Gündem

ÇOMÜ ‘otizm ve müzik bursu’ ile bir ilki başlattı!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Müzik Ana Sanat Dalı yüksek lisans öğrencilerine ‘otizm ve müzik bursu’ vereceğini açıkladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Müzik Ana Sanat Dalı yüksek lisans öğrencilerine ‘otizm ve müzik bursu’ vereceğini açıkladı. Bu özel bursa ise 3 yaşında otizmli olduğu öğrenilen ve çalışmalarının ardından ‘dünyanın en iyi müzik kulağı’ seçilen müzik dehası Buğra Çankır’ın ismi verildi. 
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı yüksek lisans öğrencileri Doğukan Irmağ ve İpek Aktürk’e ‘Buğra Çankır otizm ve müzik bursu’ vererek bir ilke imza attı. Otizm ve müzik konusunda yetenekli öğrencilerin alanda uzmanlaşabilmesinin önünü açan bu burs ile ÇOMÜ, bu konudaki desteklerini de göstermiş oldu. Otizm ve Müzik Topluluğunun Çankır ailesine sundukları bu öneri ile hayata geçirilen ‘Buğra Çankır Otizm ve Müzik Bursu’ ile bu alanda çalışmak isteyenlerin önü açılacak.
 
Buğra Çankır’ın isminin verilmesinin sebebi ise, 3 yaşında Otizmli olduğu öğrenilen 2004 Yılında California Üniversitesi tarafından yapılan mutlak kulak-perfect pitch testinden 664 kişi arasından dünyanın en iyi müzik kulağı seçilmesi olduğu belirtildi.
 
Bu bursu almaya hak kazanan öğrenciler ise, eğitimleri süresince haftada bir günlerini otizmli çocukların eğitim aldığı okulda gönüllü olarak çalışacak. Ayrıca tez konularını ise ‘otizm ve müzik’ üzerinden yapacak.
 
ÇOMÜ Devlet Konservatuarı’ndan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Özel öğrencilerin bir başka ifade ile farklı öğrenen bireylerin genel, amatör ve profesyonel müzik eğitimlerinde alanda uzman yetiştirme yolunda önemli bir adım olarak düşündüğümüz Buğra Çankır Otizm ve Müzik Bursu geleceğe daha da ümitle bakmamıza sağlayacaktır. Aileye bu güzel girişim ve teşvik için teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizi tebrik ediyor başarılı çalışmalar gerçekleştireceklerine can ı gönülden inanıyoruz. Otizm ve müzik söz konusu olduğunda alanda uzman bulabilmek, aileler için büyük bir sıkıntı oluyor. Makale, bildiri, tez gibi bilimsel çalışmalar olsa da otizmli bir bireye çalgı, ses, koro, oda müziği, solfej, müzik teorisi gibi Otizmli çocukları olan aileler aynı zamanda çocuklarına müzik alanında Yaşam Koçluğu yapabilecek uzmanlara da ihtiyaç duyuyor. Onlara göre; çocuklarının birlikte konser etkinliklerine gidebilecekleri, birlikte söyleme-çalma gibi etkinliklere katılabilecekleri, masterclass atölye çalışmaları gibi etkinliklerde birlikte çalışabilecekleri bir yaşam koçu hem çocuklarının hem de kendilerinin yaşam kalitelerini artırması için çok önemli bir gereklilik” ifadeleri yer aldı.
 
“FARKLI ÖĞRENEN BİREYLERE OKUL OLARAK KAPILARINI AÇTI”
Verilen bu özel bursa oğlunun isminin verilmesinin dolayı mutluluğunu belirten Baba Kemal Çankır ise, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ülkemizde ilk kez Otizm ve Müzik Yaz Okulu etkinliğini gerçekleştirdi. Otizm ve Müzik Topluluğunun kurulmasına öncülük etti. Yaz Okulunu sürdürülebilir kıldı ve 2021-2022 eğitim öğretim yılı bilimsel ve sanatsal etkinlikler planlamasına aldı. Farklı öğrenen bireylere okul olarak kapılarını açtı. Lisans ve lisansüstü öğrencilerini otizm ve müzik özelinde çalışmaya teşvik etti. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü yöneticilerine ve Müzik Anasanat Dalı eğitimcilerine teşekkür ediyoruz. Hem otizm ile ilgili hem de müzik alanında daha uğraşacağımız, ilerleme kaydedilmeyi bekleyen yolumuz olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.  
 
“O BİZİM HAYATIMIZA ANLAM KATTI, HAYATIMIZI GÜZELLEŞTİRDİ”
Buğra Çakır’ın annesi Necla Çankır da duygularını şu şekilde ifade etti: “Ben Buğra gibi bir çocuğa sahip olduğum için çok mutluyum, çok da umutluyum. Buğra’yla yaşadığım her anın tadını çıkarmaya çalışıyorum. Biz ona ne verdik, neyi fazla, neyi eksik yaptık tam bilemiyorum ama o bizim hayatımıza anlam kattı, hayatımızı güzelleştirdi. Ben oğluma çok teşekkür ediyorum.”

“BENİM BU HAYATTAKİ EN BÜYÜK ŞANSIM”
Ağabey Burak Çakır ise, “ Her zaman temiz, her zaman güvenilirdir. Hiç kimseye en ufak bir zarar gelmez ondan. Buğra gibi bir kardeşe sahip olmak benim bu hayattaki en büyük şansımdır ve ben olduğum müddetçe de hiçbir zaman yalnız olmayacaktır” dedi.
 
Sevi Gözay UĞURLU