Gündem

Tarihi topun kaldırılmasına tepki

Çanakkale’nin Kumkale beldesinde toprak altından çıkarılarak, şehir merkezine girişine 2012 yılında yerleştirilen savaş topu kaldırıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği  (ADD) Çanakkale Şube Başkanı Necmi Akyalçın duruma tepki gösterdi ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

2012 yılında Dönemin Valisi Güngör Azim Tuna’nın çalışmalarına verdiği destekle Kumkale Köyü’ndeki çalışmalar sonrası toprak altından gün yüzüne çıkarılan toplardan bir tanesi, Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi alt kısmında, İzmir istikametinden kent merkezine girilen yolda sergilenmeye başlamıştı. 2015 yılında ise üniversite kavşağı düzenlemesi sonrasında yeri değiştirilen tarihi top, önceki gün yerinden tamamen kaldırıldı.
Tıpkı 2012 yılında ilk yerine konulduğu gün olduğu gibi, savaş topunun kaldırılmasına da tepkiler geldi. Hatta o dönemlerde, kent merkezinde Cumhuriyet Meydanı’nda sergilenen aynı özelliklerdeki savaş topunun da kaldırılmasına ilişkin gündem yaratılmıştı. Dönemin Ak Pati Çanakkale Milletvekili olan şu ise Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile Ülgür Gökhan konuyla alakalı karşılıklı açıklamalarda bulunmuştu.

“Topu kaldıranları protesto ediyoruz”
Tarihin topun kaldırılmasına tepki ise bu kez, Atatürkçü Düşünce Derneği  (ADD) Çanakkale Şube Başkanı Necmi Akyalçın’dan geldi. Atatürkçüler olarak zamanında Cumhuriyet Meydanı'nda ki Tarihi Topun kaldırılmasına karşı çıktıklarını kaydeden Akyalçın, “Buradaki topunda kaldırılmasına karşıyız ve bu işin takipçisiyiz. Bu topun kaldırılması emrini kim verdi? Bu olayın peşine bırakmayacağız. Ulu Önderimiz Atatürk'ün Çanakkale Savaşlarında Cumhuriyetimizin önsüzünü yazdığını bir kez daha anımsatarak bu tarihi topu kaldıranları protesto ediyoruz "dedi.
Ersan KÜÇÜKKURU