Gündem

Yıldız'dan Gökhan ve çevrecilere Sarıçay çağrısı!

Çevre Şehir ve Kültürden Sorumlu Ak Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Av. Gültekin Yıldız, Sarçay’daki kirliliğin göz ardı edildiğini ileri sürerek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çevre derneklerine seslendi.

Kanalizasyon ve benzeri atık maddelerin Sarıçay'a aktığına ilişkin iddiaların kısa bir süre öncesine kadar belediye meclisinin gündemine geldiğini belirten Çevre Şehir ve Kültürden Sorumlu Ak Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Av. Gültekin Yıldız, yaptığı yazılı basın açıklamasıyla Çanakkale Belediyesi ve Başkan Ülgür Gökhan’a sorumluluk alma çağrısında bulundu.
 
Yıldız açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kısa süre önce Çanakkale Belediyesinin Sarıçay'a olan ilgisizliği, kanalizasyon ve benzeri atık maddelerin Sarıçay'a aktığına ilişkin iddialar belediye meclisinin gündemine gelmiş, sayın belediye başkanı Ak Parti Meclis Grup Başkanvekilimizin ‘Sarıçay'a yönelik projeniz nedir?’ sorusuna ‘Bizim Sarıçay için projemiz yok, bunun da nedeni DSİ’ gibi söylemlerde bulunmuş, basına bu tür haberler yansımıştır. Sayın belediye başkanı 2016 yılında her ne kadar ‘Sarıçay bizim yetki alanımızda değil DSİ sorumludur’ iddiasında bulunsa da gerçeğin böyle olmadığı, Çanakkale Belediyesinin 1992 yılında DSİ ile arasında imzalanan protokole göre yetkilinin bizzat Çanakkale Belediyesi olduğu, hatta Ülgür Gökhan'ın kendisini yalanlarcasına 27.03.2007 tarihinde yaptığı basın toplantısında ‘Sarıçay yatağının düzenlenmesi konusundaki projelerimizin hayata geçirilmesi için çalışmalarımız sürüyor’ demek suretiyle bu konuda yetkili ve sorumlu olduğunu bizzat itiraf ettiği görülmektedir. Sayın belediye başkanı 2007 tarihli bu beyanatıyla Sarıçay'ın kendi sorumluluk alanlarında olduğunu kabul etmiş, hatta bu beyanatıyla Sarıçay'ın yatağını düzenleme, bu problemi ortadan kaldırma sözü vermiştir. Ülgür Gökhan'ın bu beyanatının üzerinden 9 yıl gibi bir zaman geçmiş olmasına rağmen Sarıçay Çanakkale'nin kronikleşmiş sorunlarından biri olmuş, Sarıçay'da kirlilik gözle görülür hale gelmiş, çayda yaşayan canlıların yaşamını ve burada balık avlayan, Sarıçay çevresinde yaşayan vatandaşlarımızın ise toplum sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Bugün benim gibi Sarıçay'dan geçen vatandaşlarımız kıyıya vuran balıkların toplu ölümüne şahit olmuş, istisnasız Çanakkale Belediyesinin duyarsızlığına, Sarıçay'ın kirliliğine isyan etmiştir. Acilen balık ölümlerinin nedenin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.”
 
ÇEVRE DERNEKLERİNİ GÖREVE DAVET ETTİ
Çanakkale’dek çevre dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarına da seslenen Ak Partili Yıldız şöyle devam etti; “Artık Sarıçay'ı Sayın Belediye Başkan'ın daha fazla görmezden gelmeye hakkı yoktur. Bu konuda başta Çanakkale'deki Çevre Derneklerini, Kent Konseyini ve STK'ları göreve davet ediyorum. Artvin'e Cerattepe'ye kadar eylem için giden çevre derneklerimizin şehrin göbeğindeki Sarıçay için de aynı hassasiyeti göstereceklerine, Kent Konseyinin Çanakkale 1915 Köprüsü, Yat Limanı gibi projeleri engellemek için harcadıkları enerjilerinin bir kısmını Sarıçay gibi kenti ve Çanakkaleli hemşerilerimizi doğrudan ilgilendiren konulara harcayacaklarına, Çanakkale'nin gerçek gündemine kulak vereceklerine inanıyorum. Bizzat çevre derneklerimiz, kent konseyimiz ve STK'larımız tarafından bu sahte çevrecilere, çevre istismarcılarına gerekli dersin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Sarıçay'daki kirlilik sadece Ak Parti’nin değil tüm Çanakkale'mizin meselesidir.”
Haber Merkezi