beraber ne kadar önemli olduğunu hepimiz anlıyoruz. İlimizde, 2021-2023 yılları arasında 'Damlaya Damlaya Çeltik Olur' projesi kapsamında güzel çalışmalar yapıldı. Bakanlığımızın verdiği destekler ve üretici katkılarıyla yaklaşık 4000 dekar alanda çeltik ve yem bezelyesi üretimini destekledik. 2024 yılında gerçekleştirilecek projelerle birlikte, 2.800.000 TL'lik bir proje hayata geçirilecek. Bu projelerle su kısıtlamasıyla mücadelede ve verimliliği artırmada önemli bir adım atıyoruz. Biga ilçemize yapılan ödemeler ve desteklemelerin tamamı neredeyse Biga ilçemizden yapıldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, yağışların bereketli olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Çeltik üreticileri de yapılan desteklerden dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, üretimlerini artırarak katkı sağlama sözü verdiler.